Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ‘Yoksulluk Sarmalında Temel Haklara Erişim' konulu panelinde açıklamalarda bulundu. Mahalle mahalle, sokak sokak, hatta ev ev dolaştıklarını kaydeden Ünlüce, ‘’Yoksul durumdaki haneleri tespit etmiş durumdayız. Bu nedenle, bize uykuda bile yoksulluk haritasını çıkarın deseniz, bunu rahatlıkla yapabiliriz. Nerede ihtiyaç olduğunu biliyoruz’’ dedi.
‘’Yoksulluk haritasını bilmek birçok açıdan faydalı’’
Yoksulluk haritasını bilmenin daha kapsayıcı hizmetler sunmaya yardımcı olduğunu aktaran Ünlüce, ‘’ Bu hizmetler, sadece sosyal yardımlarla sınırlı kalmamalı; aynı zamanda sosyal, kültürel ve eğitim gibi alanlarda da katkı sunmalıyız. Böylece, bu bölgelerde daha geniş kapsamlı çalışmalar gerçekleştirebiliriz’’ ifadelerini kullandı.
‘’25 TL’ye yemek’’
Yakın zamanda hayata geçirecekleri uygulamalardan bahseden Ünlüce, ‘’Bu çalışmalar arasında esnek kurslarımız, oyun evlerimiz ve ileride uygulamaya koyacağımız halk mutfakları bulunuyor. Bu mutfaklarda, mahallelerdeki ihtiyaç sahiplerine çok uygun fiyatlarla yemek sunmayı planlıyoruz. Aşevinden yemek alacak kadar muhtaç olmayan ancak 65 TL’ye kent lokantasında yemek yiyemeyen bireyler için bir çözüm sunmayı hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu. Bu yemeklerin fiyatının 25 TL civarında olacağını aktaran Ünlüce, ‘’Şu anda karşılaştığımız en temel sorun, yoksullukla mücadele eden bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamak. Barınma ve eğitim de bunu takip eden önemli sorunlar arasında yer alıyor’’ dedi.
‘’Yoksulluğun bir boyutu da psikolojiktir’’
Yoksulluğun bir boyutunun da psikolojik olduğunu belirten Ünlüce konuşmasına şu sözlerle son verdi: ‘’Kadın danışma merkezimiz, psikolojik destek başta olmak üzere pek çok hizmet sunuyor. Ayrıca ev temizlikleri yapıyoruz. Haritada dikkat çeken bir diğer nokta, özellikle 65 yaş üstü nüfusta ciddi bir yoksullaşma olması. TÜİK’in 2022 verilerine göre, 65 yaş üstü nüfusun önemli bir kısmı yoksullukla mücadele ediyor. Bu kişiler genellikle tek başına yaşıyor ve bu grubun %50’den fazlası ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Yoksulluk haritası, nerede ne yapmamız gerektiğini belirleyen bir yol haritası sunuyor. Çünkü yoksullukla mücadele yalnızca sosyal yardımlarla sınırlı değil; farklı alanlarda da destek sağlamak gerekiyor’’