Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, soykırımla suçlanan ve elinde 39 binden fazla Gazzeli sivilin kanı olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu ağırladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı tarafından tutuklanması talep edilen Netanyahu, Kongre'de yaptığı konuşmada ABD yönetimine teşekkür etti ve sık sık ayakta alkışlandı. Bu durum, ABD'nin İsrail'e koşulsuz desteğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Netanyahu, Kongre'deki kürsüden dünyaya yalanlarını sıralarken, işlediği soykırım suçuna bahaneler aramaktan geri durmadı. ABD Kongresi ise bu görüntülerle insanlık adına utanç verici bir günü geride bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin İsrail’in katliamlarından sorumlu olduğu yönündeki açıklamaları da bu olayla bir kez daha teyit edildi. Erdoğan, 11 Temmuz'da Newsweek'e verdiği röportajda, İsrail'in masum insanları acımasızca öldürdüğünü ve ABD'nin bu ihlalleri görmezden gelerek İsrail'e destek verdiğini belirtmişti.

Netanyahu’nun konuşması sırasında, Kongre üyesi Filistin kökenli Demokrat vekil Rashida Tlaib, Netanyahu'yu "savaş suçlusu" olarak nitelendiren pankartlar taşıdı. Kongre çevresinde ise binlerce kişi Netanyahu'yu protesto etti. Gösterilere Müslümanların yanı sıra farklı kesimlerden de destek vardı. Polis, Netanyahu'nun konuşmasını protesto eden göstericilere müdahale etti ve bazı göstericileri gözaltına aldı.

Bu olaylar, ABD'nin İsrail'e koşulsuz desteğinin ve Netanyahu'nun uluslararası alanda artan eleştirilerin gölgesinde hareket etmeye devam ettiğini gösteriyor. Netanyahu'nun Kongre'de alkışlanması, ABD'nin insan hakları ihlalleri karşısındaki çifte standardını bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: Enes Karakaya