Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezinde Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyelerine Osteoporoz semineri düzenlendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. N.İrfan Ünver'in katılımcılara osteoporoz hakkında bilgi verdiği eğitimin ardından katılımcılara kemik ölçümü yapıldı

Osteoporoz üzerine eğitim veren Ünver osteoporoz bulgularını şöyle ifade etti,'Osteoporoz bulgularına değinecek olursak boy kısalması ve kamburluk ,karın, göğüs boşluğunda daralma,vücut imajının bozulması,psikolojik ve sosyal sonuçlar,yaşam kalitesinde bozulma, omur, kalça, el bileği ve diğer kemiklerde görülen kırıklar,ani ve şiddetli bel veya sırt ağrısı gibi bulgular bulunmaktadır' dedi.

OSTEOPOROZ SİNSİ İLERLEYEN BİR HASTALIK
Osteoporoz ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Ünver, kemik erimesinin klinik olarak çok sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu söyledi.Bu konuda dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Ünver, 'Ağrı yapmaz, ilerleyen zamanda boyda kısalmalar olur.Zincir kemiğinde çökmeler başladığında tendon ve adelelerde ağrı şikayetleri ortaya çıkar.Hastalar hareketlerde zorlanırlar.Düşmelerde ve hafif tramvalarda kemik direnci azaldığı için kemik kırılmaları meydana gelir ' dedi.

EN SIK GÖRÜLEN KEMİK HASTALIĞI
Osteoporozun en sık görülen kemik hastalığı olarak bilinmesi üzerinde duran Ünver, 'Uzayan yaşam süresine bağlı olarak dünya nüfusunun yaşlanması,osteoporoz ve osteoporoza bağlı kırıkların görülme sıklığında önemli artışa neden olmuştur.Günümüzde önemli bir ekonomik ve sosyal problem haline gelmiştir 'dedi.

KADINLAR RİSK ALTINDA
Risk Faktörlerine değinen Ünver, 'Kemik erimesinde risk faktörleri ; orta yaşlarda erken menapoza giren veya cerrahi menapoz sonrası kadınlarda başlar. İlerleyen yaşla birlikte bilhassa kadınlarda bu riskler artar.Bunun dışında kadınların normal menapoz döneminde, erkeklerde düşük testesteron seviyesi,aşırı alkol sigara tüketimi , kalsiyum ve D3 vitamin yetersizliklerinde,kronik hastalıklarda kortizon ve bazı ilaçların uzun zaman kullanımı ,hareketsizlik,iyi beslenmeme hormonal nedenlerdir ' ifadelerini kullandı.

2 YILDA 1 KEMİK ÖLÇÜMÜ YAPTIRIN
Erkeklerde 50, kadınlarda 40 yaşından sonra her 2 yılda 1 kemik ölçümü yapılması gerektiğini vurgulayan Ünver, "Zamanında kemik mineral yoğunluğu ölçülerek, kemik erimesi varsa ciddi ve sürekli tedavilerle kemiklere normal düzeyde kemik yoğunluğu kazandırılabilir. Gecikmiş vakalarda kemik yoğunluğunun normale dönmesi güçleşebilir" diye konuştu.

KATILIMCILARA KEMİK ÖLÇÜMÜ CİHAZI TANITILDI
Gerçekleşen eğitimin ardından katılımcılara kemik ölçümü cihazı tanıtıldı.Herhangi bir yan etkisi olmadan, rahat ve kolay bir şekilde kemik ölçümü yapılarak kemik erimesi olup olmadığının tespit edildiği uygulamalı olarak anlatıldı.

Editör: Haber Merkezi