Meclis gündeminde 39 madde yer alırken, 2 konu oy çokluğuyla meclisten geçti. Büyükşehir Belediye Meclisi’ne ait Hacıalibey Mahallesi’nde bulunan katlı otoparkın işletme hakkının belediye şirketi Eskişehir Kent içi toplu taşıma nakliye makine inşaat sanayi ve ticaret LTD şirketine verilmesiyle ilgili konu oy çokluğuyla kabul edildi.

Karşı oy gerekçelerini okuyan AK Partili Meclis Üyesi Zeynep Akgün, incelemedikleri bir konuya ret oyu verdiklerini söyledi. Artış oranlarının sabit değil de enflasyon oranı gözetilerek her yıl yapılması gerektiğini belirten Akgün, “Komisyon raporunda bu ayrıntı belirtilmemiş” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, “Enflasyon duracak ya onu bekliyoruz” esprisini yaptı. Tepebaşı’nda bulunan 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı da AK Partili Meclis üyelerinden ret oyu aldı.

"Otopark kaldırılamaz"

AK Partili Meclis Üyesi Ali İnci, bu planları hazırlamanın alt belediyeler olduğunu vurguladı. Sazova Mahallesi’nde ortaokulun yanında bulunan ve otopark alanı olarak kullanılan yerin ortasına benzin istasyonu planlandığını kaydeden İnci, “Neden yapıldığı bilinmeyen bir petrol istasyonu yapılmak isteniyor. Yakın aralıklarla birçok benzin istasyonu var. Nedenini anlayamadık. Otoparkı kaldırıp benzin istasyonu yapmak olmaz. Bu yanlıştan dönün” dedi.

AK Parti grubu adına konuşan Ali İnci, komisyon raporunda şu ifadeleri kullandı:

Bakan Tunç: İçişleri Bakanımıza yapılan çirkinlik yakışmadı Bakan Tunç: İçişleri Bakanımıza yapılan çirkinlik yakışmadı

“Sazova ve Ertuğrulgazi Mahallelerinde etap 7 1/1000 ölçekli revizyon imar planı ile ilgili olarak AK Parti grubu adına söz almış bulunmaktayım.
Hepimizin bildiği gibi 1/5000’lik planlar veya 1/5000’lik revizyon imar planları Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanır. Bu planlara uygun olarak 1/1000 planları veya 1/1000 revizyon imar planlarını hazırlamakta alt belediyelerin görevidir. Ancak Büyükşehir’in hazırlamış olduğu planlarda hata varsa yanlışlık varsa ne yapmalıyız? 1/5000’lik plan hatalı hazırlanmış, yapacak bir şey yok, 1/5000’lik plana göre 1/1000’lik planları hazırlayıp geçeceğiz mi diyeceğiz? Elbetteki hayır. İtiraz ettiğimiz konuları iki madde halinde sıralamak istiyorum.

Sazova Mahallesi’nde stadyumun yanındaki Emine Cahide Karaali Ortaokulu’nun yanında bulunan, hâlen kullanılmakta olan, araç parkı olarak kullanılan alanda Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 revizyon planında otoparkın tam ortasına petrol istasyonu planlanmıştır. Hepimizin bildiği gibi Sazova Parkı’na sürekli bir yoğunluk oluşturan ziyaretçiler gelmektedir. Ayrıca bu 1/5000’lik plana göre düzenlenmiş otopark oluşmaktadır. Hatta otopark yeterli bile gelmemektedir. Şimdi otoparkın ne kadar gerekli olduğu, değeri ortadayken otoparkın tam ortasına neden yapıldığı, neden gerekli olduğu belli olmayan bir petrol istasyonu yapılmak istenmektedir.

Şöyle bir etrafa bakın. Kütahya yolu üzerinde Ömür Mahallesi’nde 2 adet petrol istasyonu vardır. Ayrıca bu bölgeye çok uzak olmayan çevre yolunda (Bursa-Ankara yolu) birbirine 5 dakikalık aralıklarla en az 7-8 adet petrol istasyonu vardır. Bu kadar çok petrol istasyonu varken, gerçekten çok gerekli ve uygun bir yerde bulunan otoparkın yerine otoparkı kaldırarak petrol istasyonu yapılmak ve bu planı meclisten geçirmek bu bölgeye yapılacak en büyük kötülüktür.

Elinizi vicdanınıza koyun ve bu yanlış dur deyin. Bu bölge için gerekli olan bir otoparkın parçalanmasına ve küçültülmesine müsaade etmeyiniz. Bu kararın altından hiçbirimiz kalkamayız. Hepimizin bildiği bir yerden bahsedeceğim. Sazova Mahallesi’nde bulunan Çağdaş Okulları’nın olduğu yer. Burada Çağdaş Okulu var, arkasında konut alanları, yollar ve yeşil alan vardı. Şimdi yapılan tadilatla yollar kaldırılıyor, yeşil alan kaldırılıyor, konut alanlarıyla beraber yaklaşık 15 küçük parsel haline getiriliyor. Bu 1/5000’lik planda yapılan bu değişiklikle, küçük parsellerin kendi başlarına ayrı eğitimle ilgili bir şey yapamayacaklarına konunun uzmanları tarafından sürekli belirtiliyor. Ayrıca bu kadar küçük parsellerde konut yapımıyla konuma sokmuş oluyor muyuz? Neden bu alanın tamamının eğitime ayrılması çevrilmek istenildiği anlama çekmek zor değil.

Ayrıca bu bölgede zamanında imar planı yapılırken vatandaşlardan şunu talep yapacağı, yeşil alan yapacağız, konut alanları vereceğiz, eğitim alanı vereceğiz denildi. Ancak o bölge vatandaşlarından alınan yerleri şimdi küçük alanlarla çevirmek ve alanı bölmek hangi mantığa sığar? Umarım bırakıldığı yerleri vicdanınıza bırakıyorum bana vatandaşın hakkını yiyoruz gibi geliyor. Eğitim değişiklik için söylemekten siz de rahatsız ediyor. Umarım sizleri de rahatsız ediyordur.”

"Dava açılmamış"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Erdoğan Aydoğmuş, ise İnci’ye şu yanıtı verdi:
“Birincisi, Sazova Parkı'nın ön tarafında yer alan akaryakıt istasyonu, bir diğer husus ise Çağdaş Okulu'nun arkasında yer alan taşınmazlardır. Değerli arkadaşlar, bir defa 1/5000 ölçekli plan, 15.06.2022 tarihinde onaylandı. Bu planı meclis onayladı. Dolayısıyla 15.06.2022 tarihinde onaylanan 1/5000 ölçekli revizyon imar planında akaryakıt istasyonu olarak işlenen taşınmaz, 1/1000’lik revizyon planına geldiğinde aynı doğrultuda ve aynı plana yansıtılması gerekir. Kaldı ki geçmişte, o dönemde Erdoğan Bey, oy birliğiyle mi geçmişti, tam hatırlamıyorum. Olduğunu ya da olmadığını da tam anımsayamıyorum, ancak burada 1/5000’lik planla ilgili herhangi bir itiraz olmamış. Yani planın askı süresi içinde, bir aylık askı süresi boyunca herhangi bir itiraz yapılmamış. Ayrıca bu konuyla ilgili bir dava da açılmamış. Dolayısıyla 1/5000 ölçekli plana uygun bir şekilde yansıtıldı. Değerli arkadaşlar, akaryakıt istasyonlarının yapım yönetmeliğine göre kavşaklardan 50’şer metre çekilmesi gerekir. Kavşağın dibine akaryakıt istasyonu olmaz; yani kavşaktan uzaklaşmanız lazım. Okulların arkasındaki alan, biraz önce ifade edildiği gibi, 15.06.2022’de onaylanmış. Burası eğitim alanı olarak belirlenmiş. Bu süreçte herhangi bir itiraz söz konusu olmamış. O parselin maliklerinin herhangi bir talebi ya da itirazı bulunmamış. Tepebaşı Meclisi’nden geçen bu konu, Büyükşehir Meclisi’ne gelmiş. Aradan 2-3 yıl geçmiş ve bu süre zarfında herhangi bir dava açılmamış.
Arkadaşlar, 1/5000 ölçekli plana riayet etmemiz gereklidir. Eğer farklı bir fonksiyon yüklersek, işte o zaman dava konusu olur. Dolayısıyla burada yapılan işlem yasaldır. Yasal olmayan bir durum söz konusu değildir. Çağdaş Okulu’nun arkasındaki taşınmaz maliklerine gelirsek, eğer bir yatırımcı varsa ve buraya okul yapmak istiyorsa, yatırımcı gelip 8000 metrekarelik alanı toplamalıdır. Bu konuda herhangi bir engel yoktur. Ancak "İlla ki Çağdaş alacak" diye bir kural da bulunmamaktadır. Belki başka bir yatırımcı gelecek, bunu bugünden kestirmek mümkün değildir. Dolayısıyla, taşınmaz maliklerinin rızası olmadan özel sektör tarafından kamulaştırma yapılamaz. Özel sektörün böyle bir yetkisi yoktur. Ancak rızaya dayalı anlaşma ya da satış olursa, bu mümkündür. Kamulaştırılacak diye bir kural yoktur; çünkü kamulaştırma yetkisi özel sektörde yoktur. Bu bağlamda, yapılan işlem yasaldır. Kanuna aykırı bir durum ya da suç unsuru yoktur. Dolayısıyla bu yönde, oy birliğiyle 468 hektarlık alanın bir bütün olarak planlanmasını uygun gördük.”

Özge ZAİM

Kaynak: Özge Zaim