Üç gün süren programa, Eskişehir'deki farklı liseler ve üniversitelerden gelen öğrenci, öğretmen ve akademisyenlerden oluşan toplam 40 kişilik bir katılımcı grubu iştirak etti. Etkinlik, Türkçenin doğru ve etkili kullanımını teşvik etmeyi ve gençler arasında dil bilincini artırmayı hedefledi.
Alanında uzman isimler bilgilerini paylaştı
Etkinlik kapsamında, dil ve eğitim alanında uzman konuşmacılar bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Celal demir,
Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin projeye dair kapsamlı sunumlar yaptı. Türk Dil Kurumu, etkinliklere katılan tüm gençlere birer yazım kılavuzu hediye ederek dil kullanımına katkı sundu.
Etkinlikler dolu dolu geçti
Etkinliklerin eğitim kısmı, Psikolojik Danışman Büşra Kocabaş tarafından yürütüldü. Katılımcılar, Türk dili üzerine interaktif atölye çalışmalarına katılarak farkındalıklarını pekiştirdiler. Ayrıca bilgi yarışmalarıyla hem öğrendiklerini pekiştirme hem de eğlenme fırsatı buldular. Yarışmalar sonucunda günün birincisi, ikincisi ve üçüncüsü ödüllerle takdim edildi.
Erasmus+ ve youthpass tanıtıldı
Etkinlik sürecinde, Ali Selam Kara tarafından Erasmus+ projeleri ve Youthpass sertifikasyon sistemi hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı. Katılımcılar, Avrupa çapında gençlere sunulan fırsatlar hakkında detaylı bilgi edinme imkânı buldu.
Skeçler ve sertifika töreniyle final
3 günlük yoğun program, öğrenci gruplarının kendi yazdığı Türkçe içerikli skeçleri sahnelemesiyle renkli bir kapanışa sahne oldu. Finalde gerçekleştirilen sertifika töreni ile tüm katılımcılara etkinliğe dair katılım belgeleri takdim edildi.
“Bu kılavuz size Atatürk’ün hediyesi”
Törende konuşma yapan Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, “1932 yılında Atatürk tarafından kurulan bu kurum, devlet bütçesinden destek almaz; faaliyetlerini tamamen Atatürk’ün mirasından karşılar. Sizlere verdiğimiz hediyeler, bizim değil, Atatürk’ün hediyesidir. Çünkü bu kitaplar onun bağışıyla basılıyor” dedi. Öğrencilerin kısa sürede başarılı metinler oluşturduklarını kaydeden Şahin, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Bu yetenek sizde var. Ben doğrusu bu kadarını beklemiyordum, ama gerçekten takdire şayan bir çalışma olmuş. Gençlerle çalışırken sık sık duyduğum şikayetlerden biri “Yeni nesilde vefa yok, saygı yok” gibi ifadeler. Fakat ben samimiyetle söylüyorum: Kendi dönemimizle kıyasladığımızda sizler çok daha umut verici, zeki, çalışkan ve iş bitirme becerisi yüksek bireylersiniz. Ancak, çoğunuz kendi yeteneklerinizin farkında değilsiniz. Biraz yönlendirme ile çok güzel işler çıkarabiliyorsunuz. Türk Dil Kurumu yalnızca yazım kılavuzu hazırlayan ya da kurallar koyan bir kurum değildir. Türk milletinin diline, kültürüne hizmet eden bir kurumdur. Bu dilin sahibi biz değiliz, milletin ta kendisidir. Biz sadece bu dile ve dilin sahiplerine hizmet etmeye çalışıyoruz”