Öncelikle Sayın Başkan, Kadir Ağır kimdir kendinizden ve odanızın faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
Öncelikle 2Eylül ekibine yürekten teşekkür ediyorum. Sizleri odamızda görmekten son derece memnun olduk. Eskişehir Alpu İlçesi Ağaçhisar Mahallesi doğumluyum.1985 yılından bu yana nakliye sektöründe yurtiçi-yurtdışı yük taşımacılığı alanında faaliyet göstermekteyim. Aynı zamanda Eskişehir’de 1970 yılında kurulan ve o gün bugündür faaliyet yapan Eskişehir Taşıyıcılar Kooperatifi’nin aktif üyesiyim. 2015 yılından bu yana Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası yönetim kurulu üyesiyim. 2018 yılında Başkanvekilliği görevine getirildim. 2022 yılına kadar bu görevi üstlendim. 2022 yılında yapılan oda genel kurulunda yönetim kurulu başkanlığına seçildim. Halen Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleriyle görevimizi yürütmekteyiz. Ben aynı zamanda Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapıyorum. Odamız bünyesinde ulaşım sektöründe hizmet veriyoruz. Bu çerçevede eğitim ve test merkezimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Odamıza ait iki düğün salonu, cenaze nakil aracı ve kayar kasalı kurtarıcımızla üyelerimize hizmet veriyoruz. Odamızın 3Bin 400 kayıtlı üyesi var. Bunların 2Bin 600’ü kamyon ve kamyonet sahibi. 468’i taksi, 168’ı dolmuş-taksi, 262’ı galerici ve son dönemde 92 moto-kurye odamız üyesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca Plaka Basım Merkezi’mizle de hizmet etmeye gayret ediyoruz.
Kurumsal ilişkileri önemsiyoruz
Şoför ve otomobilci esnafının ne gibi sorunları var. Karşılaştıkları zorluklar nelerdir kısaca bunlardan söz eder misiniz?
İşin doğrusunu söylemek gerekirse bizim esnafımızın çok fazla bir sorunu yok. En önemli sorunumuz yedek parça ve akaryakıt fiyatları. Bu konuda da zaman zaman UKOME’ DE üyelerimizi rahatlatacak ücretlerin belirlenmesi konusunda adımlar atılıyor. Kamyoncumuzun, dolmuşçumuzun durumu iyi, taksi dolmuş hizmeti verenlerin de çok büyük bir şikayeti yok. Taksicilerimizin ücretlendirme konusunda sıkıntıları var. Onun çözümü için de önümüzdeki yıl başında çözüme kavuşturacağımızı düşünüyorum. Toplu taşıma ücretlerine üç ay gibi bir sürede UKOME kararıyla iki kez zam yapıldı. Ana sorunlarımızdan birisi belediye ve trafikteki sıkışıklık. Geçmişte taksicilerimizle ilgili şikayetler vardı. Şimdi bu sorunların çözümü konusunda atılan adımlar sayesinde şikayetler minimuma indi. Biz ikili ilişkilerimizle odamız üyesi esnaflarımızın sorunlarının çözümü için elimizden geleni yapıyoruz. Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak taksici esnafımızın nadirde olsa meydana gelen bazı olaylarında önüne geçmek için oda olarak İzmir’de hayata geçirilen kamera sistemini yerinde görmek için 15 kişilik bir heyetle incelemeler gerçekleştireceğiz. Bu konuyla ilgili olarak Emniyet birimlerimiz ile ortaklaşa bir çalışma yapacağız. Ayrıca üyelerimizin ihtiyacı olan aynı zamanda odamıza gelir getirecek büyük vinç alacağız. Bu konudaki ihtiyacı karşılamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bunun yanında odamıza ait olan 2 katlı yerde 25-30 odalı bir misafirhane yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde taksi duraklarının yenilenmesi konusunda belediye ile işbirliği yaparak çalışma gerçekleştireceğiz. Oda olarak yaptığımız etkinliklerden SRC eğitimleri. Ulaştırma, Altyapı ve İklim değişikliği Bakanlığına bağlı olarak kurulan Mesleki Yeterlilik Eğitim Merkezi’mizde Ulusal ve Uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı firmaları için üst düzey yöneticilik ve orta düzey yönetici eğitimleri ile sektörde çalışan şoförler için SRC 1-2-3-4 belgeleri için eğitimler verilmektedir. Ayrıca yine meslektaşlarımıza tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitim Merkezi ve Tehlikeli Madde Karayolu Taşımacılığı Eğitim Merkezimizde eğitim vermeyi sürdürüyoruz.
Gençler şöförlük mesleğini tercih etmiyor
Şoför ve otomobilci esnafının sorunlarının çözümü için neler yapıyorsunuz, bu konudaki önerileriniz nelerdir?
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoför gruplarına pandemi süreci ile birlikte daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlandı. Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında uygulamaya konulan Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC1-2-3-4) alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda şoförler belgelerini alarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak yönetmelik kapsamında 66 yaşından gün alan şoförlerin mevcut SRC belgesi iptal edilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan idari düzenleme ve genelge ile 66 yaş geçici olarak sürücü olur raporu ve psikoteknik belgesi alması koşulu ile 69 yaşına ve 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Gençlerin şoförlük mesleğini tercih etmemeleri sebebiyle sektörün şoför ihtiyacını karşılamak amacıyla, mevcut şoförlerin 69 yaşına kadar çalışabilmeleri için fiziksel ve psikoteknik yönden sağlıklı olduklarını ispatlamaları koşulu ile süre uzatım talebimiz üst kuruluşlarımız ve bakanlığımıza iletilmiştir. Açıkça ifade etmek gerekirse merkezi yönetimle yaptığımız görüşmelerden çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Örneğin K-1 belgesi konusunda taleplerimizi iletmiştik. İlgili düzenleme yapılmadan önce bizim eksikliğimiz bu talebin altını dolduramadık. Yinede görüşmelerimiz devam ediyor. Gerekli düzenlemelerin yapılması için de temaslarımız sürüyor.
Özetle Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak üyelerimizle, odamızla Eskişehir halkına en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Sürekli olarak hizmet kalitemizin arttırılması konusunda gayret gösteriyoruz. Biz sorun değil çözüm üreten bir anlayışla hizmet etmeye çalışıyoruz.
2Eylül Haber