Mannheim'daki araçlı saldırgan Almanya vatandaşı çıktı Mannheim'daki araçlı saldırgan Almanya vatandaşı çıktı

Ohio State Üniversitesi’nde yürütülen araştırmada, farklı yiyeceklerin tatları yüzde 87 doğrulukla kopyalanabildi. Sanal gerçeklik ile entegre edilmesi planlanan bu teknoloji, biyomedikal araştırmalardan kilo kontrolüne kadar birçok alanda devrim yaratabilir.

Bilim dünyasında heyecan verici bir gelişme yaşandı. Ohio State Üniversitesi’nden araştırmacılar, tatları dijital hale getirerek kimyasal olarak taklit eden "e-Taste" adlı bir sistem geliştirdi. Beş temel tat (tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami) üzerinden çalışan sistem, tatları sensörler aracılığıyla algılayıp dijital veriye dönüştürüyor. Daha sonra, dilin belirli bölgelerine kimyasal bileşenler aktararak gerçek tat deneyimi oluşturuluyor.

Taklit oranı yüzde 87
Yapılan testlerde, 10 kişilik bir grup üzerinde farklı ekşilik seviyelerinde tat deneyleri gerçekleştirildi. İlk testlerde yüzde 70 doğruluk sağlanırken, limonata, pasta, sahanda yumurta, kahve ve balık çorbası gibi daha kompleks tatların taklidi yüzde 87 doğruluk oranına ulaştı.

Sanal gerçeklik ile yeni bir deneyim
Araştırmacılar, bu teknolojinin sanal gerçeklik ile birleştirilerek dijital ortamda tat deneyimi sunabileceğini belirtiyor. Bu gelişmenin, biyomedikal araştırmalar, çevrim içi alışveriş, diyet ve kilo kontrolü gibi birçok alanda kullanılması hedefleniyor.

Ancak sistemin henüz baharatlı ve yağlı tatları tam olarak taklit edemediği ve tat deneyiminde önemli rol oynayan koku faktörünü içermediği belirtiliyor. Çalışmalar devam ederken, bu yenilikçi araştırmanın sonuçları Science Advances dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Science Alert