HAYATTA KALMA MÜCADELESİ 

Çifteler Belediye Başkanı Zehra Konakçı canlı hayvan ticareti ve süt üretimi açısından önemli bir misyona sahip Çifteler İlçesinde sütçülük faaliyetlerinin bitmeye yakın olduğunu belirtti. Konakçı, "Güzel ilçemiz Çifteler hem canlı hayvan ticareti hem de süt üretimi açısından oldukça önemli bir misyona sahipti. Fakat bugün görüyoruz ki Çifteler ve civar ilçelerde sütçülük faaliyetleri oldukça azalmış durumda. Bunun nedenleri ne diye sorarsanız mevcut iktidarın başarısız politikaları demek hiç yanlış olmaz. Süt üreticilerine konuyu sorduğunuzda ilk olarak üretim maliyetlerinin çok arttığını size söyleyeceklerdir. Süt üretiminde girdi maliyetlerinin artması üreticinin süt üretmekten vazgeçmesine neden oluyor. Bu da süt üreticisi sayısının günden güne azalmasına sebebiyet veriyor. Bir de bunun üzerine toptan süt fiyatlarının düşük kalması üreticinin belini büküyor. Üretici bu mengene içinde hayatta kalma, üretim yapma savaşı veriyor" dedi. 

01Aad2Bd 5567 4F46 8444 Feebcf1Da29E

Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti

ÜRETİCİNİN HALİ NE OLACAK? 

Yerel süt toptancılarının da büyük zarar gördüğünü ve ilçede süt toplayıp büyük işletmelere satan toptancı kalmadığını belirten Konakçı, "Yerel süt toptancıları da başarısız politikalardan büyük zarar gören gruplar arasında yer alıyor. Süt üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle toptancılar günlük süt toplayarak büyük işletmelere süt ulaştıramıyor. Çünkü büyük işletmeler toptancılara belli bir tonaj şartı koyuyor. Yani, günde şu kadar ton süt getirmezseniz almayız diyorlar. Yerel toptancı da bölgeden o miktarlarda sütü 3-4 günde ancak topluyor. Hal böyle olunca o sütün soğuk hava depolarında bir süre depolanması gerekiyor. Bu da toptancıya ek maliyet getiriyor. Toptancı sütü işletmelere satarken zarar eder noktaya geliyor. Ya da soğuk havaya koyulmayan sütler bozuluyor. O zaman da toptancı bu işten iyice zarar ediyor. Üretim çarkında üretici ve yerel toptancı bu denli zor durumda olunca bizim sofralarımıza gelen sütün fiyatı günden güne artıyor. Üretici üretmeyi bırakıyor, toptancı toptancılığı... Şu anda ilçemizde süt toplayan ve işletmelere satan bir toptancı kalmamış durumda. Bu durumun başka illerde, civar bazı ilçelerde de böyle olduğunu duyuyoruz. Buradan yetkililere sormak istiyorum. Üreticinin bu hali ne olacak? Süt üreticisi üretime bu şartlar altında nasıl devam edecek? Basiretsiz üretim politikaları ivedilikle değiştirilmelidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: 2Eylül Haber