1.Doğukan Kuloğlu Yaş: 25

Devletten beklediğimiz yardımı, desteği görüyoruz ama toplumun desteği biraz laftaymış gibi kalıyor. Şehit ailesine saygımız sonsuz falan diye lafta kalıyor. Mesela size yaşadığım bir olayı anlatayım. Annemi doktora götürdüm bir defasında hastaneden önce muayene ettirmek istediğimde şehit ailesiyiz dememize rağmen laf söyleyenler oldu. Toplumumuz duyarlı olursa zaten devletimiz her zaman yanımızda. Devletten yana bir sıkıntımız yok ama toplumumuz biraz daha duyarlı olursa daha güzel olur.

2.Yavuz Kahraman Yaş: 37

Devletimiz sağ olsun her zaman yanımızda. Fakat toplumumuz daima bize karşı cephe alıyor. Siz zaten devletten paranızı alıyorsunuz, zenginleşiyorsunuz diye ama bizim zaten bir kanadımız, kolumuz kırık. Halkımız böyle düşünmesin. Böyle bir şey kimsenin başına gelmesin. Dolayısıyla ne para ne pul umrumuzda değil. Keşke yakınımız şehit olmasaydı.

3.Filiz Kuloğlu Yaş: 55

Devletimiz sağ olsun. Allah razı olsun. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyorlar. Bütün özel günlerimizde ziyaretimize geliyorlar. Toplumdan biraz saygı ve anlayış bekliyoruz. Bazı konularda şehit ailesiyiz dediğimiz zaman ne olacak falan diye tepki gösteriyorlar. Bir defasında bankada çok acil bir işim vardı. Güvenlik görevlisine söyledim, şehit ailesiyim diye. Arkadan söylenenler oldu. Ben de dedim geçim benim eşim zaten bedelini ödedi, sizin için dedim. Ben geçeyim geri o zaman bekleyeyim sıramı dedim. Güvenlik görevlisi yok buyrun dedi. Beni biraz teskin etti. Ama insanlarımız gerçekten çok saygısız. Oğlumla hastanede problem yaşadık. Bu acıyı çekmeyen bilmez. Bu acıyı yaşamayan hiç anlamaz. Her şeyim eksik. Masamda tabağım eksik, kahve içiyorsun fincanın eksik. Ama benim eşim bizi yalnız bırakmıyor. Her kahve içişimizde muhakkak baş harfi kahvemizde. Sağ olsun Mehmet Ali olsun, Yavuz olsun. Anlatamam çok içten 'Anne' diyorlar. O kadar mutluyum ki ama bir o kadar da üzgünüm. Çok üzgünüm.

4.Fatma Çakır Yaş: 51

Ben 12 yıldan beri şehit eşiyim. Devletimiz sağ olsun bizim özlük haklarımızı düzeltmek için her daim yanımızda. Eksiklerimiz tabii ki var ama onlar da düzeliyor yavaş yavaş. Eskiye kıyasla çok güzel düzeliyor ama ben çalışan bir insanım. Toplumda bir hiç olarak ortaya çıkıyoruz. Ne kadar söylesen bile Allah rahmet eylesin. Ölmüş, gitmiş benimki de öldü misali. Şehitlik ile normal ölümü aynı dengeye getiriyorlar. Toplumda onun bir anlamı yok, ama devletimizin nezdinde çok büyük anlamı var.

5.Meryem Çakır Yaş: 58

Devletten yana hiçbir sıkıntımız yok. Devletimiz her anlamda yanımızda bizlere destek oluyor. Fazlasıyla yapıyor, eksiği hiç yok. Ama toplumsal anlamda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Şehitlik ile normal ölümü aynı olarak nitelendiriyorlar. Toplumda öyle olumsuz bir şeyle direkt karşılaşmıyorum ama genel olarak toplumda bir ön yargı var şehit ailelerine ve gazilere karşı.

6.Uğur Göküz Yaş: 56

Devletten beklentilerimizi Allah razı olsun, sonuna kadar karşılıyorlar. Devlet her zaman 18 yaşındadır deriz. Devletten beklentimiz yok. Toplumda yani görünen uzuvlarda ihtiyaç olduğu zaman mutlaka saygı gösteriyorlar. Kimisinin ki görünmediği için vatandaşlar da kimsenin alnında da gazi, şehit yakını diye yazmadığı için sonradan öğrendiklerinde üstelerlerse ayıp oluyor da saygı göstermelerini beklerim yani. Şahsıma değil de yaşlılara yani bu devlet için uzvunu kaybetmiş, yaralanmış, yarım kalmış arkadaşlara saygı göstermelerini bekleriz yani.

7.Hasan Sonkol Yaş: 49

Şehit yakınlarına daha çok imkan sağlanması bizim açımızdan daha iyi olur. Gazilerimize de aynı şekilde ama gazilerimiz arasındaki ayrımcılık kısmını kaldırsalar daha iyi olacak. Sağlanan imkanlar eşit şekilde dağıtılmıyor, ondan dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Devlet kurumlarına bir ya da iki yakını birden girenler var ama gazilikte böyle bir şey yok. Mesela bankalarda kredi çekerken ayrıcalık tanınmıyor. Mesela ben gaziyim. Engelli raporu almadığım için araç alamıyorum. Bunun dile getirilmesi lazım, bu sorunun çözülmesi lazım. İlla engelli raporu alma şartının kalkması lazım. Hak etmeyen engelliler rapor alıp bu haktan faydalanıyor ama bizler faydalanamıyoruz. Mesela bankaya gittiğinizde gaziyim veya şehit yakınıyım dediğinizde memurlar orada ayrıcalık gösteriyorlar ama vatandaşlar buna tepki gösteriyor. Niye devletten maaş alıyorsunuz hikayesi yapıyorlar. Sıraya bir geçin diyorlar. Bizim yaşadığımız sorunları kimse bilmez. Gazilik almak, şehit yakını ayrıca bir rütbedir. Kime nasip olacağını Allah bilir. Herkes bu ünvanı alamaz. Ama çok şükür halimize, sıhhatimiz yerinde olmasa da imkanlarımız devletimiz sayesinde karşılanıyor. Kurumlara durumumuzu izah ettiğimizde yardımcı oluyorlar. En başta biz EMŞAV'a bağlıyız. Daimi üyesiyiz. Başkanımıza söylediğimizde bütün imkanlarıyla kendisi yapamasa bile meclisten veya bakanlıklardan bu işlerimizi çözüyor. Ben şahsen öyle bir sıkıntı yaşamadım. Allah da yaşattırmasın.

8.Hasan Hüseyin Önal Yaş: 42

Şu anda devletimizden Allah razı olsun. Kesinlikle çok memnunuz. Sadece toplum olarak, toplumun desteğini biraz daha şehit yakınları ve gazilerimize sadece 18 Mart, 15 Temmuz ve 19 Eylül gibi özel günlerde değil de 365 gün hissetmek istiyoruz. Sonuçta şehit olan kişi veya mertebeye erişemeyip gazi olan kişiler bu vatan için millet için bayrak için kanını canını döken insanlar. Bunları bir gün değil kesinlikle 365 gün hatırlamak lazım. Bunlar gerçekten sözde değil özde başımızın tacı etmek lazım. Ben de bir şehit abisi olarak değil bu vatanın bir ferdi olarak söylüyorum. Her zaman onlar bizim başımızın tacı. Bizler de bu vatanın bir ferdi olarak onlar canını kanını vermiş biz de her şeyimizi vermeye hazırız. Devletten kesinlikle memnunuz, elinden geleni yapıyor şu anda. Ama toplumsal destek biraz az. Bu biraz daha artarsa daha da memnun oluruz.

TUĞBA AKTAY


Kaynak: Tuğba Aktay