Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yurt içi bankalarla yaptığı swap stokunun 2023 yılı zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Bakan Şimşek, bu gelişmenin parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ve dezenflasyon sürecine önemli katkı sağladığını vurguladı.
Bakan Şimşek, "Kararlılıkla uyguladığımız program sayesinde riskler azalıyor, finansal piyasalarda normalleşme sürüyor." ifadelerini kullanarak, ekonomik istikrarın sağlanması yönündeki çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Swap stokundaki bu düşüş, Türkiye'nin finansal piyasalarındaki risklerin azaldığının ve ekonominin daha sağlam temellere oturduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Bu açıklama, piyasalarda olumlu bir karşılık bulurken, TCMB'nin uyguladığı stratejilerin ve hükümetin ekonomi politikalarının başarıya ulaştığını ortaya koyuyor. Ekonomistler, swap stokundaki bu dramatik düşüşün, Türkiye'nin finansal istikrarının artırılmasına yönelik atılan adımların bir parçası olduğunu ifade ediyorlar.