1- Profesör Doktor Hilal Kaya Erdoğan kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1982 Amasya Gümüşhacıköy doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Ankara'da tamamladım. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Bölümü mezunuyum. Daha sonrasında uzmanlık eğitimimi İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladım. Mecburi hizmetimi Kırşehir'de tamamladıktan sonra 2014 yılında öğretim görevlisi olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana bilim dalında çalışmaya başladım. Ekim 2024'den itibaren de profesör olarak hastalarıma, öğrencilerime ve Eskişehir halkına hizmet etmekteyim.
CİLT HASTALIKLARI ÇOK ÖNEMLİDİR
2-ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde Cilt Hastalıkları ile ilgili ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? Cilt hastalıklarının teşhisi ve tedavisi için ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Dermatoloji, deri ve zührevi hastalıkları ya da cildiye olarak adlandırdığımız branş sadece deriyi kapsamıyor. Aynı zamanda saç, saçlı deri, tırnaklar, mukoza dediğimiz ağız içi ve genital bölgeyle de biz ilgileniyoruz. Dermatoloji neden önemli? Çünkü deri en büyük organımız. Çok fazla hastalığımız var. İnsanların büyük bir kısmı dermatolojik hastalıklardan hekimlere başvurmak durumunda kalıyorlar. Onun dışında cildimiz görünür olması nedeniyle toplum içerisinde cilt hastalıkları dikkat çekiyor. İnsanların yaşam kalitesini etkiliyor. Onun dışında toplumda bazen dışlanmalara neden olabiliyor. Bu nedenle cilt hastalıkları oldukça önemli. Biz cilt hastalıkları olarak mesela en sık gördüğümüz akne yani sivilce, gül hastalığı gibi hastalıkların yanında bakteriyel, mantar ya da parazit ve cilt enfeksiyonlarıyla ilgilenebiliyoruz. Bunun dışında bazı kronik hastalıklarımız var. Mesela sedef hastalığı gibi egzamalar kronikleşebiliyor. Onun dışında deri lenfomaları deri kanserleriyle ilgilenebiliyoruz. Derinin su toplamasıyla büllü hastalıklar olarak adlandırdığımız kişilerin oldukça yaşam kalitelerini etkileyen, düşüren bazen hastalara acı veren hastalıkların tedavisinde yine bizler rol oynuyoruz. Bazen çok şiddetli hastalıklar olduğu zaman, tanı ve tedavi süreçlerini devam ettirebilmek için hastaları yatarak, yatakta servisimiz var orada da hastalarımızın tanı ve tedavi süreçlerine devam edebiliyoruz.
Her türlü tedavi yöntemini kullanıyoruz
Bunların dışında alanımız çok geniş. Bilgisayarda dermoskobi cihazımız var. Bununla ben takibi yapabiliyoruz. Özellikle benlerin takibi oldukça önemli. İleri dönemde cilt kanserine dönüşüyor mu? Dönüşmüyor mu? Riskli benlerin alınması konusunda hastalara yardımcı olabiliyoruz. Fototerapi ünitemiz var. Fototerapi dediğimiz zaman hastalara ışık tedavisi verebiliyoruz. Psoriasis yani sedef hastalığında vitiligo halk arasında ala hastalığı denilen hastalıkta deri lenfomalarının tedavisinde ışık tedavisi oldukça etkili ve güvenli bir tedavi. Bunun dışında hastalıkların tanısı için biyopsi yapabiliyoruz. Mikroskobik incelemeler yapabiliyoruz. Tırnak da yine dediğim gibi bizim ilgi alanımızda giriyor. Mesela batık tırnaklarda tırnak teli uygulayabiliyoruz. İleri vakalarda tırnak çekimini de yine bizler dermatoloji uzmanları olarak kliniğimizde yapabiliyoruz. Kriyoterapi dediğimiz sıvı azotla dondurma işlemi yapabiliyoruz. Özellikle siğillerin küçük et benlerinin tedavisini elektrokoter dediğimiz yakma işlemiyle de yapabiliyoruz. Bunların dışında iyontoforez denilen bir cihazımız var. Bununla da özellikle aşırı terleme şikayeti olan hastalarımıza da hizmet verebilmekteyiz.
Kozmetoloji ünitemiz var. Bu kozmetoloji ünitemizde lazer cihazlarımızla hastalarımıza cilt yenileme ya da sivilce yanık izlerinin tedavisinde damarsal benlerin tedavisi gibi çok çeşitli amaçlarda kullanabiliyoruz. Botulinum toksin uygulamaları dediğimiz botoks uygulamalarını hem cilt kırışıklıklarının önlenmesinde hem de yine terleme tedavisi için kullanabiliyoruz. Onun dışında PRP dediğimiz bir yöntemimiz var hastalarımızın kendi kanını alarak saç dökülme tedavisini yine cilt yenileme ya da sivilce izlerinin, yanık izlerinin, çeşitli izlerinin tedavisini uzman hekimler olarak bizler yapabiliyoruz.
Alternatif yöntemlere başvurmayın
3-Tıp Fakültesi Cilt hastalıklarının tedavisinde sizce hangi seviyededir? Bir uzman olarak Cilt hastalıklarının daha aza indirilmesi için önerileriniz nelerdir, hastalar en çok nelere dikkat etmelidir?
Türkiye'de yapılması gereken ve olması gereken tüm cihazlar kliniğimizde bulunmaktadır. Modern dermatolojinin gerektirdiği tüm tedaviler kliniğimizde yapılmaktadır. Bu konularda eksiğimiz olduğunu ben düşünmüyorum. Hastalara önerim şu olacak, ciltteki en ufak bir sıkıntıda da mutlaka bir dermatoloji uzmanına görünmelerini öneririm. Mesela küçük bir ben olarak düşündüğümüz lezyon aslında belki de bir cilt kanseri. Yani onun için geciktirmeden mutlaka dermatoloji uzmanına görünmekte fayda var. Onun dışında alternatif yöntemlere çok başvurmamak gerekiyor. Bir diğer önerim kozmetik uygulamaların kuaförler ya da güzellik salonlarında yapılmaması gerekiyor bunlar sonuç olarak önemli tıbbi işlemler, iğnelerle, lazerlerle yapılıyor. Mutlaka dermatoloji uzmanları tarafından yapılmalı. Hastaların sağlığının bozulmasına yol açabiliyor. Bu nedenle mutlaka dermatoloji uzmanlarına başvurmalarını öneriyorum. Aslında sadece bir şikayetiniz olduğu zaman değil cilt bakımıyla da ilgili mesela hangi kozmetik ürünleri kullanacağız? Güneşten nasıl korunmalıyız? Bu konularda da yine dermatoloji uzmanlarına başvurmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Derimiz önemlidir, derinizi dermatologlara emanet etmenizi öneriyorum. Bizler de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı uzmanları olarak hastalarımıza hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz.