Anadolu Üniversitesi'nde Yapay Zekâ Zirvesi Anadolu Üniversitesi'nde Yapay Zekâ Zirvesi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla Eskişehir- Bilecik tabipler Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasında odanın Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu adına konuşan Dr. Aslı Ünügür , “Bir kez daha haykırıyoruz! Emeğimiz de bedenimiz de bizim!” dedi. Dr. Ünügür Türk Tabipleri Birliği Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün diyerek 25 Şubat’ta İstanbul’dan bir yürüyüş başlattığına dikkat çekerek bu yürüyüşün 1 Mart tarihinde tamamlandığını söyledi. Dr. Ünügür,  bu yürüyüşte, “Başka Bir Hekimlik Ortamı, Başka Bir Sağlık Sistemi, Başka Bir Türkiye Mümkün” demiştik. Bunun içinde aynı zamanda “Başka Bir Kadın Hekimlik Ortamı, Başka Bir Kadın Sağlığı Hizmeti Mümkün”  ilkesine dikkat çektiklerinin altını çizdi.

“Ülkemizin dört bir yanında kadınlar, kapitalist ataerkil düzene karşı emeğine sahip çıkmaya çalışırken, bir yandan da bedenlerine yönelen tahakküme karşı direniyorlar” diyen Dr. Aslı Ünügür şöyle devam etti, “Hep birlikte “Varız, eşitiz, özgürüz” demeye devam ediyoruz! Bu düzen bizleri yaşamın her alanında aşağıya çekmeye çalışıyor. Bu nedenle, bugün daha fazla dayanışma içerisinde, daha çok bir arada olmaya ihtiyacımız olduğunu biliyoruz ve öyle yapıyoruz! Mevcut iktidar, uzun zamandır, Sağlık Bakanı’ndan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na, kadınların emeği ve bedeni üzerinden kabul edilemez fikirler beyan etmektedir. Kadınların kariyerinin annelik olduğu üzerinden çalışma yaşamında ne kadar yer alacağımız, bakım görevlerimizi yerine getirmemiz için ne kadar esnek olacağımız, kaç çocuk doğuracağımız ve nasıl doğuracağımız üzerine söz söylemeyi kendine hak saymakta, sömürüyü ve eşitsizlikleri derinleştiren söylemleriyle durmaksızın hayatımızı yeniden kurgulamaya çalışmaktadır.”

Dr. Ünügür açıklamasının son bölümünde de, “Bugün bütün bunlar yetmezmiş gibi 2024’ün sonu itibariyle açıklanan “Normal Doğum Eylem Planı”, “Aile Enstitüleri” ve “Nüfus Politikaları Kurulu” uygulamaları ile kadın, artışı hedeflenen nüfus politikalarının tam ortasına ve ailenin içerisine konumlandırılmıştır. Kadınların daha fazla doğum yapabilmesi hedefe konulmuş, bunun yanı sıra kadınların ne tür bir yöntemle doğuracağına dahi müdahale alanları açılmıştır. Üzerine 2025 “Aile Yılı” ilan edilmiştir. Oysa devletin görevi yurttaşların haklarına erişimde etkin rol almak ve engelleri ortadan kaldırmaktır! Bu nedenle tüm bu gidişatı kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz! 14 Mart’a giderken, bir kez daha haykırıyoruz: Herkes için başka bir sağlık sistemi mümkündür! Başka bir kadın sağlığı hizmeti mümkündür! Biz kadınlar, hayatımız, emeğimiz, özgürlüğümüz için eşitlik istiyoruz! Bir kez daha haykırıyoruz! Emeğimiz de bedenimiz de bizim!” diye konuştu.
 

Muhabir: Esra KAHYA