NASA, Güneş yüzeyinde meydana gelen büyük bir patlamanın fotoğrafını yayınladı. ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu patlamanın ardından oluşan şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Fırtınanın kaynağının "Bölge 3664" olarak adlandırılan büyük ve karmaşık bir güneş lekesi kümesi olduğu belirlendi.
NOAA, Dünya'ya yaklaşmakta olan bu fırtınanın potansiyel etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Bu etkiler arasında yaygın voltaj kontrolü sorunları, yörüngelerdeki uydularda sürtünme, izleme ve yönlendirme problemleri yer alıyor. Ayrıca, uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo frekanslarında saatler sürebilecek kesintiler yaşanabileceği veya bazı cihazların hiç çalışmayabileceği belirtildi.
10 Mayıs'ta da Güneş'te güçlü bir patlama meydana gelmişti. NOAA, bu patlamaların 2005'ten bu yana en şiddetli jeomanyetik fırtınaya yol açabileceğini açıkladı. ABD'nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde kutup ışıklarının gözlemlenebileceği belirtilirken, bu tür fırtınaların nadir görüldüğü vurgulandı.
Güneş'teki bu patlamalar sonucunda Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşime giren yüklü parçacıklar, Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) olarak bilinen doğa olayını ortaya çıkarıyor. Bu ışıklar, Türkiye dahil birçok ülkeden izlenebiliyor.
Güneş Patlamaları ve Etkileri: Güneş patlamaları, Güneş'in atmosferinde gerçekleşen ve binlerce atom bombasından daha yüksek bir enerji açığa çıkaran şiddetli olaylardır. Bu patlamalar sonucunda milyarlarca megaton gücünde radyasyon uzaya ve Dünya'ya yayılıyor. Kısa dalga radyo iletişimini etkileyen bu radyasyonun insanları etkilemesini Dünya’nın manyetik alanı engelliyor.
2025 yılında yoğunlaşması beklenen bu patlamaların tahminleri, 2024'e çekildi. Her 11 yılda en büyük boyuta ulaşan patlamalar, dünyada elektrik hatlarını etkileyebilir, iletişimi kesebilir ve bankacılık işlemlerini durdurabilir.
İngiltere'den Uyarı: İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, olası bir enerji kesintisine karşı vatandaşlarını pilli radyo ve mum stoklamaya çağırdı. Bu, güneş patlamalarının potansiyel etkileri konusunda toplumda farkındalığın artmasına neden oldu.
2017’den beri gözlenen en büyük güneş patlaması 13 Aralık'ta gerçekleşmiş ve havayolu iletişiminde aksaklıklara neden olmuştu. Dünya'nın çeşitli bölgelerinden bu tür aksaklıklarla ilgili bildirimler yapılmıştı.