Enflasyon esnafı zorluyor

Kışın vazgeçilmezi ıhlamur fiyatını ikiye katladı Kışın vazgeçilmezi ıhlamur fiyatını ikiye katladı

Eskişehir lokantacılar ve kasaplar Odası Başkanı Bahar bilen yaptığı açıklamada lokantacı esnafının zor durumda olduğunu belirterek, “Gıda enflasyonundaki artış verileri incelendiğinde, fiyatların zaten yüksek olduğu bir ortamda biraz daha arttığını görüyoruz. Bu durum esnafı zorluyor. Mevsimsel geçişler fiyatları oldukça etkiliyor. Ayrıca, küresel iklim değişikliği bazı ürünlerin üretimini de olumsuz etkiliyor. Örneğin, yağmur yağmayınca enerji maliyetleri ve akaryakıt maliyetleri artıyor. Bu da nakliye masraflarını, dolaylı vergileri, aracı firmaların ücretlerini, kira ve kira stopajlarını etkiliyor. Sonuç olarak gıda fiyatları oldukça yükselmiş durumda. Bundan biz de muzdaribiz. Vatandaşın alım gücünü düşündüğümüzde, işlerimiz neredeyse yarı yarıya düştü. Zam konusu açıldığında vatandaş “Yine mi zam geldi?” diye tepki gösteriyor ve bu bizi rahatsız ediyor” dedi.

Gramaj uygulaması rahatlattı

Bilen lokantalarda yeni bir uygulanın daha hayata geçirildiğini de  ifade ettiği açıklamasında,“ Artık lokantaların tarifelerinde porsiyon gramajları da yazmak zorunda. Fiyat tespit komisyonunda fiyatları belirlerken gramajıyla birlikte belirliyoruz. Ancak işletmelerimizin menülerinde bu bilgiyi yazma zorunluluğu yoktu. Sadece fiyat yazılıyordu. Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı bir genelgeyle birlikte artık böyle bir zorunluluk getirildi. Bundan sonra işletmelerimizde porsiyon gramajı ve fiyatı menülere yazılacak. Bu durum halkın yararına bir karar. Aynı zamanda bizi de rahatlatıyor” diye konuştu.

Yılbaşındaki zamlar etkili olacak

Yılbaşında asgari ücrete yapılacak zamların aynı zamanda lokantacı esnafının personel giderlerini de arttıracağına da dikkat çeken Başkan Bilen bu durumun ister istemez işyerlerindeki maliyetleri de etkileyeceğini bunun da esnafı zam yapmak zorunda bırakacağını söyledi. Bahar bilen şöyle devam etti, “Ayrıca, yılbaşından sonra maaşlara zam geleceği için personel çalıştıran lokantaların yeni bir tarife belirlemesi gerekiyor. Bu tarifeler de ticaret odasından onay alıyor. 6 ayda bir yeni tarife yapmayı tercih ediyoruz. Yılbaşında büyük ihtimalle yeni bir düzenleme olur. Eğer aşırı bir değişkenlik olursa, üst kuruluşumuza başvuruyoruz. Orada fiyat tespit komisyonu gerekli değerlendirmeleri yapıyor. Eskişehir Ticaret Odası ile her zaman birlikte hareket etmeye özen gösteriyoruz, çünkü koordinasyon bizim için çok önemli.”

Halk Lokantaları ile rekabet söz konusu değil

Yeni bir halk lokantasının daha hayata geçirileceğini öğrendiklerini de anlatan Lokantacılar Odası Başkanı Bilen,  ise bu lokantalar ile rekabet etme gibi bir durumlarının söz konusu olduğunu ifade etti Bilen konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer verdi; “Eskişehir’de halk lokantası açıldı. İkincisi 27 Kasım’da bir tanesi açılacak. İlk başta esnaf olarak tedirgin olmuştuk. Ancak zamanla gerçek ihtiyaç sahibi vatandaşlar oradan yararlanmaya başladı ve çevredeki esnafın işleri fazla etkilenmedi. İlk başta meraklı vatandaşlar nedeniyle bir yoğunluk olmuştu ama şimdi her şey rayına oturdu diyebilirim. Burada asıl mesele, halk lokantasında 3 kap yemeğin fiyatı ile esnaf lokantasında 3 kap yemeğin fiyatı arasındaki fark. Halk lokantasında yemek 65 TL iken, aynı yemek esnaf lokantasında 265 TL. Bu fark esnafla vatandaşı karşı karşıya getiriyor. Halk lokantaları, belediye yardımlarıyla sübvanse ediliyor ve bu nedenle ucuz yemek sunabiliyorlar. Ancak biz, maliyet hesabıyla satış yapıyoruz. Bu durumun vatandaşa doğru anlatılması gerekiyor, aksi halde bu durumdan rahatsızlık duyuyoruz.”

Muhabir: Özge Zaim