Yapay zekâ destekli veri paylaşım altyapısı sayesinde yaşlı bireylerin sağlık ve bakım süreçlerini daha etkili şekilde yönetmeyi hedefleyen 5 farklı ülkeden 12 ortakla iş birliğinde gerçekleştirilecek proje, Tepebaşı Belediyesi Melih Savaş Yaşam Köyü’nde yer alan Alzheimer Konukevlerinde uygulanmaya başlanacak.
Proje için düzenlenen basın toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç projenin ulusal ve uluslararası düzeyde taktir gördüğünü belirterek, “Desteklenen ve yerelde başarı elde eden projeleri imzaladık. Ulusal ve uluslararası düzeyde takdir gördük, bu da bizim için önemli bir motivasyon kaynağı oldu. Sosyal ve nitelikli hizmet anlayışımızın yanı sıra teknoloji vizyonumuzla da öncü bir belediye olmayı sürdürüyoruz. Dijital dönüşümün yaşamın her alanını etkilediğinin farkındayız. Bu dönüşümü kent yaşamına başarıyla entegre edebilmeliyiz. Bugünkü projenin adı: “Gelişmiş Yaşlı Bakımı İçin Ortak Alan Projesi”. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu proje için birlikte sembolik bir imza atıyoruz. Yapay zekâ, günümüzde çok konuşulan ve çok kullanılan bir konu. Bazı yönleri hâlâ tartışmalı. Ancak yapay zekâ temelli bu projeyle, ülkemizden bu alanda hibe almaya hak kazanan ilk ve tek kamu kurumu olduk” dedi.
Projenin 5 ülkeden 12 ortakla yönetileceğine dikkat çeken Ataç şunları söyledi; “Almanya merkezli İlişki Kürsüsü ve Sertig Next tarafından onaylanan, toplam bütçesi 5 milyon euro olan bu projeden 422 bin euro (18,1 milyon lira) hibe almaya hak kazandık. Bu sadece maddi bir kazanım değil. Avrupa’da veya dünyada bir proje nasıl gerçekleştirilir, bu konuda rehberlik eden programlar yayınlanıyor. Genellikle bu projeler, deneyimli özel kuruluşlara veya belediyelere yönlendiriliyor. Bizim de bu kapsama alınmamız, Tepebaşı Belediyesi’ne duyulan güvenin bir göstergesidir. Bu güven, maddi desteğin yanı sıra manevi bir değer de taşıyor. SENTİK NEXT grubuna sunduğumuz proje, 5 ülkeden 12 ortakla birlikte yürütülecek. Türkiye’nin yanı sıra İrlanda, İsveç, Çekya ve Macaristan da bu projede yer alacak. Yapay zekâ uygulamalarını Melih Savaş Yaşam Merkezi’ndeki Alzheimer Konuk Evi’nde kalan vatandaşlarımız için kullanacağız. Deneyimli ve ileri yaştaki bireylerin yaşamını kolaylaştıracak, konforlarını artıracak bir sistem kurmayı hedefliyoruz. Bu sistemde gelişmiş kamera ve sensör altyapısı, yapay zekâ ile entegre çalışacak. Deneyimli vatandaşlarımızın sağlık durumları önceden tespit edilerek, yapay zekâ temelli yeni uygulamalarla sürece katkı sağlanacak. Böylece yalnızca bakım süreçlerine değil, yeni teknolojilerin gelişimine de katkıda bulunulmuş olacak. Projenin Eskişehir’den ortağı ise Metasoft firması olacak. Metasoft, sevgili dostum Mehmet Taşkın’a ait. Şehrimizde kurulmuş ve faaliyet gösteren köklü bir yazılım şirketi. Mehmet Bey’in bugüne kadar çok sayıda program ve yazılım geliştirdiğini biliyoruz. Bu yönüyle de kendisini takdir ediyoruz. Şehrimize ve vatandaşlarımıza katkı sunacak her yeniliği büyük bir dikkatle değerlendiriyoruz. Bu anlayışla, sağlık, bakım ve yaşam kalitesi alanında önemli bir çalışmanın temelini attık.Projeye 2025 yılının ikinci ayında başlamayı, 2028 yılının eylül sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Yani yaklaşık 2,5 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Kısacası projeyi başarıyla başlattık ve sürdürülebilir bir şekilde yürütüyoruz.”