Eskişehir'in en büyük mahallelerinden biri olan Kırmızıtoprak Mahallesinin muhtarı İsmail Sarıkaya mahalledeki yol,pazar, okul, PTT gibi sorunlara çözüm aramak için açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 19.500 kişilik bir nüfusa sahip olan Kırmızıtoprak Mahallesinde Porsuk ve Meserret İnel İlkokulları, Gülay Kanatlı Ortaokulu, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü, İl Bank, Yunus Emre Devlet Hastanesi 2 Eylül Polikliniği gibi resmi kurumlar bulunuyor.
YIKIM KARARI ÇIKMALI
Porsuk İlk Okulu'nun 2023 yılı Eylül ayında deprem yönetmeliğine göre boşaltılarak eğitim öğretime kapatıldığını geçen süre içersinde halen Milli Eğitim Bakanlığından Güçlendirme veya yeni bina yapılması konusunda karar çıkmadığını belirten Muhtar Sarıkaya, " Gönlümüz, bir an önce gerekli incelemelerin yapılarak yıkım kararının çıkmasını ve en az 30-35 derslikli yeni bir bina inşa edilmesini istemektedir. İlkokul öğrencilerimiz, eğitimlerine geçici olarak Gülay Kanatlı Ortaokulu’nda devam etmekte olup, ailelerimizin ve çocuklarımızın yaşadığı sıkıntıların bir an önce giderilmesi için çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir" dedi.
PTT HİZMETE DEVAM ETMELİ
Mahallede bulunan PTT'nin mahkeme kararıyla kapatıldığını ancak mahallede büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Sarıkaya, "Mahallemizde PTT hizmetlerine duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak, şubenin hizmetlerine devam etmesi gerekmektedir. Tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek 20 bin kişilik bir mahallenin bu hizmetten mahrum bırakılması, ne iktidarın temsilcilerine ne de 184 yıllık bu köklü kuruma yakışmaktadır. İktidarın il temsilcilerini ve PTT Başmüdürlüğü’nü konuyu bir kez daha değerlendirmeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.
SOKAK DÜZENLEMESİ GEREKİYOR
Kırmızıtoprak Mahallesinde sokak düzenlenmesi ve hız kesicilere ihtiyaç olduğunu söyleyen Sarıkaya, "Ercan Sokak, Basın Şehitleri Caddesi ve Taşköprü Caddesi’nde sola dönüşler yasaklanmıştır. Ercan Sokak ve Basın Şehitleri Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne çıkış, Örnek Sokak ve Selvi Sokak üzerinden sağlanmaktadır. Ancak, alt yapısı hazırlanmadan uygulamaya konulan bu düzenleme, sağlı sollu araç parkı nedeniyle dolmuşların ve araçların dönüş yapmasını zorlaştırmaktadır. Yetkili kurumların sokak düzenlemesi yapması gerekmektedir. Osmangazi Mahallesi Kemer Caddesi ve Sümer Mahallesi’nde olduğu gibi, Yunus Emre Devlet Hastanesi 2 Eylül Polikliniği’nin önüne ve Alem Camii önüne hız kesici yapılması, kazaların önlenmesi açısından önemlidir. Yetkilileri, bu konuda gerekli adımları atmaya davet ediyorum. İl Bank ile Vali Ali Fuat Güven Caddesi arasında, sağlı sollu araç parkı nedeniyle trafik yoğunluğu artmakta, minibüs ve otobüslerin geçişi zorlaşmaktadır. Kaldırımların daraltılması ya da duba uygulaması gibi düzenlemeler ile bu sorunun çözülerek trafiğin rahatlatılabileceğini düşünüyoruz" dedi.
CUMA PAZARI BAŞKA SOKAĞA TAŞINMALI
Son olarak Ercan Sokak üzerinde kurulan Cuma Pazarı'nın sokak esnafını ve mahalle sakinlerini rahatsız ettiğini belirten Sarıkaya şunları söyledi, " Bilindiği üzere mahallemizde, Ercan Sokak üzerinde Cuma Pazarı kurulmaktadır. Ancak, bu bölgede hastane, eczaneler ve 120’den fazla esnaf bulunmaktadır. Ayrıca, 900 hane bu sokakta ikamet etmektedir. Trafik yoğunluğu açısından mahallemizin en işlek noktalarından biridir. Özellikle 5, 11, 16, 23 ve 34 numaralı minibüs hatlarının güzergâhı olması nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır. Cuma Pazarı, sokak esnafının dükkânlarının önünü tamamen kapatmakta, ürün sevkiyatına engel olmakta ve araçlarıyla alışveriş yapacak sakinlerimizi zor durumda bırakmaktadır. Mahalle sakinlerimiz, evlerinin önüne pazar kurulmasını istemediklerini, park yeri bulamadıklarını ve çevre kirliliğinden şikâyet ettiklerini ancak pazara yakın bir sokakta alışveriş yapmayı da istediklerini belirtmektedirler. Bu durum sokak esnafımızı ve mahalle sakinlerini rahatsız etmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, pazarın mahalle sınırları içinde başka bir sokağa taşınması yönünde görüş bildirilmiştir. Bu nedenle, Cuma günleri esnafımız için çileye dönüşen ve minibüs seferlerinin düzenli işlemesini engelleyen pazarın, mahalle içinde uygun bir sokağa taşınması için Pazarcılar Odası’nı anlayış göstermeye ve çözüm üretmeye davet ediyoruz. Basın Şehitleri Caddesi 115-143 numaraları arasındaki alan (Demir Köprü ile Vali Ali Fuat Güven Caddesi arası), Porsuk Bulvarı, Su Sokak ve Kumru Sokaklarının Osmangazi Mahallesi sınırlarında kalması nedeniyle muhtarlık hizmetlerinden faydalanmakta güçlük çekilmektedir. Yaşlı ve hasta sakinlerimiz, tebligat işlemleri ve resmi evraklar için Osmangazi Mahallesi Muhtarlığı’na kadar gitmekte zorlanmaktadır. Özellikle ekonomik koşullar göz önüne alındığında, öğrencilerimizin servis ücretleri de aileleri olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, belirtilen adanın Odunpazarı Belediyesi Meclisi’nde görüşülerek Kırmızıtoprak Mahallesi’ne dahil edilmesi hususunda ilgili makamların desteğini bekliyoruz."