Türkiye genelinde her yıl Kurban Bayramı'nda artan bir şekilde vatandaşların kasaplar dışında kurban kesmeye çalıştığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu ifade ediyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Dursun, özellikle acemi kişilerin ve ehliyetsiz kasapların yaralanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. Her yıl binlerce kişinin bu nedenle yaralandığını dile getiren Dursun, kesim esnasında kullanılan aletlerin sterilizasyonunun ve kurbanın kesimi için ehil kişilerin seçilmesinin önemine vurgu yapıyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da, acemi kasapların yol açtığı yaralanmaların bayramın ilk günlerinde acil servislere yoğun başvuruya neden olduğunu belirtiyor. Kurban kesiminde kullanılan kesici aletlerin ciddi zararlara yol açabileceğini ve bu nedenle işin ehli kişilere teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, ayrıca sağlık açısından tüketilen gıdalara da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı ise ehliyetsiz kişilerin kurban kesimi sırasında hem kendilerini hem de hayvanları riske attığını belirterek, kesimin sadece yetkili kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurguluyor. Atlı, İslami kurallara uygun şekilde ve hayvana zarar vermeden kesim yapılmasının önemini vurguluyor.

Uzmanlar, vatandaşları kurban kesiminde ehil ellere teslim etmeleri ve sağlık kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Kurbanlık hayvanların öncelikle veterinerler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, bu sayede bulaşıcı hastalıkların önüne geçilebileceğini belirtiyor. Kurban Bayramı süresince sağlık açısından dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, trafik kurallarına uyulması çağrısında da bulunuyor.

Kaynak: Enes Karakaya