Vilayet Meydanı yanından başlayan yürüyüş, Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı’nda son buldu. Yüzlerden oluşan sendika üyeleri yürüyüş boyunca ‘Öğretmene kalkan eller kırılsın, Öğretmenler burada yasa nerede, Öğretmenler ölüyor Meclis uyuyor’ şeklinde sloganlar attı. Yediler Parkı’nda toplanan sendika üyeleri yaşamanı yitiren öğretmenler için ‘Fatiha’ okudu. Yürüyüş sonunda basın açıklamasını Eğitim Bir Sen Şube Başkanı İbrahim Akar yaptı.

Şiddet olaylarının kanayan bir yara haline geldiğini ifade eden Akar, tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulundu. Akar, “Bu çağrımızı yıllardır yapıyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşurduk. Ancak ne yazık ki birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalınmıştır. Genel Başkanımız Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in daveti üzerine bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirmiş, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapılmıştır. Sayın bakanın davetini ve eğitimcilere şiddeti önlemek üzere yapılacağı ifade edilen çalışmaları önemli ve kıymetli buluyoruz. Bakanlıkta yapılan ortak basın açıklamasının ardından, genel başkanımızın katılımıyla TBMM önünde gerçekleştirdiğimiz geniş katılımlı eylem, eğitimcilere şiddeti önlemeye dönük kararlılığımızın ve şiddet olaylarının oluşturduğu büyük üzüntünün bir tezahürüdür. Ankara’da TBMM önünde yaptığımız çağrıyı bugün burada bizler de yapıyoruz, ölümle sonuçlanmaya başlayan saldırıların son bulması için gereken adımlar ivedilikle atılmalı, eğitimcilere yönelik şiddeti önleme yasası artık çıkarılmalıdır. Öğretmen, memur, hizmetli, şef, şube müdürü demeden tüm eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine yönelen şiddeti bir defa daha lanetliyoruz” diye konuştu.

‘İmza kampanyası başlattık’

10 Mayıs tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini aktaran Akar, 10-17 Mayıs tarihleri arasında dilekçe kampanyamızı da başlattıklarını söyledi Akar, “Devlet, kasıtlı şekilde ölüme, yaralanmaya ve zarara sebebiyet verilmesini önlemekle mükelleftir. Devletin bu yükümlülük çerçevesinde, suç işlemekten caydırıcı yasal zemini ve idari şartları tesis ederek yaşam hakkını koruma ve ayrıca buna ilişkin ihlalleri önleyici, bastırıcı ve cezalandırıcı bir infaz mekanizması geliştirme ödevinin hukuk devleti olmanın gereği olduğunu bugün burada bir kere daha hatırlatmak istiyoruz. Bu doğrultuda, eğitim çalışanlarına karşı eğitim ve öğretim hizmetinin sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir. Eğitim çalışanları olarak, şiddete karşı caydırıcı nitelikte münhasıran bir cezai müeyyide getirilmesini, şiddete uğrayana, çalışana da hukuki koruma sağlayacak türden yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını istiyor ve bekliyoruz” diye konuştu. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Enes KARAKAYA

Kaynak: Tuğba Aktay