Toplantıda ilk olarak, Aşağısöğütönü Mahallesi 100. Yıl Bulvarı üzerinde yol boyu ticaret teşekküllerinin belirlenmesi konusu ele alındı ve onaylandı. Yaşamkent Mahallesi'ndeki 1587., 1500. ve 1561. caddeler için planlanan ticaret teşekkülleri düzenlemeleri de kabul edildi. Zincirlikuyu Mahallesi Kenter, Olgunay ve Aktürk sokaklarında yapılan düzenlemeler için de olumlu karar verildi. Bir diğer önemli gündem maddesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikteki 29. madde kapsamında içkili yerler bölgesi düzenlemeleriydi. Hoşnudiye Mahallesi Silönü Sokak No:5 adresindeki bir iş yerinin içkili yerler bölgesine alınması teklifi AK Partili meclis üyelerinin itirazlarına oy çokluğu ile kabul edildi.

Şirintepe Mahallesi 15097 ada 21 nolu parselde bulunan taşınmazın yaşlı bakım merkezi olarak kullanılmak üzere 5 yıllığına kiralanması onaylandı. Yenibağlar Mahallesi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı No:143 adresindeki taşınmazın market olarak kullanılmak üzere 5 yıllığına kiralanması da oy çokluğu kabul edildi. Zafer Mahallesi 25174 ada 11 parselde bulunan taşınmazın kat karşılığı verilmesi teklifi ise oy birliği ile onaylandı.
Erdoğan Aydoğmuş, alınan kararların Tepebaşı halkı için hayırlı olmasını dileyerek tüm meclis üyelerine teşekkür etti. 
Batıkent mahallesi Cevizli Sokak ve Kapıkule Sokak kesişimine kadar Orgeneral Kıvrıkoğlu Caddesi kesişimine kadar Kapıkule Sokak - Orgeneral Kıvrıkoğlu Caddesi kesişiminden Çekirge Sokak kesişimine kadar Cemaller Sokak - Çamyolu kesişiminden Orgeneral Kıvrıkoğlu Caddesi kesişimine kadar olan bölgelerin içkili yerler bölgesine dahil edilmesine karar verildi. Bu karar mecliste tartışma konusu oldu.

TBMM'de “Uludere” tartışması! TBMM'de “Uludere” tartışması!

Çakmak: İçkili yerler dahil edilmemeli

Tepebaşı Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Abdullah Çakmak söz alarak: “Batıkent Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi’nin devamı olan Kapıkule Sokak’tan Demirci Sokak’a kadar, Orgeneral Kılıçoğlu Bulvarı’ndan Tekke Sokak’a kadar olan bölge, konutların yoğun olduğu ve iş yeri bulunmayan bir alandır. Bu bölgede, yalnızca iki kişinin güzel bir şekilde faaliyet gösterdiği iş yerleri bulunmaktadır. Ancak bu mevcut bölgenin içine içkili yerlerin neden dahil edilmek istendiğini anlamak mümkün değildir. Ayrıca, Kaymakamlığın görüşleri de olumsuzdur. Bu sebeple, söz konusu teklifi reddediyoruz” diye konuştu.

Ardından Tepebaşı Belediyesi CHP Meclis Üyesi Vural Yörük: “Bu bölgede halihazırda faaliyet gösteren üç restoran bulunmaktadır ve bu işletmeler ihtiyaçlara cevap vermektedir. Bölge halkının da bu tür yerlere ihtiyaç duyduğunu ve alkollü içki satışının devlet tarafından serbest olduğunu, yasak olmadığını hatırlatmak isterim. Bu bölgedeki insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ulaşım sorunu olmadan kendi çevrelerinde hizmet alabilmelerini sağlamak adına, buranın uygun bir alan olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, her insanın özgürlüklerini kısıtlamadan, rahatça yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyorum. Herkesin kendi tercihini yapabilmesi gerektiğini savunuyorum. Ayrıca, önceki meclis toplantısında AK Parti Meclis Üyesi Sayın Cihan Ertok'un konuşmasında kullandığı bir ifadeyi şiddetle kınıyorum. Kendisi, "Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerimizin camiye gidip gitmediğini bilmiyoruz" şeklinde bir beyanda bulunmuştur. Bu tür kesin ve önyargılı söylemler şahsi yorumlardır ve camiye kimin gidip gitmediğini sorgulamak, ne şahsımızın ne de partimizin hakkıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak camilere olan yaklaşımımızı belediyemizin hizmetleriyle ortaya koyuyoruz. Örnek vermek gerekirse, 31 Aralık 2024 tarihli verilere göre bölgemizde 175 cami bulunmaktadır. Belediyemiz, 2009 yılından bu yana Kasım ve Aralık ayları hariç, bu camilere toplamda 4.994 kez temizlik hizmeti sağlamıştır. Ayrıca, 101 camiye ışıklandırma yapılmış, 41 caminin ışıklandırma tadilatı gerçekleştirilerek yenilenmiştir. Yine aynı tarihten itibaren, 71 caminin ihtiyaçları kapsamında 200’den fazla kent hizmeti yerine getirilmiştir. Bu vesileyle, hem bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yapmak hem de iddialara yanıt vermek istedim” ifadelerini kullandı.

Ertok: Oldukça önyargılısınız

Tepebaşı Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Cihan Ertok: “Öncelikle Vural Bey'e teşekkür ediyorum. Ancak oldukça önyargılı bir konuşma yaptı. Vural Bey’in söylediklerinden de anladığım kadarıyla benim ifade etmek istediğim konudan uzaklaşılmış. Ben, konuşmamda kimseye karşı bir ithamda bulunmadım. Zaten beni tanıyanlar bu durumu gayet iyi bilir. On yıldan fazla bir sivil toplum kuruluşu (STK) geçmişim var. Sakarya’da sosyal belediyecilik projelerinde aktif şekilde çalıştım ve bu süreçte toplumun her kesimiyle bir araya geldim. Benim burada ifade etmeye çalıştığım şey, CHP’lilerin camiye gitmediğini ya da AK Partililerin camiye gittiğini söylemek değildi. Bu minvalde bir kutuplaşma yaratmak ya da bir çatışma ortamı oluşturmak niyetinde asla olmadım. Konuşmamda Ahmet Ataç Başkan’a da belirttiğim gibi, belki siz de bilmiyorsunuzdur ama bölgemizde önemli bir camimiz var. Ancak AK Partililere karşı bazı önyargılar ve algılar olduğunu bugün bir kez daha görmüş olduk. Bu önyargıların yersiz olduğunu düşünüyorum. Vural Bey’e de bu vesileyle içtenlikle hissettiklerini ifade ettiği için teşekkür ederim. Ancak tartışmayı kişisel bir boyuta taşımak niyetinde değilim. Hiçbir Cumhuriyet Halk Partisi üyesinin ya da vatandaşın ibadet etmediğini ima etmek gibi bir düşüncem asla yoktur. Herkesin inanç ve yaşam tarzına saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum. Benim ailem büyük bir aile. Kardeşlerimden biri Cumhuriyet Halk Partisi’ne gönül vermiş olabilir. Annem de aynı şekilde farklı siyasi görüşlere sahip olabilir. Ancak bu çeşitliliği düşmanlık ya da kutuplaşma konusu yapmak, ne Eskişehir’e ne de bize bir fayda sağlar. Vural Bey’in Batıkent’te oturduğunu ve burada ticaret yaptığını ifade ettiği sözlerine değinmek istiyorum. Ben de Batıkent’te yaşayan biri olarak akşamları ailemle, çocuğumla huzur içinde yürüyebilmek ve sosyal aktivitelerde bulunabilmek istiyorum. Ancak bu alanlarda aşırı alkol tüketiminin yarattığı sorunlar, maalesef rahatsız edici bir hale gelebiliyor. Diğer büyük şehirlerde, örneğin Bursa ve Ankara’da, alkol tüketmeden de sosyal vakit geçirebileceğimiz mekânlar bulunuyor. Ancak Eskişehir’de bu konuda sınırlı seçenekler var. Herkesin eğlenme ve özgürce yaşama hakkı olduğunu kabul etmekle birlikte, başkalarının özgürlük alanına zarar vermeden bu hakların kullanılması gerektiğini düşünüyorum.”

Muhabir: Tuğba AKTAY