Lozan anlaşmasının 100. Yıl dönümü nedeniyle Vilayet meydanında düzenlenen toplantıda konuşan ADD Eskişehir Şube Başkanı Cihan Taşer, “Türkiye Cumhuriyet’in tapu senedi olan, Lozan Barış Antlaşması’nın 99.yıl dönümünü kutluyoruz. Emparyalist güçlere karşı verilen bağımsızlık savaşımız sonrası, düşman kuvvetleri 9 Eylül 1922’ de, İzmir’de denize dökülerek büyük bir savaş kazanıldı”dedi.

Taşer şunları söyledi:”Elde edilen büyük zaferin, uluslar arası hukuk tarafından da tescillenmesi gerekiyordu. Bu doğrultuda savaşa taraf olan ülkelerle, İsmet İnönü’nün başkanlığında ki bir heyet ile İsviçre’nin Lozan şehrinde görüşmeler başladı. Aylarca süren bu görüşmeler sonucunda, İsmet İnönü’nün büyük diplamatik zaferi ile 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması taraflarca imzalandı. Artık yeni devletin kurulmasında bir engel kalmamıştı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun süredir tasarladığı Cumhuriyet yönetimi 29 Ekim 1923’de kuruldu. Yeni devletin adı, Türkiye Cumhuriyeti olacaktır”.

Lozan’ın hedef yapıldığını da sözlerine ekleyen Taşer,” Lozan Barış Antlaşması, Cumhuriyet karşıtı belirli güçlerin hep hedefi olmuştur. Lozan’a saldıranlar, Sevr’den yana olanlardır. Lozan’la saltanata karşı, Cumhuriyet kazanmıştır. Ulusal Egemenlik ilke edinilmiş. Çağdaş, demokratik ve laik cumhuriyet ilan edilmiştir. Tüm çabalarına rağmen, Lozan düşmanları kazanamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır” şeklinde konuştu.

Can HACIOĞLU

Kaynak: 2Eylül Haber