Bu amaçla Eskişehir İl Kültür Müdürlüğü Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle ‘Eskişehir’in Gastronomi ve Mutfak Kültürü’ çalışmasını başlattı. Eskişehir’deki üniversitelerin Turizm ve Otelcilik Bölümü ile çeşitli belediyelerimizin kültür müdürlükleri, Aşçılar derneği, odaları ile Eskişehir’deki göçmen derneklerini temsilcileri, kitabı oluşturmak için ilk toplantılarını Şehir Kütüphane ’sinin konferans salonunda yaptı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade başkanlığında yapılan ilk toplantıya, konu ile ilgili bir arya gelen kamu kurumlarının temsilcileri ile oda ve dernek temsilcileri katıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade, Eskişehir’deki zengin gastronomi ve mutfak kültürünün araştırılarak, bir yemek kitabı halinde yayınlamasını hedeflediklerini ve bu kültürü kayıt altına almak istediklerini söyledi. Eskişehir’deki üniversitelerin Turizm ve Otelcilik bölümü yetkilileri de, Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini ve uluslararası tanınırlığını artırmak için kültürel ve geleneksel dokuyu bozmadan uygulanabilecek yenilikçi üretim yöntemlerinin araştırmasına katkı vermek gerektiğini altını çizdiler. Eskişehir’deki göçmen derneklerini temsilcileri de, Eskişehir’e balkanlardan ve Kafkasya’dan göçlerle birlikte gastronomi ve yenerek kültüründe geldiğini belirterek, bunun korunmasının ve gelecek kuşaklara anlatılmasının önemine dikkat çektiler.

Can HACIOĞLU

Kaynak: 2Eylül Haber