Arslan: Önlemlerimizi almak zorundayız Arslan: Önlemlerimizi almak zorundayız

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenleri anma etkinliği ve bilgilendirme paneli, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından depremde hayatını kaybeden canlar için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duayla başladı. Açılış konuşmasında İnisiyatif Merkezi Derneği Eskişehir İl Temsilcisi Çağrı Yıldırım; yapılan etkinliğin afetlere karşı hazırlıklı olma, farkındalık yaratma, güvenli kent ve dirençli toplum oluşturma yolunda önemli bir katkı sunacağını belirtti. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu da benzer şekilde bu tür programların yöneticilerin ve halkın afet riskleri konusunda bilinçlenmesine katkı sağlayacağını, alanında uzman akademisyen ve pratisyenlerin güncel bilimsel ve teknik verileri paylaşmak suretiyle afetlere karşı etkili önlemler alınmasını sağlayarak daha bilinçli adımlara kapı aralanacağını ifade etti.

5Ac09822 Ff75 42Cb A8C6 8D5161874C93

Afetlere karşı dirençli şehirler inşa etmek ve etkili bir risk ve kriz yönetimi geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte uzmanlar jeolojik veriler, bilgi haritaları ve hukuki düzenlemeler kapsamında afet risklerini azaltma stratejilerini, merkezi yönetim, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının rolünü ve toplumun afetlere hazırlıklı olmasının önemini vurguladı.

Panelde afetleri tamamen önlemek mümkün olmasa da, afetlere hazırlıklı olma, etkilerini en aza indirme ve kriz anında etkin bir yönetim ortaya koymanın altı çizildi. Panelistlerden Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Tün; depremin kaynağı, fay hareketleri, istatistiksel ve jeolojik verilerle risk analizinden bahsetti. Sağlam yapılaşma ve zemin etütleri gibi hususlara duyarlı olunmasını, riskli bölgelerde yapılaşmanın dikkatli bir şekilde yapılmasını haritalar üzerinden açıkladı.

Programın bir diğer panelisti İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Hüseyin Orkun Kılıç, depreme dayanıklı yapı tasarımı ve kentsel dönüşüm konularını ele aldı. İmar planlarının bitişik olmasının ortaya çıkardığı sorunlara değinen Kılıç, bazı alanlarda parsel büyütmenin faydasını, doğru mühendislik uygulamaları ve bilinçli yapılaşmanın şart olduğunu belirtti.

Panelin son konuşmacısı Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yaman’dı. Prof. Dr. Yaman, Türkiye’deki afetleri tarihsel aşamaları üzerinden günümüze taşıyarak hukuki düzenlemeler ışığında görüşlerini paylaştı. Afetlerin etkilerini en aza indirgeyecek çalışmalar ve yönetim süreçlerine dikkat çekerek afet yönetiminde koordinasyonun önemi ve Türkiye’de afetin yönetilme biçimini aktardı.

20Df7195 494F 4B42 B1F7 50C5E9D9B849

Panel moderatörü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Özmen ise, konuşmaların ardından kriz anında liderlik ve organizasyonun hayati önemini vurguladı. Özmen, afet yönetiminde ekipman ve teknolojiden daha çok insan faktörünün etkili olduğunu ileri sürdü. Afet yaşanmadan önce iletişim araçlarının her il ve ilçede yedeklenmesi gerektiğini, afet anında kimin ne yapacağını bildiği oluşumları artırmak için eğitimle afet gönüllüleri yetiştirilmesini ve hızlı organize olan yapılarla kaosun engelleneceğini dile getirdi.

Genel olarak panele katılan konuşmacılar, Türkiye’de afet yönetiminin mevcut durumu ve iyileştirilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verirken, özellikle Eskişehir’in afetlere karşı alması gereken önlemler üzerinde durdular. Katılımcılar, afetlere karşı dirençli bir gelecek için ortak akıl ve iş birliğinin gerekliliğini belirtiler.

Program sonunda İnisiyatif Merkezi Derneği Eskişehir İl Temsilcisi Çağrı Yıldırım, afet farkındalığının artırılması ve toplumun afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için derneğin benzer etkinlikleri devam ettireceğini vurguladı.

Etkinlik, sazının teliyle gönül teline hitap eden Türk Halk Müziği Koro Şefi Aytaç Karausta’nın resitaliyle sona erdi.

Kaynak: Bülten