Verem mikrobunun hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile yayıldığını belirten Bildirici,”Tedavisini yaptırmayan hastalar yılda 5-15 kişiye hastalığı bulaştırma riski taşıyor.Solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu dönemde özellikle öksürürken ve hapşırırken dikkatli olunması gerekiyor. Hasta kişi, öksürük ve hapşırığını uzağa yönlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde mikropların solunum yoluyla bulaşıyor.”diye konuştu. belirtti.
Verem Belirtileri ve Tedavi Süreci
Verem hastalığının belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmaların yanı sıra öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetlerinin ortaya çıktığını belirten Bildirici, şunları söyledi:” Veremden şüphelenen kişilerin 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen öksürük durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerekiyor.
Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar, ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden veriliyor. Ekonomik güçlük yaşayan hastalara nakdi yardım yapılıyor.
Verem hastalığının dünya genelinde en çok ölüme neden olan ilk 10 sebepten biridir. Toplumdaki bireylerin duyarlı olması ve hastalık belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede Verem Savaşı Dispanserine başvurması gerekir. Eskişehir’deki dispanser TÜLOMSAŞ yanı Zübeyde Hanım Yerleşkesindeki Verem Savaşı Dispanseridir”.
Can HACIOĞLU