Hastanemizi evim gibi görüyorum
Sayın Hocam öncelikle Kadir Gördeli kimdir kendinizden bahseder misiniz? Ardından Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin geçmişi ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
1982 yılında Erzurum’da doğdum, ilkokul eğitimimi Erzurum’da tamamladıktan sonra ortaokul ve lise eğitimimi Eskişehir Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Daha sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bitirerek diş hekimi oldum. Aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi bölümünde doktora eğitimini tamamladım. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Atatürk Üniversitesi Adalet önlisans bölümlerini tamamladım. Toplam 3 üniversite mezunuyum. Almanca ve İngilizce olmak üzere 2 yabancı dil konuşmaktayım. Evliyim ve üç çocuğum var. Üniversiteyi bitirdikten sonra 2008 yılında Eskişehir’de hizmet veren ilk özel diş hastanesinde kurucu hekim kadrosunda 6 ay kadar çalıştım. Daha sonra Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne atamam oldu. Burada da yaklaşık 2 yıl çalıştıktan sonra Eskişehir’e tayinle geldim. 2012 yılında Kamu Hastaneler Birliği kurulduğunda başhekim yardımcısı olarak atamam yapıldı. Yaklaşık 11 yıl, dört sözleşmeli yöneticilik dönemi başhekim yardımcısı olarak hizmet ettim. 2023 yılının Haziran ayında görev yapmış olmaktan gurur duyduğum ve evim olarak nitelendirdiğim hastanemize başhekim olarak atamam yapıldı.
Eskişehir Ağız ve Diş sağlığı Hastanesi ilk olarak 2006 yılında Eskişehir Ağız Diş Sağlığı Merkezi olarak kuruldu. Daha sonra şu anki yerleşkesi olan Yenikent’teki binasını 2010 yılında dönemin Başbakanı ve şu anki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendisinin katılımıyla açılışı yapıldı. Türkiye’de kurulan ilk diş hastanelerinden biri olma özelliği taşıyan hastanemiz ilk açıldığı yıllarda 65 diş üniti ile hizmet vermekteydi. Sonraki süreçte ve günümüze kadar bu sayı 112 diş ünitine kadar çıktı. Hastanemizde aktif olarak 24 uzman diş hekimi ve 86 diş hekimi görev yapmaktadır. Hastanemiz merkez binanın yanı sıra Emek Semt Polikliniği’nde 5, Tepebaşı‘nda Yunus Emre Semt Polikliniği’mizde 10 diş hekimiyle hizmet vermektedir. Hastanemiz uzmanlık alanlarına baktığımızda 3 çene cerrahisi uzmanı, 4 çocuk diş hekimi uzmanı, 3 restoratif tedavi uzmanı, 4 endodonti uzmanı, 3 periodontoloji uzmanı, 2 ortodonti uzmanı, 2 radyoloji uzmanı ve 3 protez uzmanıyla hizmet vermekteyiz.
Günde 2 bin 500 hastaya hizmet veriyoruz
Kısaca bu uzmanlık alanlarından da bahsetmek istiyorum. İlk olarak endodonti yani kanal tedavisi uzmanlık alanından bahsedeceğim. Endodonti uzmanımız hastanın diş çürüğünün aşırı ilerlemesi sonucu dişin canlı dokularının ölmesi ile dişte şiddetli ağrı oluşması sonucu bu canlı dokular yani sinirlerin özel aletlerle çıkarılması ve hastanın ağrısının giderilmesi ve tedavisi üzerine çalışmakta. Restoratif tedavi uzmanı yani diş tedavisi uzmanı hastanın basit çürüğü dediğimiz dolgu işlemlerini yapmaktadır. Çene cerrahlarımız hastanın ağız ve çene bölgesindeki diş ve yumuşak dokulardaki tüm cerrahi işlemleri yapmaktadır. Normal ve gömük dişlerin çekimi kist ve tümör yapılarının teşhis ve tedavisini yapmaktadırlar. Ortodonti uzmanlarımız çocuklarda çapraşıklıklar halk arasında bildiğimiz eğrilikleri düzeltmek için çalışmaktalar. Protez uzmanlarımız hastanın mevcut eksik dişlerini tamamlamakta yine varsa estetik fonksiyon ve fonasyon eksikliklerini tedavi etmekteler. Radyoloji uzmanlarımız hastanın çekilen röntgenlerinin, tomografilerinin analizlerini yapmaktadırlar. Periodontoloji uzmanlarımız hastaların yumuşak dokularını tedavi etmekte ve dişlerin temizliğini yapmaktadırlar. Hastanemizde günlük 2500’e yakın hasta tedavi etmekteyiz. Hastaların her türlü tedavi işlemleri yine alanlara bağlı olarak yapmaktayız.
Hastanemizin yapay zeka uygulamaları ile ilgili bir pilot uygulaması var. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılıyor. Biraz anlatabilir misiniz?
Hastanemizin özellikle birim ve işlemlerinden de bahsetmek istiyorum. Hastanemiz özellikle birim olarak ameliyathanemizde hizmet vermekteyiz. Ameliyathanemizde sedasyonla koperasyon kurulamayan hastalara ve yine engelli hastalara hizmet vermekteyiz, günlük yaklaşık 10 ile 15 ameliyat yapmaktayız . Yine özellikle birimlerimizden diğeri de implant kliniğimizdir. Bölgede neredeyse implant hizmeti veren tek hastaneyiz, öyle ki çevre illerden Bursa, Kütahya, Afyon, Bilecik, Ankara ve yer yer İstanbul’dan da hastalar tedavi olmak için gelmektedirler. Sadece implanta değil diğer tedaviler için de hastanemiz tercih etmektedirler. Çalıştığımız dönemde uygulamaya koyduğumuz birkaç projeden de bahsetmek istiyorum. İlk proje olarak iç sevk sisteminden bahsetmek istiyorum bu projemizde amacımız hasta MHRS’den randevu aldığında tespit edilen tedavi planlaması doğrultusunda hastanın tedavisini en kısa sürede yapılabilmesine yardımcı olmak. Yöntem olarak alınan randevuda gerekli görülen branş hekimine yönlendirileceği zaman tekrar hekimden randevu almadan içerden branş hekimine sevkini yapılarak tedavisini aynı günde ya da sonraki birkaç günde hızlı bir şekilde olmasını sağlamak. Bu projeyi de Türkiye’de ilk ve tek uygulayan hastaneyiz ve bunda da başarılı olduk. İkinci projemizde “yapay zeka ile radyolojik görüntü analizi” projesi. Galiba bu proje herkes tarafından çok merak ediliyor. Yapay zeka uygulaması ile radyolojik görüntülü analiz projemiz; gerek yerel gerek ulusal basında çok ses getirdi. Aynı zamanda uluslararası basında da projemiz gündem oldu. Zira yapay zekanın uygulandığı önde gelen ülkelerinden Polonya basınında ve bilimsel yayınlarda Hastanemizin projesinden takdirle bahsedildi.
Yapay zeka ile tedavi sürecini kısalttık
Bildiğiniz üzere bilgisayar ve elektronik sistemler hayatın her alanına girmiş durumda bunla birlikte sağlık alanında da ileri teknolojiler kullanımı gerekmekte. Yapay zeka teknolojisi ile dokulardaki hastalıkların teşhisi ve tedavisini hızlandırmak amaçlanmaktadır. Diş hekimliğinde de biz bunu kullanmak istedik. İlk olarak projeyi İl Sağlık Müdürümüze sunduğumuzda onun desteğiyle beraber, Sağlık Bakanlığı’ndaki ilgili daire başkanlıklarına sunum yaptık. Onların takdirlerini kazandık sonrasında da Bakan yardımcımız Hüzeyfe Bey kendisi bizzat projeyi görmek için hastanemize geldi ve bizleri takdir etti. Bu anlamda da il sağlık müdürümüze de süreçte vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Mart ayı itibari ile bu projeye başladık şu anda %98 başarı oranıyla bu projemiz devam etmektedir. Çalışma şekline bakıldığında; hastanın çekilen röntgeninin analizi hızlı bir şekilde yapılmakta bu da hastalıkların teşhis süresini kısaltmakta ve hastaların yapılacak olan tedavilerine daha fazla vakit ayırmayı sağlamaktadır. Bu projenin kapsamı anlamında Türkiye’de ilk olması; Eskişehir’den, hastanemizden çıkması ve Eskişehir’in projesi olması da aynı zamanda bizim için gurur vericidir. Eskişehir‘i temsil etmekten de gurur duyuyoruz. Yine ileriye dönük projelerimizden Dijital ağız içi tarayıcı ile ölçü projemiz var. Hastanın yapılacak protezlerine dijital tarayıcı yöntemi ile ölçüsünün alınıp hatasız protez planlamayı hedefliyoruz. Böylece hasta tedavilerinde memnuniyeti arttırmayı hedefliyoruz, bu sonraki projemiz.
Eskişehir’in ağız ve diş sağlığı nasıl. Eskişehir’de en çok karşı karşıya geldiğiniz sorun nedir? Ağız ve diş sağlığı konusunda vatandaşlarımıza ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Yaptığımız analizlerde Eskişehir halkının son 5 yılda, önceki yıllara oranla ağız diş sağlığına daha dikkat ettiğini gözlemliyoruz. Daha çok tedavi talebi almaktayız. Bu anlamda hastaların ağız ve diş sağlığını korumak için başvurularının daha çok olduğunu gözlemlemekteyiz. Yine çocuklarda koruyucu tedavi başvurusunun daha fazla olması bu anlamda da Eskişehir halkını daha bilinçli olduğunu gösteriyor. Vatandaştan isteğimiz ağız diş sağlığı önemini farkında olmaları ve dişlerini fırçalamaları. Sabah ve akşam olmak üzere en az 2 kere mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Bundan hiç şüpheniz olmasın Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi her zaman hastalarımızın yanında ve hizmetinde olacak. Sağlık ağızda başlar.
İlker GÖKCE