14 Şubat'ta gülün dikeni vatandaşın cebine batacak 14 Şubat'ta gülün dikeni vatandaşın cebine batacak

“2025 yılında olacak olay değil”

2025 yılında her şeyin internetle halledildiğini aktaran Arnik, “Türkiye’de ilk kez Turgut Özal hükümeti döneminde başlayan yazar kasa kayıt sistemi son 20 yıldır gelişen teknoloji, kredi kartlarının yaygın kullanılmasıyla yapılıyordu” ifadelerini kullandı. 12 günlük hasılat tespitinin yılın tamamını yansıtamayacağını, çünkü mevsimsel değişiklikler ve tatil dönemlerinin gelirleri etkileyebileceğini vurguladı. Ayrıca, farklı ödeme yöntemlerinin kullanılmasıyla manuel sayımda eksiklikler oluşabileceğini belirtti.

“Piyasa bu kadar mı kötü?”

Sahaya inerek esnafı denetleyen maliye denetim görevlilerinin, "Piyasa bu kadar mı kötü?" diyerek esnafa telkinde bulunduğunu belirten Arnik, yeme içme sektöründe işletmelerin kasasına oturan denetim görevlilerinin sabahtan akşama kadar müşterilere baktığını, kasa nakit giriş-çıkışını ve Z raporlarını incelediklerini söyledi.

Vergi Usul Kanunu’na göre esnafın beyanı ile hasılat arasında %20’den fazla fark olması durumunda izaha davet edileceğini ve bunun 30 gün içinde yapılması gerektiğini söyledi. Arnik, küçük esnafın üzerindeki vergi yükünün ağır olduğunu, devletin esnafa daha fazla destek sunarak ekonomik krizle mücadelede yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, küçük esnafın büyük ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini belirterek, maliyenin denetim gücünün daha çok küçük işletmelere yöneldiğini savundu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre sadece Eskişehir’de 2024 yılında yaklaşık 300 lokantacının kepenk kapattığını ifade etti.

"Devlet esnafa destek olmalı”

Arnik, her geçen gün kötüye giden ekonominin, enflasyonun ve artan maliyetlerin esnafı zor durumda bıraktığını ifade etti. Yükselen maliyetler nedeniyle birçok işletmenin kepenk kapattığını vurgulayarak, “Esnaf, üretim yapıyor, istihdam sağlıyor, vergi ödüyor ama desteklenmiyor” dedi. Esnafın ekonomik kriz nedeniyle SGK primleri, vergi yükü ve kira maliyetleri altında ezildiğini belirten Arnik, devletin yerel ekonomiyi canlandırmak adına acilen destek paketleri açıklaması gerektiğini söyledi. SGK primlerinin düşürülmesi, vergi yükünün hafifletilmesi ve esnaf kredilerinin daha uygun faiz oranlarıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak, Arnik, "Esnafı teşvik etmeli, cezalar yerine destekleyici mekanizmalar oluşturulmalı" diyerek, esnafın kayıt dışılığa zorlanmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Bülten