“Yargı kararları yok sayılıyor”
Süllü, Alpu ovasını yok edecek projenin belediyeler ve hukuki mücadele ile durdurulduğunu belirterek,” Danıştay’ın da onadığı iptal kararına karşın, iktidarın hukukun üstünlüğünü ve çevreyi koruma ilkesini hiçe sayan politikaları ile konuyu yeniden gündeme getiriyor. Termik santral projesinin, sadece tarımsal sit alanı olarak korunması gereken Alpu Ovası için değil, Eskişehir için olduğu kadar, tüm gezegen için sürdürülen iklim krizi ile mücadele açısından önem taşıyor. Dünya genelinde kömürden çıkış ve termik santrallerin kapatılması ile Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefi varken, termik santral girişimleri, hükümetin iklim krizi konusundaki samimiyetini de sorgulatıyor” dedi.
“Geleceğimizi hangi gerekçelerle yok etmek istiyorsunuz?”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’a yönelttiği soru önergesiyle, EÜAŞ’a bağlı Termik Santraller Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda termik santral için kurulacak Santral Yer Seçim Komisyonunun görev ve amaçlarının neler olduğunu soran Süllü, “2053 yılı net sıfır sera gazı salımı hedefiyle çelişen projede ısrar edilmesinin nedenleri nelerdir?” dedi.
Yargı iptal kararlarına karşın, binlerce dönüm tarım arazisinin yok edilmesi ile verimli Alpu Ovası’na termik santral kurulumunda nasıl bir kamu yararı olacağının yanıtlanması gerektiğini belirten Süllü, eşsiz lüle taşı rezervlerinin bulunduğu bölgede kül depolama sahalarının Eskişehir ekonomisine ve kültürel mirasına telafisi mümkün olmayan etkileri hakkında bir çalışma yapılıp yapılmadığını da sordu.
“Projeden derhal vazgeçin!”
Hükümete çevreyi, tarımı ve Eskişehir’in geleceğini tehlikeye atacak projeden derhal vazgeçme çağrısında bulunan Süllü, Alpu Ovası’nın korunmasının, sadece Eskişehir’in değil, tüm Türkiye hatta tüm gezegenin geleceği için, hayati önemde olduğunu vurguladı.