Engelli bireylerin araç alımına dair yapılan yasa düzenlemesine tepki gösteren SES Eskişehir Engelli Komisyon Üyesi Engin Yıldız yapmış olduğu açıklamada, "Engellilerin yeni ve konforlu araçlara binmesi fazla görülmektedir" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda engelli bireylerin araç alımında ÖTV muafiyetine ilişkin önemli değişiklikleri içeren yasa teklifi getirildi. Özel Tüketim Vergisi
Kanunu'nda yapılan bu düzenlemeye göre;
-Engelli araçları artık on yılda bir yenilenebilecek.
-Satın alınacak araçlara en az yüzde 20 oranında yerli üretim olma şartı getirilecektir.
- ÖTV istisnası ile engelli araç alımı yetkisi cumhurbaşkanlığına verilecektir.
Engellilerin eşit yaşam hakkına engel!
Bu yeni düzenlemeyle birlikte, engelli vatandaşların daha uzun süre aynı aracı kullanmasını gerektirdiğien vurgu yapan Yıldız, "Bu yasayla engellilerin daha yeni ve daha konforlu araçları kullanması hakkının elinden alınmasına neden olacaktır. Aynı zamanda engellilerin yeni ve konforlu araçlara binmesi fazla görülmektedir. Engellerin kazanılmış hakkı olan 5 yılda bir araç alımının 10 yıla uzatılması, engelli haklarına bir saldırı olarak anlaşılmaktadır. Engelliler, herkes gibi güvenlikli, konforlu ve yeni araçları kullanmak istiyor. Araç alımının 10 yıla uzatılması bu hakkın elinden alınmasına neden olmaktadır ve asla kabul edilmez!" dedi.
Engellilerin ihtiyaçları göz ardı edilmektedir!
Yapılan yeni düzenleme ile engellilerin ihtiyaçlarına göre araç alımlarının engelleneceğini de belirten Yıldız, "Benzer şekilde yeni düzenlemeye göre, ÖTV istisnası ile engelli alınacak araçların en az yüzde 20 oranında yerli üretim olma şartı getirilecektir. Bu durum engellilerin ihtiyacına ve özel durumuna göre seçeceği aracı almasını engelleyecektir. Dolayısıyla engelliler engel gruplarının ihtiyaç ve yaşadığı mekan özelliklerine göre değil; onlara sunulan kısıtlı seçeneklerle araç almak zorunda kalacaklardır. Engellileri mağdur edecek bu kısıtlamanın gündeme dahi getirilmemesi gerekmektedir" diye konuştu.
BM Engelli Hakları sözleşmesine aykırı!
Geçirilmesi planlanan düzenlemede engellilerin kazanılmış haklarına dönük çok ciddi kayıpların söz konusu olduğunu da aktaran Yıldız son olarak şunları söyledi, " Madde de ÖTV istisnası ile engelli araç alımı araç alımı 10 yılda bire çıkarılıyor ve araçlarda %20 yerli olma şartı konulmaktadır. Bu maddeler engellilerin bağımsız, eşit ve erişilebilir yaşam hakkına göz dikmektir. Bu düzenleme engelliler açısından ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirecektir. ÖTV istisnası ile engelli araç alımı düzenlemesi engelliler için açıkça hak gaspı ve sosyal-ekonomik ayrımcılığı arttıracaktır. Engellilerin eşit, bağımsız ve erişilebilir yaşam hakkına saldırıdır. Bu düzenleme Türkiye’nin de imzasının olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesine göre aykırıdır. Kabul edilemez."