Yayılmasını önleyeceğiz

Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde geçtiğimiz hafta ilk vakası görülen kuş gribi hakkında açıklamalarda bulundu. Yuva, "İlk tespitler ise oldukça başarılı bir şekilde yapıldı, vakaların hızlıca belirlenmesi çok önemliydi. Biz her zaman hastalığın yayılmasını önlemek adına sahada yaptığımız doğru tespitlerin kritik olduğunu savunuyoruz. Bu tür çalışmalar sayesinde bulaşmanın önüne geçilmesi adına etkili adımlar atılıyor" dedi.

Hazırlıklı olmak bizi gururlandırıyor

Konya’da kuş gribi vakaları ortaya çıktıktan sonra Konya’nın konumu itibarıyla Eskişehir'e yakın olmasından kaynaklı çalışmalara başladıklarını belirten Yuva, "Tarım İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere, ekiplerimiz iki haftadır bu konuda yoğun bir çalışma yürütüyor. Özellikle, “Bu hastalık Eskişehir’e bulaşır mı?” senaryosuna karşı neler yapılabileceğine dair detaylı bir hazırlık süreci geçirdik. Bu hazırlıklı olma durumu bizi gururlandırıyor. Özellikle entegre tesislerde dezenfeksiyon işlemleri, güvenlik tedbirleri ve acil durum önlemleri hızlıca devreye alındı. Şu an için bu vakaların entegre tesislerimize bulaşmamış olması bizi oldukça mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

Dezenfeksiyon işlemleri başlatıldı

Son olarak virüslerin, kolay tedavi edilebilecek şeyler olmadığını ifade eden Yuva, "Bu tür durumlarda hızlıca karantina ve izolasyon süreçlerini devreye almanız gerekiyor. Biz de ilk vakaların Sözcük Mahallesi’nde görülmesiyle birlikte gözetim ve koruma bölgeleri oluşturduk. 10 kilometre çapında bir alan belirlenerek, bu alan içindeki beş köyde dezenfeksiyon işlemleri hızla başlatıldı. Tarım Müdürlüğü, pazar gününden itibaren bu konuda ciddi bir şekilde harekete geçti. Ancak, ülkemizin göçmen kuşların geçiş güzergâhında bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Göçmen kuşların dışkıları ve temasları nedeniyle bulaşma riski her zaman var. Bu durum, Anadolu’nun doğal coğrafyasının bir sonucu. Ne kadar önlem alsak da göçmen kuşların hareketleri bu tür riskleri beraberinde getiriyor. Yine de gerekli önlemleri alarak, hayatımıza hep birlikte sağlıklı bir şekilde devam etmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Esra KAHYA

Kaynak: Esra Kahya