CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için yazılı soru önergesi verdi. Arslan, Eskişehir’de afet riskli alan ilan edildiği günden bugüne herhangi bir çalışma yapılmayan Gündoğdu Mahallesi ve Küçük Sanayi Bölgesi'nin akıbetine dair sorularını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanı Murat Kurum’a sordu.
“YURTTAŞLARIMIZ BÜYÜK BİR ENDİŞE YAŞAMAKTADIR”
Daha önce afet riskli alanlarla ilgili verdiği iki soru önergesinin de TBMM içtüzüğüne aykırı şekilde yanıtlanmadığına dikkat çeken Arslan, “Aradan geçen yıllar içerisinde ne Gündoğdu Mahallesi’nde ne de Küçük Sanayi Bölgesi’nde 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrası uyarınca gerek Bakanlığınız gerekse TOKİ ya da ilgili idare tarafından herhangi bir dönüşüm çalışması yapılmamıştır. Riskli alan olarak ilan edilmesine rağmen yıllardır dönüşüm çalışmalarının yapılmadığı ilgili mahallelerdeki yurttaşlarımız bu durumu endişeyle karşılamakta ve büyük bir mağduriyet yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.
“İBRAHİM ARSLAN’DAN BAKAN MURAT KURUM’A 7 ÖNEMLİ SORU”
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması için yönelttiği sorular şu şekilde: “
Gündoğdu Mahallesi içerisinde kalan 27 hektarlık alandaki zemin ve yapılarla ilgili teknik raporlar, bu alanın “riskli alan” ilan edilmesi için yeterli midir?
Emek, Yenidoğan, Gündoğdu ve Erenköy mahallelerinin sınırları içerisinde yer alan Küçük Sanayi Bölgesi’ndeki zemin ve yapılarla ilgili teknik raporlar bu alanın ‘riskli alan’ ilan edilmesi için yeterli midir?
Teknik raporlar, söz konusu alanların ‘riskli alan’ olarak ilan edilmesi bakımından yeterli değil ise, bu bölgelerin ‘riskli alan’ kapsamından çıkarılması planlanmakta mıdır?
Teknik raporlar yeterli ve ilan edilen alanlar afet riski taşımakta ise, Gündoğdu Mahallesi’ndeki 27 hektarlık alanın, riskli alan ilan edilmesinden bu yana neredeyse 12 yıl; Küçük Sanayi Bölgesi’nin riskli alan ilan edilmesinin üzerinden neredeyse 8 yıl geçmesine ve bu alanlarda her türlü iş ve işlemleri yapma yetkisi 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrası uyarınca Bakanlığınızda olmasına rağmen, Bakanlık tarafından bugüne kadar herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiş olmasının gerekçesi nedir?
Bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem gerçekleştirilmediği gibi, TOKİ’ye ya da herhangi bir ilgili idareye dönüşüm çalışmalarının yapılması için 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrası uyarınca yetki devri de yapılabilecek iken uzun yıllardır yetki devri yapılmamıştır. Uzun yıllardır yetki devri yapılmamasının gerekçesi nedir?
Bakanlığınızca, ilgili mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın uzun yıllardır süren endişelerini ve mağduriyetlerini gidermek üzere herhangi bir planlama yapılmış mıdır? Yapıldı ise, bu planlamanın detayları nelerdir?
Afetler bakımından ‘riskli alan’ olarak ilan edilip, uzun yıllardır herhangi bir dönüşüm çalışmasının yapılmadığı yerlerde ikâmet etmekte olan yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik mevcut tehdit karşısında herhangi bir önleminiz söz konusu mudur?”