Eskişehir Bilecik- Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Bilecik Aile Hekimliği Derneği tarafından Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için başlatılan eylemde 3’üncü güne gelindi. Şair Fuzuli Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen grup üyeleri, “Direne direne kazanacağız. Sağlık haktır, satılamaz” sloganları attı. SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanı Bülent Yıldırım, tüm Türkiye’de olduğu gibi, Eskişehir’de de aile sağlığı merkezi çalışanlarının 3 gündür sorunlarını dile getirmek için eylem yaptıklarını hatırlattı.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

ASM çalışanlarının haklarını talep etmeleri ve gündeme taşımaları için burada olduklarını ifade eden Yıldırım, “Birinci basamak aile hekimliği yönetmeliği, yani “eziyet yönetmeliği,” sağlıkta dönüşüm adı altında başlayan sürecin sonudur. Emekçilerin primleriyle yaratılan sağlık kurumları ve sosyal güvenlik kurumları, şehir hastaneleri adı altında sermayeye teslim edilmiştir. Özel hastaneler kâr hırsıyla çoğalmış ve sağlıkta çöküşün temelleri atılmıştır. Halkımıza ve sağlık çalışanlarına sağlıkta çöküşün etkilerini dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Pandemi, deprem ve diğer afetlerde sağlık çalışanlarının yalnız bırakıldığına ve yoksulluğa terk edildiğine tanık olduk. ASM’ler, fahiş kira artışları nedeniyle tahliye ediliyor, çalışanlar kötü koşullara mahkûm ediliyor. Ücretler %400 artarken, maliyetler %750 oranında yükselmiştir. Sağlık alanında sermayeye vergi muafiyeti tanınırken, sağlık çalışanlarından %35 vergi kesilmektedir. Şiddet olayları artmakta ve yüzlerce beyaz kod çağrısı yapılmaktadır” dedi.

Başkan Ünlüce’ye ibadethane teşekkürü Başkan Ünlüce’ye ibadethane teşekkürü

“BEŞ DAKİKADA BİR HASTA BAKMAK İSTEMİYORUZ”

Yıldırım, “Eziyet yönetmeliği” olarak adlandırdığımız aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği, mevcut sorunları daha da derinleştirmiştir. Ücretsiz ve erişilebilir olması gereken 1. basamak sağlık hizmetleri, paralı ve işlevsiz hale getirilmiştir. Devletin sağlık alanındaki asli görevlerini sağlık çalışanlarına daha fazla yükleyen bir duruma gelinmiştir. Bu yönetmelik, çalışanları değersizleştiren ve halkla karşı karşıya getiren koşulları daha kötü hale getirmiştir.Bizler, halkımızın huzurlu ve mutlu olmasını, ödedikleri primlerin karşılığında ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Tedavi ve ilaç katkı payı ödemek istemiyoruz. Müracaatçılarımıza ve hastalarımıza kamu binalarında iyi koşullarda hizmet vermek istiyoruz. İnsanca yaşayacak, emekliliğimize yansıyacak ücretler istiyoruz. Performans adı altında sağlık hakkını gasp eden şekillerde, 5 dakikada bir hasta bakmak istemiyoruz. Aşı ve ilaçların ücretsiz olmasını ve temininde sorun yaşanmamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Özge Zaim