Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da top atışlarıyla karşılandı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da top atışlarıyla karşılandı

Kentsel dönüşüm konusu sık sık gündeme geliyor ve her seferinde aynı konuları konuşuyoruz. Örneğin, Bolu'daki yangında gördüğümüz gibi, kayıplarımıza mı üzülelim yoksa kurumların birbirini suçlamasına mı? Ne yazık ki hep söylediğimiz bir şey var. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz ancak yetkiler konusunda belirleyici olan 6306 sayılı kanunun hükümleridir. Bu yetkileri bakanlık belirliyor. Eğer bize bir görev verilirse, sorumluluk almaktan kaçınmayacağımızı her zaman söylüyoruz.
Bina envanter çalışmalarımızın önemli bir bölümü tamamlandı. Şehirdeki binaların %50’ye yakını hızlı tarama testinden geçirildi. Bu çalışma, kentsel dönüşüm strateji belgesine dönüştürülerek bakanlığa sunulacak. Bakanlığın da 6306 sayılı yasa kapsamında kentsel dönüşüm alanlarını ilan etmesi ve yol haritasını belirlemesi gerekiyor.
Merkezde 8 mahalleyi kapsayan kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışması hazırlamıştık ancak çeşitli sebeplerle süreç ilerlemedi. Buna rağmen biz çalışmalarımıza devam ettik. İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptığımız protokoller kapsamında hazırlanan rapor tamamlandı ve bize teslim edildi. Şimdi strateji belgesini hazırlayıp bakanlığa sunacağız. Bakanlık bu süreçte bölgesel kararlar alarak belediyelerle paylaşacak.
Eskişehir’deki yapı stokunun %50’den fazlası 1999 sonrası yapıldı. Ancak 1999 öncesi yapılan binalar için çok ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu sürecin yalnızca belediye bütçesiyle yürütülmesi mümkün değil. Bakanlık koordinasyonunda, ilgili kurumlarla birlikte çalışarak bu sorunu çözmeliyiz.
Rezerv alanlar konusunda da büyük kayıplar yaşadık. Eskişehir’deki en önemli rezerv alan olan Kocakır, TOKİ’ye devredildi. Orayı gecekondu önleme bölgesi olarak ilan ettiler ancak aslında gecekondunun olmadığı bir bölgede böyle bir karar alınmasını anlamış değiliz. Bu duruma itiraz ettik ve dava açtık.
Bir yerde dönüşüm yapabilmek için dar gelirli vatandaşlara alternatif çözümler sunmamız gerekiyor. Sadece kentsel dönüşüm ilan etmek yetmez, vatandaşı plansız bir şekilde kendi başına bırakmak sorunları büyütür. Plan yapılmalı, imar çalışmaları gerçekleştirilmelidir ancak vatandaşa destek sunulmalıdır.
Bakanlık, rezerv alanları belirleyerek bu bölgeleri dönüşüm için kullanmalı. Dönüşüm alanlarında müteahhitlere ve mülkiyet sahiplerine belirli haklar tanınabilir. Ancak şu anda Eskişehir’de Kocakır dışında bildiğimiz bir rezerv alan bulunmuyor.
6 Şubat depreminden sonra genel sekreter olduğum dönemde Kocakır’ı talep etmeyi önerdim. Deprem sonrası ihtiyaçları göz önüne alarak burayı dönüşümde rezerv alan olarak kullanmak istedik. Ancak bakanlıktan gelen yanıt, bölgenin TOKİ’ye devredildiği yönündeydi.”

Muhabir: Tuğba AKTAY