Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Doğa ve Yaşam Platformu tarafından düzenlenen panelde, ilçede artan çevre sorunlarına dikkat çekti. Madencilik faaliyetlerinin bölgede tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirten Tepe, özellikle Eti Maden’in atık yönetimi sürecinde ciddi riskler barındırdığını söyledi.

“Sakarya Vadisi ve Seydi Suyu büyük tehlike altında”

İlçenin madencilik faaliyetleriyle çevrili olduğunu belirten Tepe, mermer ocakları, taş ocakları ve bor madeni tesislerinin doğaya zarar verdiğini dile getirdi. “500 hektarlık bir alanda büyük bir fabrika bulunuyor. Bunun 150 hektarı atık yönetimi, 150 hektarı pasa sahası, 100 hektarı normal çalışma sahası ve geri kalan da sınırların belirlendiği alanlar. Sakarya Vadisi’nin yok olmaması için mücadele ediyoruz. Ancak en büyük tehlike, Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Seydi Suyu’ndan Polatlı ve Ankara’ya kadar geniş bir alanı etkileyebilecek çevresel risklerdir” dedi.

Tepe, Eti Maden tesislerinde atık göletlerinde biriken suyun havaya karışarak asit yağmurlarına neden olduğunu ve buharlaştırma tekniğiyle suyun azaltıldığını belirterek, bunun sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

“Meyve ağaçları yok oldu, tarımsal üretim azaldı”

Kazım Kurt: Altın değil, gıda hayati öneme sahip Kazım Kurt: Altın değil, gıda hayati öneme sahip

Madencilik faaliyetlerinin tarıma olan etkisini anlatan Tepe, “Çocukluğumuzda tarlalarda armut ve elma gibi meyve ağaçları vardı. Şu anda ise bölgede bu ürünlerin yetişmediğini görüyoruz. Bölgedeki mahallelerde de tarımsal üretimin azaldığını fark ediyoruz” dedi.

Bölgedeki çevresel yıkımın önüne geçmek için daha fazla etkinlik düzenlenmesi gerektiğini belirten Tepe, “TEMA Vakfı ve Doğa ve Yaşam Platformu tarafından düzenlenen bu toplantı çok önemli. Sadece Eskişehir için değil, tüm Türkiye için bu tür organizasyonların artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Atık göletleri büyük bir risk taşıyor”

En büyük endişelerinden birinin atık göletleri olduğunu söyleyen Tepe, “Bu göletlerin heyelan ya da fay hattı üzerindeki konumu nedeniyle baraj setlerinin patlama riski var. Bu sadece bulunduğu bölgeyi değil, Kırka’dan Seyitgazi’ye, hatta Ankara’ya kadar geniş bir alanı etkileyebilir. Bu yüzden buralara da önem vermeli ve gerekli duyuruları yapmalıyız” diyerek, yetkilileri ve halkı duyarlı olmaya çağırdı.

Seyitgazi’de madencilik faaliyetlerinin çevreye verdiği zararların bilimsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Tepe, bölgenin ekolojik dengesinin korunması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Muhabir: Tuğba AKTAY