Ahmet Şakar kimdir kısaca kendinizden ve Elektrik Mühendisleri Odasının faaliyet alanlarından bahseder misiniz? Mesleğe yeni başlamış genç mühendisler ile ilgili ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Anadolu Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden 1988 yılında mezun oldum. 1988-2006 yılları arası TCDD Eskişehir Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Simülatör Sorumlusu olarak çalıştım. 2006-2017 yılları arası TCDD Eskişehir Cer Teslim Alma Müdürlüğünde Uzman Mühendis olarak görev yaptım ve 2017 yılından sonra ise Cer Teslim Alma Müdürü olarak görev yapmaktayım. Bunun yanı sıra iki dönem Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu üyeliğinin ardından bu dönem başkanlık görevini sürdürmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Birçok sorunla karşılaşıyoruz
Elektrik mühendisleri odası bir meslek örgütüdür. Dolayısıyla ana görevlerinden bir tanesi mesleğimize yönelik olan bütün oluşabilecek sorunları, projeleri değerlendirmek ve bunun hem mesleğimize hem de meslektaşlarımıza uygun şekilde sonuçlanması için uğraşmak. Mesleğimizde maalesef birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlardan en önemlisi elektrik mühendisliği sektör olarak iş olanağı her geçen gün azalan bir meslek haline gelmeye başladı. Bunun sebeplerinden bir tanesi ülkemizde eğitim sektöründe yapılan yanlışlıklar. Eğitim kalitesini tam olarak vermeyen birçok üniversitenin açılmış olması. Bu üniversitelerden her yıl binlerce elektrik elektronik mühendisinin mezun oluyor olması. Bu mezunlar da iş gücünde çok büyük zorluklar ile karşı karşıya kalıyor. Biz bunların çözümü için özellikle genç mühendis arkadaşlarımıza iş sahasında yeni karşılaştıkları sorunlar ile ilgili hem mentörlük çalışmaları hem de işbaşı eğitimlerinde bir çok konuda eğitim alanı sağlamaya çalışıyoruz. Bu en azından işe yeni başlamış mühendislerimizin iş başında yapacakları tecrübeyi bir nevi öne almak, bunu sağlamak için elimizden geldiği kadar çalışıyoruz.
2.Türkiye, 2016 yılından itibaren kış saati uygulamasını kaldırarak kalıcı olarak yaz saati uygulamasına geçti. Bu kararın temel nedeni, enerji tasarrufu ve gün ışığından daha uzun süre yararlanma ihtiyacı olarak açıklandı. Sizce mevcut uygulama ile gerçekten bir enerji tasarrufu sağlanıyor mu?
Bu konuyla ilgili hem EMO genel merkezimiz hemde enerji tasarrufu ile ilgili çalışma yapan birimlerin açıklamaları oldu. Bu uygulama kış saatinde yapacağımız bütün işlerin otomatik olarak bir saat önceye taşınmasına neden oluyor. Bu bir saat önce de gece karanlığının hayatımıza daha uzun katılmasına neden oluyor Gece karanlığı hayatımıza katıldığı andan itibaren de bizim elektirk sarfiyatımız artıyor. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO), elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı çalışma, kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin tasarruf sağlamazken tersine israfa yol açtığını ortaya koydu. Kış aylarında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıklar mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketiminde rekor artışlar yaşandı.
Hükümet israfa son vermelidir
EMO tarafından yapılan açıklamalarda, yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmesi gerektiği bildirildi. Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır. Hükümet; hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir. Enerji Bakanlığı`nın gereksiz ısrarı nedeniyle zor durumda kalan kurumlar kendileri çözüm üretmeye çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. Enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun saat diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır.
3.Elektrik Mühendisleri gerek piyasada gerekse kamuda ne gibi zorluklar ile karşılaşıyorlar, bu konuda oda olarak çözüm önerileriniz nelerdir? Günümüzde özellikle işyerlerinde meydana gelen elektrik kaynaklı sorun ve risklerin önlenmesi için yapılacak programlar neler olabilir?
Elektrik mühendisleri, hem özel sektörde hem de kamu alanında bir dizi zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Öncelikle; elektrik mühendisleri, piyasadaki ekonomik belirsizlikler ve rekabet nedeniyle düşük ücretler, iş güvencesizliği ve belirsiz çalışma koşulları gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir. EMO olarak, elektrik mühendislerinin daha adil ücretlendirilmesi için asgari ücret ve sözleşme şartları konusunda rehberlik sağlama çalışmalarımız mevcuttur. Üniversiteler ve sanayi arasında iş birliği yapılarak, öğrencilerin pratik deneyim kazanmalarını sağlayacak staj ve uygulama programları düzenlenebilir. Elektrik mühendislerinin iş gücü piyasasına daha hazır hale gelmesi için işbaşı eğitimleri ve mentorluk programları başlatılabilir. Elektrik mühendisleri piyasada ve kamuda birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelebilmek için sürekli eğitim, yasal destek, meslektaş dayanışması ve güvenli çalışma koşullarına yönelik güçlü bir yaklaşım gerekmektedir. Bu hususta, EMO mühendislerin hem bireysel hem de toplu olarak karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek ve meslek standartlarını yükseltmek, hem mühendislik pratiğini hem de toplumsal faydayı artıracak önemli adımlar atmak için çalışmalarını tüm gücüyle sürdürmektedir.
Türkiye'de bir ilke imza attık
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi ve Odunpazarı Belediyesi arasında, iş yerlerinde can ve mal güvenliğini sağlamak, elektrik tesisatlarının güvenliğini artırmak amacıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan önemli bir protokol imzalanmıştır.
Eskişehir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planlarının (IRAP) yangın istatistiklerinde ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı faaliyet raporlarında, elektrik kontağı sebepli yangınların yüksek bir oranda olduğu raporlanmıştır. Ayrıca yapılan değerlendirmeler, Eskişehir ilinde önceki dönemlerde meydana gelen, can ve mal kaybına yol açan yangınların en önemli sebeplerinden birinin elektrik kaynaklı yangınlar olduğu belirtilmiş olup, il genelinde eskimiş elektrik tesisatlarının ve gücüne göre tasarlanmamış tesisatların yangın risk faktörünü arttırdığı görülmüştür.
Önlemek söndürmekten daha önemli
Elektrik kaynaklı yangınlar ülkemizde ve dünyada en sık görülen yangın başlama sebeplerindendir. Yangını önlemek yangını söndürmekten daha büyük önem arz etmektedir. Yangından korunmak için özellikle elektrik kaynaklı yangınların oluşmasını, başlamasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerekir. Ülkemizde bir ilk olacak bu protokol işyerlerinin öncelikle elektrik tesisatlarından kaynaklanan yangınların önlenmesini, topraklama tesisatlarından kaynaklanabilecek güvenlik açıklarını gidermeyi, abonelere ait elektrik tesisatlarında yaşanabilecek olumsuzlukları tespit etmeyi ve bu konuda gerekli iyileştirmeleri raporlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmalar, hem iş yerlerinin güvenliğini hem de vatandaşların sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak için büyük önem taşımaktadır.
İlker GÖKCE