Kavuncu Göleti, 21 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bünyesindeki Ön Değerlendirme Ekibi tarafından yerinde incelendi. Özellikle flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türüne ve zengin bir sucul ekosisteme ev sahipliği yaptığı tespit edilen gölet için “Öneri Doğal Sit Alanı” değerlendirmesi yapıldı ve tescil süreci başlatıldı.
25 Mart 2022 tarihinde Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun kararıyla göletin potansiyel doğal sit alanı olabileceği değerlendirilerek, Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu hazırlanması için dosya Bakanlığa gönderildi. Bakanlık tarafından yapılan ihale sonrası uzman akademisyenlerce dört mevsim boyunca sahada yürütülen çalışmaların ardından hazırlanan rapor Bakanlığa sunuldu.
İl Müdürü Hikmet Çelik yaptığı açıklamada, Kavuncu Göleti’nin zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu vurgulayarak, flamingoların yanı sıra sakar meke ve balıkçıl gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirtti. Ayrıca, bölgenin koruma statüsünün belirlenmesinin önemine dikkat çeken Çelik, İl Müdürlüğü olarak Eskişehir’e yeni korunan alanlar kazandırmak için çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.