Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Mehtap Ercan Bilgen tarım öğreniminin 179. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuştu. 

Bilgen, tarım öğreniminin önemine vurgu yaparak, 10 Ocak 1846’da İstanbul Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane’den bugüne uzanan süreci detaylı şekilde ele aldı.

Bilgen, Osmanlı döneminde başlayan ve Cumhuriyet’le modernleşen tarım eğitim sisteminin tarihsel gelişimini aktarırken, “Türkiye’nin tarımsal yükseköğretimde önemli adımlar attığını ancak bu alanda karşılaşılan sorunların arttığını” ifade etti.

Prof. Dr. Bayraktar, "Yapay zekâ uzmanı yetiştirilmesine yönelik eğitimler önemli" Prof. Dr. Bayraktar, "Yapay zekâ uzmanı yetiştirilmesine yönelik eğitimler önemli"

Tarım sektörünün sorunlarına değinen Bilgen, üretim maliyetlerinin artışı, çiftçilerin desteklerden yeterince faydalanamaması ve üretimden uzaklaşmasının ciddi bir kriz yarattığını belirtti. Son 3 yılda süt üretiminin 2 milyon ton, hayvan varlığının ise 6 milyon baş azaldığını dile getiren Bilgin, bu durumun gıda güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, ithalata bağımlılığın arttığını ve bu durumun tüketici fiyatlarına olumsuz yansıdığını vurguladı.

Eğitim sorunlarını da ele alan Bilgen, Ziraat Fakülteleri’ndeki nitelik ve nicelik problemlerine dikkat çekti. Fakültelerin altyapı eksiklikleri, staj ve uygulama yetersizlikleri gibi sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Bilgin, “Her yıl 5.000 mezun veren ancak yeterli istihdam sağlayamayan bir sistem sürdürülebilir değildir” dedi.

Bilgen tarımsal üretimde planlamanın ve desteklerin artırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek şunları ekledi:
“Gıda enflasyonunu düşürmek, üretimdeki sorunları çözmekle mümkündür. Yerli üreticiyi koruyan, maliyetleri düşüren, destekleri zamanında sağlayan bir sisteme ihtiyaç var. Atatürk’ün tarım ve eğitim politikalarındaki hedeflerini benimsemeli, üretim odaklı, kamucu tarım politikaları izlenmelidir.”

Basın toplantısı tarım sektöründeki sorunların çözüm önerileriyle tamamlandı.

Adsız Tasarım 2025 01 08T152149.966

Muhabir: Tuğba AKTAY