Suriye'de yıkılan Esad rejiminin işkencelerini ve insan hakları ihlallerini sızdırdığı belgelerle dünyaya duyuran "Sezar" kod adlı Ferid el-Mezhan, ilk kez kendi sesi ve görüntüsüyle kamuoyunun karşısına çıktı. Şam'daki askeri polis teşkilatının adli delil kayıt bölümünün başında bulunan el-Mezhan, Esad rejimi hapishanelerinde yaşanan vahşeti dünyaya duyurma serüvenini Arapça yayın yapan bir televizyon kanalına anlattı. Asıl görevinin askerlerin karıştığı ölümcül kazaları fotoğraflamak olduğunu, ancak Suriye devrimin başlamasıyla öldürülen tutukluları fotoğraflamasının istendiğini aktaran el-Mezhan, bu talebin üst kademelerden geldiğini vurguladı.

"Ceset fotoğrafları ile sadakatlerini gösteriyorlardı"
Başlarda günlük olarak öldürülen 10 ila 15 kişinin fotoğrafını çektiğini, daha sonra bu sayının giderek artarak 50 üzerine çıktığını ifade eden el-Mezhan, "Güvenlik birimlerinin yöneticileri, tutuklu kurbanların ceset fotoğraflarıyla Esad rejimine mutlak sadakatlerini gösteriyorlardı. Tutuklanan kurbanların bedenlerinin toplandığı ve fotoğraflarının çekildiği yerler Tişrin Askeri Hastanesi ve Harasta Hastanesi morglarıydı" ifadelerini kullandı. Öldürülen mahkum sayısı arttıkça Mezzeh Askeri Hastanesi'nin otoparkının da morg olarak kullanılmaya başlandığını kaydeden el-Mezhan, "Esad rejiminin binlerce tutuklunun ailesine yönelik sistematik şantaj operasyonları yürüttüğünü, ancak ailelerin hiçbir bilgi edinemediğini" aktardı.

Belgeleri nasıl sızdırdığını anlattı
El-Mezhan, Esad rejiminin işkencelerine dair belgeleri Suriye dışına sızdırma yolculuğunun nasıl başladığı hakkında da bilgi verdi. "İşkencelerle öldürülen insanları fotoğrafladım. Devrimin başından beri firar etme düşüncem vardı. Ancak, mümkün olduğunca çok fotoğraf ve kanıt toplayabilmek için erteledim" diyen el-Mezhan, "Güvenlik noktalarından geçerken aranma korkusu yaşadığım için, iletim araçlarını elbiselerimin, bir somun ekmeğin veya vücudumun içine saklıyordum" dedi. Görev yeri ile evi arasında gidip gelmesini sağlayan resmi bir askeri kimliğe sahip olduğunu belirten el-Mezhan, "Fotoğrafların sızdırılma süreci yaklaşık 3 yıl boyunca neredeyse her gün devam etti" diye konuştu.

"Öldürülen kişilere 3 numara veriliyordu"
Her yaştan ve cinsiyetten insanın rejim güçleri tarafından öldürüldüğünü anlatan el-Mezhan, "Öldürülen kişilere 3 numara veriliyordu. Bunların ilki ceset numarası, ikincisi işlemi yapan güvenlik biriminin kodu, üçüncüsü ise tıbbi kategori kodu" dedi. El-Mezhan, "Rejime bağlı doktorlar, cesetlerin ölüm nedenini kalp ve solunum durması olarak kayda geçiriyordu" şeklinde konuştu.

Hamas: "İsrail, insani yardım protokolünü uygulamayı erteliyor" Hamas: "İsrail, insani yardım protokolünü uygulamayı erteliyor"

"Hangi yönetim kendi halkına böyle bir vahşeti reva görür?"
İnsanlık dışı bir şekilde öldürülen mahkumların bedenlerinde işkence izlerinin rahatlıkla görüldüğünü vurgulayan el-Mezhan, "Hangi yönetim kendi halkına böyle bir vahşeti reva görür?" diye sordu. Akrabalarının ve komşularının öldürüldüğünü ve tutukluların öldürüleceğini bildiğini aktaran el-Mezhan, "Allah ve insanlık karşısında sorumluydum. Sorumluluğumu yerine getirmiş olduğumu umuyorum" dedi.

Yeni Suriye yönetimine çağrı yaptı
Yıkılan Esad rejiminin hukuk karşısında hesap vermesi için çabalarını sürdürdüğünü vurgulayan el-Mezhan, Suriye'nin yeni yönetimine "savaş suçlularını yargılama ve onlardan hesap sorma" ve "sorumlulara yönelik davalar açılmasını sağlama" çağrısında bulundu.

Kaynak: İHA