3 merkez ilçe belediye başkanı olarak sokak hayvanları konusunda toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, en büyük problemin barınakların kapasitesinin dolu olduğunu söyledi. 
Her iki barına da yeni köpek alamadıklarından bahseden Başkan Kurt, “Bunun temel sebebi, yönetmelik gereği her köpek için en az 10 metrekare alan ayrılması zorunluluğudur” dedi. 
Deniz Kalkan’ın Belediye İş Sendikası’na başkan adayı olduğunu da doğrulayan Başkan Kurt, “Bazı çevrelerde bu durum farklı yorumlanıyor. Ancak benim kimseyi özel olarak aday göstermek gibi bir girişimim olmamıştır. Burada, Kazım Kurt’un bencilce davrandığı ya da egosunu tatmin etmeye çalıştığı gibi bir durum söz konusu değildir” ifadelerini kullandı. 

“YENİ KÖPEK ALAMIYORUZ”

Geçtiğimiz hafta, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında sokak hayvanları konusunda kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Kazım Kurt, toplantı hakkında şu bilgileri verdi: 
“Toplantıya, bu konuyla ilgili tüm kurumlar katıldı ve gelecekte nasıl bir yol izlememiz gerektiği üzerinde değerlendirmeler yapıldı. Yönetmelik gereği bazı konuların iptali, bazı konuların ise eklenmesi gerektiği gündeme geldi. Biz de 3 merkez ilçe belediye başkanı olarak toplantıya katıldık ve yaşadığımız sıkıntıları dile getirdik. Öncelikle en büyük problemimiz barınakların kapasitesinin dolmuş olmasıdır. Örneğin, Odunpazarı Belediyesi’ne ait 300 kapasiteli barınakta, toplantı günü itibarıyla 570 köpek bulunuyordu. Tepebaşı Belediyesi’ne ait barınak da 300 kapasite olmasına rağmen 500-600 civarında köpeğe ev sahipliği yapıyor. Yani şu an da her iki barınağımızın da kapasitesi dolmuş durumda ve bu nedenle artık yeni köpekleri alamıyoruz.
Bunun temel sebebi, yönetmelik gereği her köpek için en az 10 metrekare alan ayrılması zorunluluğudur. Bizim mevcut barınağımızın bulunduğu alan toplamda 7 bin metrekare. Bunun yaklaşık 3 bin 500 metrekaresi kapalı alan. Dolayısıyla, daha fazla hayvan barındırabilmemiz için barınağımızı genişletmemiz gerekiyor. Ancak bu konuda çeşitli taleplerde bulunmamıza rağmen, henüz bir sonuç alamadık.
Barınağı genişletebilmek için en uygun çözüm, bitişikte bulunan mera parselinden bir alan tahsis edilmesiydi. Ancak bu talebimiz reddedildi. Oysa hayvan barınağının genişlemesi ve hayvan mezarlığının yapılabilmesi için hazine arazilerinden tahsis yapılması gerekirdi. Bu konudaki taleplerimiz de dikkate alınmadı. Alternatif olarak Kireç mahallesinin arka tarafında bir alan teklif edildi. Ancak biz, hem ekonomik açıdan uygun olmadığı hem de arazinin konumu itibariyle elverişsiz olduğu için bu öneriyi kabul etmedik.
İmişehir yolu üzerinde bir alanı hayvan mezarlığı için kabul ettik. Ancak barınakla ilgili alanın mevcut barınağın yanında olması gerektiğini tekrar vurguladık. Aksi takdirde, başka bir bölgede tahsis edilecek alan, ekstra veteriner, bakıcı gibi personel ihtiyacını doğuracak ve belediyemiz için yeni mali yükler getirecektir. Bu noktada, yetkililerden anlayış beklediğimizi dile getirdik.
Bir diğer önemli konu ise, kısırlaştırma çalışmalarının sürdürülebilmesi gerekliliğidir. Ancak mevcut koşullarda, bir hayvanı kısırlaştırmak için barınağa aldığımızda, onu tekrar doğal ortamına bırakmamız mümkün olmuyor. Eskiden aldığımız hayvanları kısırlaştırdıktan sonra aldığımız noktaya geri bırakabiliyorduk. Bu sayede büyük bir sorun yaşanmıyordu. Ancak yeni düzenlemeye göre, bir kez barınağa alınan hayvanın ömür boyu orada kalması gerekiyor. Zaten kapasite fazlası nedeniyle yeni hayvanları barınağa almakta zorlanıyoruz. Bu nedenle kısırlaştırma süreci bizim için giderek daha büyük bir problem haline geliyor.
Toplantıya Veterinerler Odası Başkanı Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç̧ Yuva da katıldı ve onların yaptığı tespitlere göre, bir hayvanın kısırlaştırma maliyeti 3 bin liradan fazla. Ancak devletin bu işlem için belediyelere ödediği tutar yalnızca 150 lira. Geçtiğimiz yıl, Tepebaşı Belediyesi’ne 250 bin lira, Odunpazarı Belediyesi’ne 225 bin lira ödeme yapılmış̧. Ancak bizim kısırlaştırma maliyetlerimiz bunun çok üzerinde. Sadece hayvan barınağı için geçen yıl 11 milyon liranın üzerinde harcama yapmışız. Bu da planlanan bütçenin yaklaşık 3 katı demek oluyor. Bu nedenle, devletin bu konuda belediyelere daha fazla destek sağlaması gerektiğini anlattık. Taleplerimiz raporlara geçti ve yetkililerin bilgisine sunuldu. Ancak gereğinin yapılıp yapılmayacağını şu an bilemiyoruz.”   

“KAZIM KURT EGOSUNU TATMİN ETMİYOR” 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un şoförü Deniz Kalkan’ın Belediye İş Sendika’sı başkanlığına adaylığını değerlendiren Kazım Kurt, “ “Deniz Kalkan, bağımsız bir birey olarak dilediği her yere aday olma hakkına sahiptir. Onun benim yanımda çalışıyor olması, sendika seçimlerine katılamayacağı anlamına gelmez. Belediye İş Sendikası'nın üyeleri belediyede çalışan insanlardan oluşur. Dolayısıyla belediyede çalışan bir kişinin sendikacılık yapmak istemesi ve istediği yere aday olması son derece doğaldır. Bazı çevrelerde bu durum farklı yorumlanıyor. Ancak benim kimseyi özel olarak aday göstermek gibi bir girişimim olmamıştır. Deniz Kalkan, uzun yıllardır siyaset ve sendikacılık faaliyetlerinin içinde yer alan bir isimdir. Belediye İş Sendikası’nın üst düzey yöneticileriyle yaptığı görüşmelerin ardından bana aday olacağını ilettiler. Ben de kendisine "Hayırlı olsun" dedim. Burada, Kazım Kurt’un bencilce davrandığı ya da egosunu tatmin etmeye çalıştığı gibi bir durum söz konusu değildir. Önemli olan, Belediye İş Sendikası’nın güçlü ve başarılı bir sendikacılık yapabilmesidir. Deniz Kalkan da bu işi hakkıyla yapabilecek insanlardan biridir” ifadelerini kullandı. 

“AK PARTİ EZBERE SİYASET YAPIYOR”

Milyon yıllık sessizliğin şekillendiği yer: Dupnisa Milyon yıllık sessizliğin şekillendiği yer: Dupnisa

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Engin Vural’ın katıldığı canlı yayında sarf ettiği "Odunpazarı Belediyesi bu yıl iftar çadırı kurmayacakmış" şeklindekini açıklamalarını da değerlendirerek, şöyle devam etti: 
“AK Parti yöneticileri genellikle gerçeklerden uzak, ezbere siyaset yapıyorlar. Varsayımlar üzerinden politika üretmeye çalışarak kamuoyunu yönlendirmeye uğraşıyorlar. Ancak biz, laikliği ve inanç özgürlüğünü sonuna kadar savunan bir anlayışa sahibiz.
Odunpazarı Belediyesi olarak, geçmiş yıllardan farklı bir uygulama yapmadık. Tasarruf genelgesine rağmen, her yıl olduğu gibi bu yıl da iftar programlarımızı düzenliyoruz. Osmangazi Üniversitesi’nin önündeki alanda her yıl kurulan iftar çadırını bu yıl da kurduk. İlk 2 günde 3 bin 500’den fazla öğrenci ve vatandaş burada iftar yaptı. Mahalle iftarlarımızı da kapalı pazar yerlerinde yapacağız. Ancak israfa yol açmamak için dikkatli hareket ediyoruz.
İlçe başkanının eleştirisini, gerçekten bir iftar programı yapmadığımız ortaya çıktıktan sonra yapması gerekirdi. Ancak acele etti ve yanlış bir yorumda bulundu. Bu tür açıklamaları, kendisinin siyasi acemiliğine veriyorum.”

“TERAS BALKON İHALE EDİLDİ”

 “Yenikent Kapalı Pazar Yeri'nin son gelişmeleri hakkında da bilgi veren Kurt, “Teras balkon kapatılması ihale edildi. Şu an da atölyede üretim aşamasında. İş tamamlandığında montaj işlemi gerçekleştirilecek. Nisan veya Mayıs ayı içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Pazar yerinin tam anlamıyla hazır olması için süreç devam ediyor. 2 tane düğün salonu faaliyete geçti. 1 market faaliyete geçti. Bina içerisindeki salonlarda yoğun şekilde programlar yapılıyor. Pazar alanı için çalışmalar sürüyor. Süreç planlandığı şekilde ilerliyor” diye konuştu.

Muhabir: Özge Zaim