Neredeyse hemen her yıl üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra çocuğunu farklı bir şehirde üniversiteye göndermek zorunda olan anne-babaları zorlu bir maraton bekler. Anne-babalar; “Çocuğum üniversiteyi kazandı ama nerede kalacak?” endişesine sahip olur ve gittiği şehirde güvenli bir barınma imkânı arar. Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle bazı şehirler ile ilgili tercih etmiş ve bir okul kazanmış olmasına rağmen kayıt yaptırdığı halde okula devam edemeyen öğrencilerin bulunduğu söyleniyor. Çünkü çocuğu okul kazandığı halde, barınmadan beslenmeye ihtiyaçları karşılayacak ekonomiye sahip olmayan veliler için gerçekten zorlu bir süreç başlıyor.

Üniversite sınavının ardından yerleştirme sonuçları da açıklanınca biri Kütahya’dan bir diğeri de Bursa’dan iki ayrı dostum aradı. Çocuklarının Eskişehir’de üniversite kazandıklarını barınma konusunda yardımcı olup olamayacağımı sordular. Elbette elimizde bir imkân var ise sadece dostlarımız için değil, ihtiyacı olan her kimse için seferber ederim. Bu arada her iki dostumuz içinde apart sahibi olan bir ağabeyimizi aradım ondan sonra onları irtibatlandırdım. Sonucu bilmiyorum ama görüşmelerimiz sırasında Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtları ile ilgili başvurularını sordum. Tuhaf olan onların kayıt tarihlerinde Kredi Yurtlar Kurumu’nun başvuruları henüz açılmamıştı. Yani insanlar çocuklarının kayıtlarını okullarına yaptırırken Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarından yararlanıp yararlanamayacaklarını bilmemeleri hatta başvuruların başlamamış olması garibime gitti.

Şimdi siz okula kayıt yaptırıyorsunuz barınma telaşı içerisindesiniz ve bir özel yurda da kapağı atıyorsunuz. Sonra Kredi Yurtlar Kurumu’ndan size barınma imkânı çıkıyorsa bu karışık işi nasıl çözeceksiniz. Kayıt yaptırdınız ama barınma imkânını sonraya bıraktınız, kredi yurtlardan barınma konusunda kurada isminiz çıkmadı sonrası ne olacak?

Aslında sorunun çözümü çok basit. Öğrenci tercihini yaptı. Tercihler açıklandı ise eğer kayıt tarihinden önce kredi yurtlara başvuru yapsa ve kayıt tarihlerinde kredi yurtlardan kendisine yurt imkânı çıkıp çıkmadığını bilse olmaz mı? Öğrenciyi de veliyi de telaşlandırmadan ne yapacağına karar vermelerini kolaylaştıracak bir adım atılma olmaz mı? Bal gibi de olur… Ama olmuyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Bir kere öğrencilerin kredi yurtlar imkânını bilmeden atacakları adım hem veliye hem de öğrenciye zaman kaybettirmenin yanında para da kaybettirir. Yetkililerin bu eleştirilere verecek bir cevapları mutlaka vardır. Ama bu cevabın geçerli ve sağlam bir gerekçesi yoksa benim için bir değeri olmaz.

Bakın konuyu şöyle anlatayım. Komşumun kızı Ankara’da özel bir üniversitede tam burslu okumaya hak kazandı. Kayıt yaptırmak için Ankara’nın yolunu tuttular. Okula kayıt yaptırdıktan sonra bir yurt arayışına girdiler. Okula yakın yurt da buldular. Anlaşmaya da vardılar. Senetleri de imzalayıp Eskişehir’de döndüler. Kendilerine “Kredi Yurtlar” imkânını sordum. Özel yurt sahibiyle Kredi Yurtlara’a geçme durumu ile ilgili bir miktar tazminat karşılığında anlaşmaya varmışlar. Yani telaştaki veli her türlü şarta boyun eğmek zorunda kalıyor. Sebep ne derseniz “Kredi Yurtlar kulağını biraz geç gösterdiği” için… Yahu bu ülkenin insanları para zamanı israf edecek kadar zengin değil. Yazık gerçekten. Sonra insanımız ya çaresizce kimliğini ve amacını bilmediği kişilere çocuğunu emanet etmek durumunda kalıyor, ya da çocuğunun eğitim hakkından çok üzülerek de olsa vazgeçmeyi göze alıyor. Artık bu barınma meselesi gerçekten sağlıklı bir şekilde çözümlenmeli. Türkiye çocuklarına barınma imkânı sağlayacak kadar güçlü bir ülkedir. Çünkü bu çocuklar bizim geleceğimizdir.