Sayın Mumcu öncelikle Dr. Gamze Akın Mumcu kimdir kendinizden bahseder misiniz?
1978 Ankara doğumluyum. Lise eğitimimin sonuna kadar Ankara’da ikamet ettim. 1994 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim.2000 yılında Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk görev yerim olan Bozüyük SSK Hastanesi’nde göreve başladım. Evliyim 3 çocuk annesiyim. 1994 yılından bu yana Eskişehir’de ikamet etmekteyim. Bozüyük SSK Hastanesi’nde çalışırken Eskişehir SSK Hastanesi, bizim hastalarımızı sevk ettiğimiz bölge hastanesi konumundaydı. Bugünkü adıyla Yunus Emre Devlet Hastanesi olan hastanemizle o zaman tanıştım. Bozüyük SSK Hastanesi’nde 4 yıl çalıştıktan sonra Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi Tıp ve Rehabilitasyon ana bilim dalında asistanlık yaptım. Mecburi hizmetim dolayısıyla tekrar Bozüyük Devlet Hastanesi’ne geldim. Burada ilk fizik tedavi ünitesini kurdum. 2010 yılında Eskişehir Devlet Hastanesi’ne atandım. 2010 yılının sonunda 26 yatak kapasiteli fizik tedavi merkezi Zübeyde Hanım Hastanesi’ne taşındı. O dönem fizik tedavi klinik sorumlusu olarak oradaki aşamalarda görev yaptım. 2015 yılında ise başhekim yardımcısı olduktan sonra 2018 yılına kadar başhekim yardımcısı olarak görev yaptım. Devlet Hastanesi Şehir Hastanesi’ne taşındı. Bu arada Fizik Tedavi Merkezi’nin Yunus Emre Devlet Hastanesi 2 Eylül ek binasına taşınmasıyla birlikte bende görevime burada devam etmeye başladım. 2023 yılının son döneminde başhekim yardımcılığı görevinin sürürken o zamanki başhekimimiz Mustafa beyin görevinden ayrılmasından sonra hastanemize başhekim olarak atandım.
Yunus Emre Devlet Hastanesi Eskişehir için ne anlam ifade ediyor bilgi verir misiniz?
Hastane 1963 yılından başlayarak SSK Bölge Hastanesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Benim Bozüyük’te çalıştığım dönemlerde SSK’nın Bilecik’te dispanseri vardı. O günkü şartlarda 7 Bin 605 metrekare kapalı alanı 618 yatak kapasitesi olan bir büyük hastaneydi. 2005 yılında SSK’lar Sağlık Bakanlığı’na devrolunca hastanemizin adı Yunus Emre Devlet Hastanesi oldu. Hastanemiz 2018 yılında yeni binasına taşındı. Yatak kapasitesi 855’e çıktı. 92 Bin metrekare kapalı alanımız oluştu. Halen hastanemizde 24’ü yeni doğan yoğun bakım olmak üzere122 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. Ayrıca ilimizde bulunan asker hastanesinin hastanemize devredilmesiyle birlikte 2 Eylül Ek Hizmet Binamız oluştu. Orada da 19 Bin metrekare kapalı bir alan, yaklaşık 98 fizik tedavi yatağı bulunan ve günde 600-650 hastaya hizmet veren bir birimimiz var. Burada ayrıca askeri uçucu sağlık kurulları ve dalgıç raporları da verilmektedir. Halen Yunus Emre Devlet Hastanemiz günlük olarak 8-9 Bin poliklinik hizmetinin yanında Bin- Bin 200 acil servis hizmeti vermektedir. 22 adet ameliyathanemiz bulunmakta ve günde ortalama 100-120 ameliyat gerçekleşmektedir. Yatak doluluk oranı yüzde 75-80 oranına ulaşmışken yoğun bakım doluluk oranımızda yüzde 90-95’lere varmaktadır. Eski SSK Hastanesinde bir doğum hizmeti yoktu. 2018 den sonra kadın doğum ve çocuk hizmetinin yanı sıra çocuk acil birimimizde hizmete girdi. Bu birimimizde ayda yaklaşık 150-200 doğum gerçekleşmektedir. Ayrıca hastanemizde gebe okulları var. Ben başhekim olduktan sonra yeni doğan bakım zamanımız bu riskli gebeliklerin takibini yapan perinetoloğumuz da hizmet vermeye başladı. Biz hastane olarak bakanlık tarafından 3’üncü basamak hastane olarak nitelendirildik. 3’üncü basamak olmak için gereken kriterleri karşıladığımız için biz bu basamağa kabul edildik. 3’üncü basamak hastaneler eğitim ve araştırma hastanesi olarak nitelendiriliyor. Biz eğitim ve araştırma hastanesi olmadan 3’üncü basamak olarak nitelendirildik. Bakanlık 7 tane hastaneyi 3’üncü basamak diye nitelendirdi. Biz bu 7 hastaneden birisiyiz. Kamuya bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile tıp fakülteleri üçüncü basamak hastaneler olarak nitelendiriliyor. Son dönemde yanık ünitelerimiz, yara bakım ünitelerimiz yoğun bakım yatak kapasitemiz ve buralarda çalışan yoğun bakım uzmanlarımızın sayısı oldukça arttı. İkinci basamak hastaneler yataklı devlet hastaneleridir. Bizim halen şehrimizde Tıp Fakültesi ile birlikte üç büyük hastanemiz var ve bunların tamamı Afyon, Kütahya, Bilecik dahil olmak üzere hasta kabul etmektedir.
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde hangi alanlarda hizmet veriliyor bu konuda neler söylemek istersiniz?
Hastanemizde bir kalp merkezimiz var. Burada hem bypass cerrahileri yapılıyor, anjiyo ve diyaliz ünitesi mevcut yatalak hastalarımızı evden alıp tedavilerini yapabiliyoruz. Mesela 2Eylül ek binamızda Hiperbarik oksijen merkezimiz var. Bu merkez gerçekten çok önemli. Özellikle kış aylarında soba zehirlenmesi olduğunda bölgeye hizmet veriyor. Ayrıca ani işitme ve görme kayıplarında, avasküler nekroz dediğimiz kalça ekleminin beslenememesi durumunda yara bakımında kullanıyoruz. Ayrıca kemik iltihaplarında bölgeye hitap eden bir merkezimiz, yetişkin arındırma merkezimiz var. Özellikle erişkin arındırma merkezi halen sadece erkek hastalara yönelik olarak hizmet verebiliyor. Şehir Hastanesi’nin yanına yeni bir bina yapılıyor ve çok yakında hizmete girecek. O bina hizmete girdikten sonra kadın hastalarımıza yönelikte sürecimiz başlayacak. İl Sağlık Müdürlüğümüzün bu konuyla ilgili olarak bir projesi var. Bu projenin adı Bahar Projesi. Bahar Projesi’nin amacı da hastalarımızı tedavi sürecinin ardından takip edebilmek ve yardımcı olmaya devam etmektir. Öte yandan evde sağlık hizmetleri birimimiz kurulduğundan beri çok önemli hizmetler gerçekleştirdi. Yatalak ve yaşlı hastalarımızı pandemi döneminde aşılarını bu birim sayesinde yaptık. Evde sağlık birimimizin düzenli takip ettiği yatağa bağımlı hastalarımız var veya ameliyat olmuş pansumana gelemeyen hastalar var bunlara evde sağlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca istismara uğramış çocuklarımıza yönelik çocuk izlem merkezimiz sayesinde 24 saat hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Burada adli görüşmecilerimiz mevcut savcılıkla beraber onların görüşmelerini sağlamaktayız. Yeni doğanda retinopatisi tanı merkezimiz mevcut, tüp bebek merkezimiz var ve gururla söyleyebilirim ki tüp bebek merkezimiz çok başarılı. Sadece Eskişehir’den değil doğu ve yurt dışından gelen çok hastalarımız var ve başarı oranımız da gayet yüksek. Fizik tedavi uzmanı olduğum içinde 2 Eylüldeki fizik tedavi merkezimizden bahsetmek istiyorum. 2 Eylül fizik tedavi merkezinde özellikle felçli hastalar omurilik yaralanmaları olan hastalara tedavi vermekteyiz. Yine felçli hastalarımız için yürüme ve kol robotlarımız var. Özellikle üst ekstremitelerini çalıştırabilmek için ayrı bir tedavi ünitemiz mevcut. Bir ergoterapi odamız var. Günlük 650 hasta fizik tedaviye alınıyor. 80 yataklı bir palyatif merkezimiz var. Bu merkezde bazı yatalak hastaların yoğun bakımdan sonra bakımlarını sağlamak gerçekten çok zor. Biz burada hasta yakınlarına bakımların nasıl yapılması gerektiğini öğretiyoruz. Toplum ruh sağlığı merkezimiz var ve bu merkezde ruh sağlığı tedavisi gören kişilerin günlük yaptığı aktiviteler halk eğitim merkezleri destekli, spor faaliyetleri, el işi hocalarıyla beraber el işi yapıyorlar, hatta biz onların yaptıkları ile sergiler açıyoruz. Bunun amacı hastayı topluma kazandırmak ve takibini sağlamak.
Göreve geldiğiniz günden bu yana ne gibi hizmetler ve değişiklikleri hayata geçirdiniz?
Göreve geldiğimizde ‘hastaneye kadın elinin değdiği belli olsun” istedik. 6 Başhekim Yardımcımız var bunların 5’i kadın olan bir hastaneyiz. İşe yemekhaneden başladık. Personelimiz çok fedakarlık yapıyor onları mutlu edebilmek için yemekhaneyi yeniledik ve ses sistemi kurduk. İlk geldiğim zaman otopark sıkıntımız mevcuttu. Bu yüzden hatta sosyal medyada eleştirildik. Eski SSK hastanesi alanında müdür beyin katkılarıyla yaklaşık 1000 araçlık otopark yaptık. Biz zaten bebek dostu bir hastane idik, göreve geldikten sonra 124. Anne dostu hastane unvanı aldık. 2Eylül binasına GETAT(Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp)merkezi kurduk. Orada ozon tedavisi, hacamat, mezoterapi gibi uygulamalar yapmaktayız. Engelli diş merkezi kurduk. Bende bir fizik tedavi uzmanı olarak onu çok önemsiyorum. Özellikle engelli çocuklar ağzını açamayan çocukların ameliyat ortamında diş tedavilerini yapıyoruz. Açıldığından bu yana 40-45 çocuğumuzu tedavi ettik. Sağlıklı yaşam merkezi açtık. 80 yaş üstü hastaların gerek evinde gerekte hastaneye geldiğinde poliklinik sırası beklemeden muayene olabilecekleri bir merkez. Yara bakım ünitemiz vardı zaten stoma ünitemizde trakeostomi gibi kolostomi gibi sistostomi gibi açılan şeylerin bakımını hastalara ve yakınlarına anlatmak için böyle bir merkez kurduk. Türkiye genelinde büyük çaplı bir yara bakım sempozyumu yaptık, yara bakımı gerçekten çok önemli. Yara oluştuktan sonra tedavisi gerçekten ekonomik maliyeti çok yüksek. Yarayı oluşturmamak lazım, bunun hakkında bir sempozyum yaptık. Gerçekten çok başarılı ve güzel bir işti. Endoskopi,kolonoskopi randevularımız çok uzundu. Yeni bir endoskopi kolonoskopi ünitesi bünyemize ekledik En son bakanlığımızın bir SKS kalite değerlendirmesi yapıldı 94.94 puan aldık. Yeni birçok ana dal uzman hekimi başladı. Bunlarla beraber yan dal uzmanları da, endokrin, yeni doğan yoğun bakım uzmanı cerrahi onkolog, cerrahi gastroentoroloğumuz, perinatoloğumuz da hekim kadromuza katıldı. 250 uzman hekimimiz, 50 pratisyen hekimimiz mevcut, 300 hekimle hizmet vermekteyiz. Yan dal uzman hekimlerimizi arttırmak istiyoruz. Birde MHRS sıkıntımız var MHRS onay sistemi ile MHRS’ si iptal edilen hastalara yardım edebilmek için MHRS koordinasyon birimi kurduk. Hastalarla iletişime geçip daha çabuk muayene olmalarını sağlamaktayız. pediatrik rehabilitasyon birimini açıcağız bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Eskişehir’de Pediatrik rehabilitasyon harbiden biraz eksik. Ama onu da en yakın azmanda tamamlayacağız.
Son olarak Eskişehirlilere ne söylemek istersiniz?
Sağlığımıza dikkat edelim, herkese sağlık diliyorum. Kimsenin yolu tabi ki hastaneye düşmesin ama biz burada vatandaşlarımıza hizmet etmek için elimizden gelen her şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, buna da devam edeceğiz.
İlker GÖKCE