Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde bulunan Dede Mahallesi'nin muhtarı mahallenin kronik sorunları ve çözüm yolları yolları hakkında konuştu. Dede Mahalesinin üvey evlat muamelesi gördüğünü belirten Saraçlar, "Tarihi bir mahalle olan Dede Mahallesi, çarşı merkezine sadece beş dakikalık yürüme mesafesinde olmasına rağmen, maalesef “üvey evlat” gibi kalmıştır. Bu durum, mahallemizin hak ettiği değeri görmediğini düşündürüyor" dedi.
ÜVEY EVLAT GİBİ KALDIK
Dede Mahallesinde yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılmamasının kötü görüntülere neden olduğunu ifade eden Saraçlar, "Doğma büyüme Odunpazarı’nda, Dede Mahallesi’nde doğdum ve yine burada büyüdüm. 2019 yılından bu yana ikinci dönem muhtarlık görevime devam etmekteyim. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak, ilk ve en büyük sıkıntımız imarla ilgilidir. İmar konusunda ciddi problemlerimiz var. Ayrıca mahallemiz sit alanı olduğundan dolayı tarihi evlere çok fazla dokunulamıyor. Ancak, vatandaşlarımızın terk ettiği metruk binalar mahallemize çirkin bir görüntü katıyor. Yıkılan binaların yerlerindeki arsaların boş kalması ve bu alanların çöp birikintilerine dönüşmesi mahallemizin daha da kötü görünmesine neden oluyor. Dede Mahallesi, Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden biri olup eski adı İsmet Paşa Mahallesi olarak kayıtlara geçmiştir. Daha sonra Dede Mahallesi olarak değiştirilmiştir. Tarihi bir mahalle olan Dede Mahallesi, çarşı merkezine sadece beş dakikalık yürüme mesafesinde olmasına rağmen, maalesef “üvey evlat” gibi kalmıştır. Bu durum, mahallemizin hak ettiği değeri görmediğini düşündürüyor" dedi.
MAHALLEMİZDE GENÇ NÜFUS YOK
Dede Mahallesi'nde genç nüfusun azlığına dikkat çeken Saraçlar, "Odunpazarı’nda iç içe geçmiş yedi mahalleden biri olan Dede Mahallesi, alan bakımından bu mahalleler arasında en büyüğüdür. Nüfusumuz şu anda 1.475 kişidir. Bunun 738’i kadın, 737’si erkektir. Mahallemizdeki yaş ortalaması genelde 40 ile 65 yaş arasıdır. Genç nüfusumuz ne yazık ki çok azdır. Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nin kapanması mahallemize olumsuz etki etmiştir. Önceden minibüs ve otobüslerimiz bu caddeden geçiyordu. Ancak şu anda mahallemize toplu taşıma araçları yeterince uğramıyor. Özellikle yaşlı nüfusumuz bu durumdan oldukça şikayetçi. Taksiler dahi mahallemizin dolambaçlı yolları nedeniyle gelmekte zorlanıyor. Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nin kapanması turistler açısından olumlu bir etki yaratmış olsa da mahallemiz için aynı şey söylenemez. Bu konuda, alternatif yolların oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
OKUL BİLE YOK
Son olarak mahallede okul bulunmadığını belirten Saraçlar şunları söyledi; "Daha önce mevcut olan Malhatun İlköğretim Okulu yıkılmış ve yerine yeni bir okul yapılacağı belirtilmiştir. Ancak, inşaat durdurulmuş durumdadır. Dede Mahallesi gibi bir bölgeye mutlaka bir okul kazandırılmalıdır. Bunların yanı sıra, mahallemizde düzenlenmesi gereken birçok alan bulunmaktadır. Örneğin, mezarlık içerisindeki imara açık yolun kullanıma kazandırılması mahalle ve şehir trafiğini rahatlatabilir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Ayrıca, mahallemizdeki imar problemlerinin ve hisseli arsa sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Şu anki düzenlemeler nedeniyle birçok bina sahibi mülklerinde bir yenilik yapamamaktadır. Nüfus kaybımızın da temel sebeplerinden biri kamulaştırma ve kentsel dönüşümdeki yetersizliklerdir. 2007 yılında mahallemizin nüfusu 2.650 iken, yapılan kamulaştırma ve plansız yapılaşma nedeniyle bu sayı düşmüştür. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin otopark yaptığı alanın kamulaştırılması sırasında mahallemizden birçok hane taşınmak zorunda kalmıştır. Dede Mahallesi, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerle Eskişehir’in en güzel mahallelerinden biri olma potansiyeline sahiptir. Ancak bu potansiyelin gerçekleşmesi için mahallemizin imar ve altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekmektedir."