Başkan Kurt: Barınak sorunu çözümlenemedi Başkan Kurt: Barınak sorunu çözümlenemedi

Parti il binasında basın açıklaması gerçekleştiren Yer,  Odunpazarı İlçe sınırları içinde bulunan asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin 2024 yılında neden yapılmadığını sordu.

“BİNLERCE ASANSÖRÜN KONTROLÜ YAPILMADI” 

 Eskişehir'de Odunpazarı Belediyesi Sınırları içerisindeki asansörlerin periyodik kontrollerinin 4 yıl süreyi kapsayan protokolle, 2024–2028 yılları arasını kapsayacak şekilde TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’ne verildiğini aktaran Yer,  “Odunpazarı İlçemizde bulunan yaklaşık 8 bin asansörün yıl sonu itibariyle sadece yaklaşık yüzde 30’u kontrol edildiği söylenmekte, binlerce asansörün kontrolünün yapılmadığı, Hemşehrilerimize yıl içinde randevu verilmesine rağmen gelinmediği yada dönülmediği iddia edilmektedir.  Böyle olunca İlçemizdeki asansörlerin ne kadar güvende olduğu sorusu akıllara gelmektedir” dedi. 

“ŞİKÂYETLER ARTIYOR”

Yer, sözlerine şöyle devam etti:
“Hayatımızın her noktasında gittiğimiz çoğu yerde karşımıza çıkan ve kullanmak zorunda olduğumuz binlerce asansörün kontrollerinin yapılmaması olası bir kazaya davetiye çıkarabileceğini düşünmek dahi istemiyoruz. Hatırlatıyor ve Soruyoruz; Asansör kontrolleri zorunlu değil mi? Kontrollerin Sorumluluğu kime ait? Aksamalarla ilgili yaptırım nedir? 4 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği uyarınca, asansörlerin kontrollerinin yılda en az 1 kez yapılması ve asansörlere bilgi etiketlerinin yapıştırılması zorunludur. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu çerçevesinde; asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dışı bırakmak gibi görevler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından asansörün bulunduğu yerleşimde ilgili idareye verilmiştir.  Bu süreçte asansörlerin kontrolü konusunda ilgili idare olan Odunpazarı Belediyesi ile ilgili bakanlık il müdürlüğünün yapılmayan asansör kontrolleri için nasıl bir önlem alıp halk sağlığı, güvenliği için çok önemli olan bu asansör kontrolleri ile ilgili ne tür yol izleyeceği merakla beklenmektedir. Eskişehir’de Kontrolü Yapılmayan Bazı Önemli Kamuya Açık Binalar eğer isimlendirilecek olursa gerçekten çok şaşırırsınız diyoruz. Günde yüzlerce, binlerce kişinin kullandığı bu alanlardaki asansörlerin kontrollerinin hala yapılmadığı için buralar ile ilgili şikâyetler gün geçtikçe artmaktadır. Kamu binaları, Alışveriş Merkezleri, Oteller, Okullar, Yurtlar ve Çok Katlı Apartmanlar bu anlamda karşımızda durmaktadır. Kontrolü yapılmayan asansörde yaşanabilecek Allah korusun herhangi bir kazada bir can kaybı olması durumunda bunun hesabını kim verecektir? Hatırlatacağımız diğer bir nokta ise. Yılsonu İtibari İle Kontrolü Yapılmayan Asansörlerin Vatandaşımıza Etkisi Ne olacak? Beraberinde Belediyeler bu kontrollerden elde edilen kontrol ücretinin %10’luk kısmını ilgili idarenin katkı payı olarak aldığını düşünürsek, Kontrolü yapılamayan binlerce asansörden elde edilecek milyon Türk Liralık gelirden Odunpazarı Belediyesi vaz mı geçecek?”

Muhabir: Özge ZAİM