Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi üyeleri ve CMK görevi yapan avukatlar yaptıkları açıklamada, “CMK hizmeti kısaca kendisini bir avukatla temsil ettiremeyecek durumdaki yurttaşlara bazen talep aranmaksızın, bazense talep üzerine Barolarımızın görevlendirmesi ile avukat meslektaşlarımızın karakollarda, savcılıklarda ve mahkemelerde hukuki yardım sundukları hizmet olarak özetlenebilir. Yani burada bir kamu hizmetinden bahsetmekteyiz. Bu durum da CMK sistemindeki sorunların yalnızca biz avukatları değil, adalete ihtiyacı olan her bir yurttaşı ilgilendirdiği sonucunu doğurmaktadır” dedi.

Avukatlar, “Mesleğimizin büyük problemlerinden biri olan ve bir angaryaya dönüşen, diğer bir ifade ile siyasi bir tercih olarak angaryaya dönüştürülen CMK Hizmeti ve Ücret Tarifesidir. Bu problem, sadece genç avukatların değil, kıdem gözetilmeksizin tüm avukatların ve dahi yurttaşın problemidir. Bu basın açıklaması sadece Eskişehir Barosu avukatları ile sınırlı olmayıp an itibariyle kendi illerinde ses çıkaran diğer barolarımızın Gençlik Meclis ve Merkezleriyle beraber, CMK görevleri kapsamında avukatlara ödenen düşük ücretlere ve bunun kaynağı olan CMK ücret tarifesine karşı kararlı, kollektif bir itiraz sürecine işaret etmektedir. Bilinmesini isteriz ki CMK Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenene kadar irademiz sürecektir. Genç meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar ilgililerce bilinmesine rağmen, üretilen bir çözümsüzlük politikasını kabul etmiyoruz” dedi.

Hacı Bektaş Veli Vakfı ve Derneği: Mezhepsel Ayrışmaların Tehlikelerini Unutmayalım Hacı Bektaş Veli Vakfı ve Derneği: Mezhepsel Ayrışmaların Tehlikelerini Unutmayalım

"Susmayacağız, biat etmeyeceğiz"

Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi:
“Biz avukatlar, 2025 yılı CMK ücret tarifesinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesi talebimizi ilan ediyoruz. Çünkü gelinen noktada tarafımızca verilen hizmet bir kamu hizmetinden ziyade mevcut haliyle angaryaya dönüştürülmüştür. Ayrıca belirtmek isteriz ki uzun süren yargılamaların varlığı düşünüldüğünde, verdiğimiz hizmetin karşılığında ödenen ücretler, en temel masraflara dahi yetmemektedir. Bu ekonomik baskının sonucu avukatın emeğinin göz ardı edilmesi olduğu gibi, yurttaşı da avukatsız bırakmaktır. Biz, yurttaşın savunulma hakkı için mesleki mücadelemizi sürdürüyoruz. Savunmanın susmadığı, susmayacağı bilinmelidir. Avukatın susması durumunda ise hukuksuzlukların kanıksanacağı, adil yargılanma hakkı ihlallerinin ise görünmeyeceği aşikardır. Avukatın susması, güçsüzün adalet karşısında yalnız kalmasıdır. Ne var ki savunmayı temsil eden biz avukatlar susmayacağız, biat etmeyeceğiz ve boyun, eğmeyeceğiz.

Değerli basın mensupları, CMK görevlendirme şartlarının iyileştirilmesi için mesleğimizin her bir mensubunca bu mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini sizler vasıtasıyla, kamuoyuna saygılarımızla deklare ediyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ederiz.”

Kaynak: Bülten