İnşaatlar yüzünden sokaklarımız köstebek yuvası
Sayın Muhtarım, Savaş Hancı kimdir kendinizden bahseder misiniz? Mahallenizde karşılaştığınız belli başlı sorunlar nelerdir?
Ben, Savaş Hancı 1968 doğumluyum 10 yaşından bu yana Çamlıca Mahallesi’nde ikamet etmekteyim. Eskiden burasına Tilki Bayırı derlerdi. 2 katlı evler bile nadirdi. Şimdi Allah’a şükür ki yaşanır bir mahalle oldu. Çok iddialı bir ifade olacak ama Vişnelik Mahallesi’nden bile daha fazla yaşanır bir mahalle haline geldi. 2 dönemdir Muhtarlık görevini yerine getirmeye çalışıyorum. Parklarımız kötüydü, yeni yeni Ahmet Başkanımızla, Başkan Yardımcımız Nuray hanım ve Hakan bey işbirliği yaparak Çamlıca’daki tüm parklarımızın bakımını yaptık. Çamlıca Mahallesi’nde sorunlar bitmez. En önemli sorunlarımızdan birisi cadde ve sokaklarımız köstebek yuvası gibi. Sürekli inşaatlar var, sokaklarımız kazılıyor. Müteahhide gidiyoruz ‘Arkadaş burayı kapat’ diyoruz. Müteahhit diyor ki, ‘Muhtarım biz belediyeye buranın yapılması ve asfaltlanması ile ilgili bedeli peşin yatırıyoruz’ diyorlar. Takip ediyoruz buraların bir hafta bilemediniz 15 gün içerisinde yapılmasını istiyoruz. Ahmet Başkanımıza ve Fen İşlerimi Müdürü’müze sesleniyoruz. Ancak belediyeler ve diğer ilgili kurumlar ile her türlü yazışmayı yapıyoruz ama ne yazık ki bu sorunların çözümünü sağlamakta zorlanıyoruz. Doğrusunu isterseniz bu yıl tüm sokaklarımızın asfalt işi gerçekleştirildi. Ancak sürekli devam eden inşaatlar sebebiyle bu sorunu bir türlü çözüme kavuşturabilmiş değiliz. Bu yollarda araçlarımız, insanlarımız zarar görüyor.
Öte yandan Çamlıca Mahallesi gibi büyük bir mahallede bir tane Cevat Ünügür İlköğretim Okulu vardı. Burası bir yılda yapılacak denilerek yıkıldı. Ne hikmetse 4 yıldır yapılmadı. En çok rahatsız olduğumuz konu bölgenin en büyük mahallesi olmasına rağmen bir tane ortaokulumuz var. Ancak çocuklarımız ortaokula bir başka yere gitmek zorunda kalıyorlar. Çetintaş Lisesi var orayı ortaokul yapalım diyoruz. Ortaokul olarak burada Fahri Günay var. Buradan Milli Eğitim yetkililerine çağrı yapıyorum. Böyle olunca vatandaş adres değişikliği yapmak zorunda. Bu sistem açıkçası vatandaşı üç kağıt yapmaya zorluyor. Bölgenin en büyük mahallesiyiz birincisi yıkılan okulumuz yapılsın. Çamlıca Mahallesi’nde bir tane ortaokul olmamalı en az üç tane olmalı. Bizim Korukırı bölgemiz var. Burada doğalgazımız yok. Sözde Büyükşehir Belediyesi içerisinde yaşıyoruz. Pek çok köyümüzde bile doğalgaz var ama bizim bu bölgemizde yok. Sebep imara açık olmadığı için. Buranın imar düzenlemesi olmadan doğalgaz firması doğalgaz yatırımı yapmıyor. İmara kim açacak? Büyükşehir Belediyesi açacak. Bu konuyla ilgili Ahmet Başkanıma da, hocama da çağrıda bulunuyorum. Bu bölgenin imar sorunu acilen çözümlenmelidir
Seçilmişler ve bürokratlar sahaya inmeli
Savaş bey, Çamlıca Mahallesi Eskişehir’in Tepebaşı’nın en büyük mahallelerinden birisi, buradaki sorunların çözümü konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Çamlıca Mahallesi 37 bin seçmeni olan nüfus itibariyle 70 binlerde olan, Eskişehir’in ilk iki büyük mahallesinden birisi. Örneğin bir Karanfiller bölgemiz var. 15 bin nüfusa sahip bir bölge burada okul yok ve sadece 1 camimiz var. Mahallemiz 9 ilçemizden daha büyük bir bölge. Burada okula gidecek olan çocuklarımız tramvay yolunu, kanalı atlamak zorunda kalıyorlar. Bu aynı bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bakın bir şey söyleyeyim Muhtarlık olarak başka kurumlar bizim yaptığımızın çeyreğini yapsalar buna razıyız. Tepebaşı Belediyesi sokaklarımızı köstebek yuvası olmaktan korusun diyorum. Ama 363 sokağımız var. Bu 363 sokakta 700 inşaat var. Onların da yapabilecekleri şeyler sınırlı. Bir taraftan yapılıyor, diğer taraftan kazılıyor. Benim istediğim şey, seçilmişler atanmışlar oturdukları koltuklardan sorunlara bakmasınlar. Önümüzdeki dönemde oturan bürokratları, seçilmişleri rahatsız etmeye devam edeceğim. Benim hizmet anlayışım böle.
2014 yılında göreve geldiğimizde bir tek bankamatiğimiz yoktu. Sadece bir adet su dolum matiğimiz vardı. Şimdi 3 tane sumatiğimiz var. Bankamatiklerimiz var. Ben belediyelerden veznelerini burada açmasını istiyorum. Vergi dairesinden de bir vezne olmasını istiyorum, doğalgaz veznesi olsun istiyorum. Nüfus müdürlüğünün bir ofisi olsun. Ben mahalle sakinlerinin çarşıya gitmesine karşı değilim. Benim mahalle sakinim çarşıya gezmeye dolaşmaya gitsin. Bakın buraya PTT geldi. Mahalleye bir hareketlilik geldi. Ben muhtar olarak sabah 08:00’den gece 12.00’ye kadar telefonum açık isteyen herkes ulaşabiliyor, her türlü hizmeti görmeye çalışıyoruz. Mahalleye hizmet veriyor. Çarşıya gitmek mesele değil de oralarda insanlar kuyruklarda perişan oluyor. Her işimizi görmek için bu kadar büyük bir mahallenin sakinlerinin merkeze gitmelerini gerektirecek bir durum yok. Sözlerimin başında Çamlıca Mahallesi iddialıyım Vişnelik Mahallesi’nden daha yaşanabilir bir mahalle. O sebeple bu hizmetleri mahallemizin hak ettiğini düşünüyorum. Yukarıda saydığım konularla ilgili kimsenin emeği yok, çabası yok. Bu arada 9 yaş gurubunda takımlarımızı oluşturduk. Rugby dahil bazı branşlarda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kız futbol takımımız var. Onlara; “Sahada mücadele edeceksiniz, dışarıda mahallemizi temsil ediyorsunuz tam bir hanımefendi gibi davranacaksınız. Erkeklere de bu formayı giydikten sonra yürüyüşünüz değişecek sizler rol model olacaksınız” diyorum. Onları öyle görünce o kadar mutlu oluyorum ki. Biz çocuklarımıza küfür, kavga ve kötü alışkanlıklardan uzak durması için gerektiğinde onlara ceza veriyoruz. Takımda oynuyorsa onu kenarda tutuyoruz. Ceza veriyoruz derken onları dışlamak anlamında değil onlara sahip çıkmak anlamında söylüyorum. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onlara diyorum ki siz bu formayı giydikten sonra mahallemizi temsil ediyorsunuz onun için dikkatli olmalısınız.
Hayalinizdeki mahalleyi soruyoruz
Son olarak neler söylemek istersiniz? Yeniden seçildiğiniz takdirde yeni dönemde yapacaklarınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?
10 yıldır mahalleye hizmet etmek için gece gündüz çalışıyorum. Yolumuzu, kaldırımlarımızı, parklarımızı daha iyi hale getirmek için çalışacağım. 3’üncü dönemde sosyal etkinliklere daha fazla ağırlık vereceğiz. Örneğin bir kitaplık kurduk, kitap okunmasını sağlıyoruz. Al götür-oku getir diye bir çalışma başlattık. Kitap okuyanları ödüllendiriyoruz. Onlara çeşitli ödüller veriyoruz. Örneğin berberlerden bedava traş kartı alıyoruz. Sağ olsun berberlerimiz de bu konu da güçleri yettiğince kart veriyorlar. Kitap okuyan çocuklarımıza zaman zaman bu traş kartlarını veriyoruz. Yani okumayı teşvik ediyoruz. Çocuklarımızın başarısı hepimizin başarısı. Zaman zaman okullara gidiyorum. Orada yerel yönetimler ile ilgili derslere katılıyoruz. Orada çocuklarımıza soruyorum, “Siz muhtar olsanız mahallemizle ilgili hayalleriniz ne olur, neler yapmak istersiniz?” diye onlar da çok güzel şeyler söylüyorlar. Onların hayallerini gerçekleştirmek için de çaba sarf ediyorum. Mahalle sakinlerimizin takdirleri ne yönde olur bilmem ama ben yeniden ekibimle birlikte bu göreve talibim. Ayrıca 2Eylül ailesine de çok teşekkür ediyorum. Bizler için bizim sesimizi duyurmak için buralara kadar geldiniz mahalle sakinlerimize hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
2Eylül Haber