Yeteneğim ilkokulda keşfedildi
Sevgili Eyüp bize biraz kendinden bahseder misin?
1998 yılında Adana’da doğdum. İlk ve orta öğretimimi Eskişehir’de tamamladım. İlk müzik eğitimimi Sema Doğan’dan aldım. 2012 yılında Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesini kazandım. Ve lise öğrenimim boyunca Seyhan Cömert, Suna Karaca ve Münevver Çetindere piyano sınıflarında yer aldım. Piyano eşliği yaparak birçok solo konserde yer aldım. Burdur Genç Yetenekler Festivali'nde ve 2016 Uluslararası Marsiyas Flüt Yarışması’nda piyano eşliği yaparak Türkiye birinciliği elde ettim. Öğrenim gördüğüm okuldan da yüksek bir derece ile mezun olmayı başardım. 2016 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı bölümünü kazandım. Müzik eğitimi boyunca Gökhan Aybulus, Nevhiz Ercan, Melin Mollo, Demet Eytemiz piyano workshoplarına katıldım. Üniversite eğitimi boyunca Lale Necef ile piyano derslerine devam ettim. 2020 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi'nden üstün başarı belgesiyle mezun oldum. 2020 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Yüksek Lisans bölümünü birincilikle kazandım. Hayatıma 2022 yılının ilk aylarında yerleştiğim Fransa’nın Toulon şehrinde devam ediyorum.
Hocalarımın desteğini asla unutmam
Bize müziğe nasıl yöneldiğini anlatır mısın?
İlkokul birinci sınıfta müzik öğretmenim Sema Doğan yeteneğimi keşfetti ve bana bir keman hediye etti. Üstelik bana 5 yıl boyunca hediye ettiği kemanla ücretsiz olarak özel ders verdi, benimle bire bir ilgilendi. Sema Doğan hocamın da desteğiyle Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi'ni kazandım ve liseden dereceyle mezun oldum. Üniversite eğitimimde ise Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı bölümünden derece ile mezun oldum. Yüksek lisansımı da aynı üniversitede birincilikle kazandım.
Müzisyen olmak isteyenlere önerilerin neler?
Müzik doğuştan gelen bir yetenektir. Ama zamanla geliştirilebilir. Yetenek asla yeterli değildir, yeteneğin yanında disiplin, azim gerekiyor. Kısaca çok çalışmaktan geçiyor, çalışınca oluyor. Piyano eğitiminde günde en az 4 saat hatta bazen 8 saat çalışıyordum.
Eyüp asla vazgeçmedi, mücadele etti ve başardı
Üniversite ikinci sınıftan itibaren özel dersler vermeye başladım, çeşitli kurumlarla çalıştım ve ailemin yükünü azalttım. Öğretmeyi seviyorum, hele hele öğrettiklerimin karşılığını almak beni çok mutlu ediyor. Amacım hiçbir zaman kendimi göstermek olmadı mütevazi bir şekilde çalıştım ve sürekli kendimi geliştirdim.
Her anlamda çok zorlandım
Fransa'ya niçin gitmiştin?
Fransa'ya gezmek için geldim ve buraya yerleşmeye karar verdim. Çünkü burada müziğe ve müzisyenlere çok değer veriliyor. Kolay olmadı başka bir ülkede yaşamak. Her anlamda gerçekten çok zorlandım. Buradaki insanlar çok anlayışlı her konuda bana çok destek oldular. Zamanla açıldım ve her anlamda çok daha rahat etmeye başladım.
Ömrüm boyunca okuyabilirim
Eğitim hayatına Fransa’da devam mı ediyorsun?
Evet, Fransa’ya geldiğimden beri ilk önceliğim dil öğrenmek oldu tabi bunun yanı sıra özel dersler ve konserler vermeye devam ettim. Dil sınavlarını başarılı bir şekilde geçtikten sonra “l’institut d’enseignement supérieur musique” yüksek lisans sınavına girerek sınavı başarıyla geçtim ve şu an burada yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Türkiye’de iken hayalim üniversitede akademisyen olmaktı. Büyüdükçe hayaller de değişiyor tabi. Fransa’ya gelince konservatuvarda eğitmen olmayı istedim ve şu an bu yolda ilerliyorum. Okumak benim için her zaman bir zevkti. Okumanın yaşı olduğunu düşünmüyorum hatta elimden gelse ömrüm boyunca okuyabilirim.
İlk kişisel konserini Fransa'da verdi
İlk yurt dışı resitalini Fransa'da verdin, anlatır mısın?
Fransa'da benim için konserler düzenlendi. Düzenlenen konserin asıl amacı; Beni Fransa'daki müzik dünyasına kazandırmak. Verdiğim konserlerin konsepti genel olarak, "Klasik Türk Bestecileri." Bu konuyu Türk bestecilerini Fransa'ya tanıtmak amacıyla seçtim. Konserde Türk bestecilerinden Fazıl Say'dan, Muammer Sun'dan eserler çalıyorum. Fransa'da ilk kişisel konserimi verdiğimde inanılmaz bir heyecana kapılmıştım ve her şey çok güzeldi. Umuyorum ki bu konserlerin devamı da gelecek. İlk defa yurt dışında piyano resitali verdim, çok heyecanlıydım. Doğrusunu söylemek gerekirse kendimle gurur duydum. Daha önce de yurt dışında konserler verdim. Orkestra ve koroyla birlikte. İki defa koroyla Almanya'da, Yunanistan'da bir defa orkestra ile konser verdim. Yurt dışındaki konserlere Nilüfer Çok Sesli Korosu olarak gittik. Altın madalyalarla döndük. Ama Fransa'daki yurt dışında vermiş olduğum ilk resitalimdi.
Her zaman Fazıl Say'ı örnek aldım
Ailenizden gerekli desteği gördünüz mü? Kendinize bu süreçte idol aldığınız sanatçı var mı?
Müziğe ilkokul yıllarında başladım. Bir gün buralara kadar gelebileceğimi biliyordum. Ailemle de konuşurken bunu her zaman dile getirdim. Onların bana olan inancı ve güveni benim bu hayalimi gerçekleştirmemde büyük rol oynadı. O günden bu yana kendime her zaman Fazıl Say'ı örnek aldım. Fazıl Say’ın konserlerini defalarca izledim. Çocukluğumdan bu yana kendisine büyük hayranlık duydum. Her konserini yakından takip ettim. Piyanoya yönelmemin belki de en büyük sebebi Fazıl Say’ın işene duyduğum saygı. Kendisine olan özgüveni, başarısı ve becerisi.
Akademik kariyerime Fransa'da devam edeceğim
Gelecekle ilgili hayallerin neler?
Müzik evrensel. Türkiye'deki müziğimi burada da devam ettiriyorum. Gelecekle ilgili planlarım, Fransa'nın Toulon şehrine yerleştim ve hayatıma burada devam ediyorum. Burada bir konservatuardan eğitmenlik teklifi aldım, dil eğitimlerimi tamamladım. İngilizce, Fransızca dillerini akademik seviyede tamamladım. Akademik kariyerime Fransa’da devam edeceğim. Okumanın ve kendini geliştirmenin sonu yok. Ben sürekli okur, araştırırım. Gelişimin ucu çok açık. Diye bitirdi sözlerini geleceğin Mozart'ı.
"Yolun açık olsun genç adam... Ve seni keşfeden hatta yönlendiren değerli öğretmeninin ellerinden öpüyorum."