Açılışta Eskişehir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı YMM Halil Cabar, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı konuşma yaptı.
VERGİDE DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKÂ GÜNDEMDEYDİ
Günün ilk panelinde “Vergi İdaresinde Dijital Dönüşüm ve Dijital Vergi Denetimi” konusu ele alındı. Eskişehir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı YMM Halil Cabar’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Panelde açılış konuşmasını Cabar, “Eskişehir Finans, Vergi Zirvesinin ilkini siz değerli katılımcılarla beraber Anadolu Üniversitesi'nde gerçekleştirmekten büyük onur duyuyoruz. Bu organizasyonda Eskişehir'deki 3 üniversitemiz; Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Mali Müşavirler Odası, Ticaret ve Sanayi Odamızın katkılarından dolayı kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Bugün ve yarın burada birbirinden değerli ve alanlarında uzman konuşmacılarımız da ekonomik gündem, vergi dünyasından ve denetim dünyasında önemli yeri olan konuları ayrıntılı bir şekilde dinleyeceğiz” dedi.
BİR YILLIK ENFLASYON BİLE DEĞİL
Cabar’ın konuşmasından sonra mikrofonu devralan TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, böyle bir organizasyon düzenlemenin kolay olmadığını aktararak, “Dün Eskişehir Mali Müşavirleri Odamızda bir eğitim gerçekleştirdik. Ocak 2022’den itibaren enflasyon muhasebesi ile uğraşıyoruz. Aralık 2021’de, gelir idaresi başkanımız Bekir Bayraktar, bir toplantı sırasında şu şekilde bir açıklama yapmıştı, eğer enflasyon oranları böyle giderse, 2022’nin ilk geçici vergi döneminde enflasyon muhasebesini resmi olarak kullanmaya başlayacağız. Ancak, 2021’in Aralık ayında enflasyon oranı %19 olarak gerçekleşti. Bu, dünyanın pek çok ülkesinde bir yıllık enflasyon bile değil. Fakat Aralık 2021 enflasyonu %19 olarak gerçekleşince, 2021 sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi şartları da oluşmuş oldu. Enflasyon düzeltmesi, vergi adaletini bozan etkiler yaratıyordu. Bizim bu konudaki duruşumuz, vergi adaletine sahip çıkmaktı. Bakanlığın yaptığı etki analizleri ile bizim yaptığımız analizler farklı sonuçlar veriyordu. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde ilave vergiler çıkıyordu, büyük firmalarda ise belgeler azaldığı için enflasyon düzeltmesi zarar yazıyordu” ifadelerini kullandı.
DİJİTALLEŞME SÜRECİNİ GELİŞTİRİYORUZ
Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı şu ifadeleri kullandı: “ Bizler devlet tarafından bazı fonksiyonları üstlenen birimler olarak her zaman gelişmeyi hedefliyoruz. Ancak bu akademinin desteği ve paydaşlığı olmadan olma ihtimali yok. Biz gelişmeye çalışıyoruz ancak devlet ve akademi iş birliği çok önemli ve bizde biraz eksik. Vergi Denetim Kurulu 7 bin 500 vergi denetmeniyle 9 ilde örgütlenmiş durumdayız. Yıllık 3.6 milyon yaklaşık olarak KGV mükellefini inceleme yapabiliyoruz. Bu da dünyadaki standart oran. Dijitalleşme sürecini geliştirmeye hala devam ediyoruz.”
Öğleden sonra ise sürdürülebilirlik teması ele alınacak. 2N İnovasyon CEO’su Prof. Dr. Necdet Sağlam başkanlığındaki oturumda, ekoloji ve ekonomi ilişkisi, sürdürülebilir muhasebe uygulamaları ve yapay zeka entegrasyonları gündeme gelecek. İlk günün son oturumu olan “Meslek Mensuplarının Sorumlulukları” başlıklı panelde, Eskişehir Vergi Mahkemesi Başkanı Volkan Erdoğdu ve Ankara Bilim Üniversitesi’nden Av. Doç. Dr. Serkan Ağar yargı süreci ve iştirak riskleri üzerine değerlendirmelerde bulunacak.
BAĞIMSIZ DENETİM, ENFLASYON MUHASEBESİ VE DİJİTALLEŞME ÖNE ÇIKACAK
Zirvenin ikinci günü olan 6 Nisan 2025’te program, KGK Bağımsız Denetim ve Sürdürülebilirlik İncelemeleri oturumu ile başlayacak. Anadolu Üniversitesi İİBF’den Prof. Dr. Seval Selimoğlu moderatörlüğündeki oturumda, KGK uzmanları Tufan Göçer ve Emrah Eren Timurtaş ile SG Sürdürülebilirlik’ten Muhammed Şahin konuşmalarıyla yer alacak. Ardından “Denetim ve Finans” oturumunda, bağımsız denetçilerin saha uygulamaları ve dijital denetim yazılımları ele alınacak. Öğleden sonra ise enflasyon muhasebesi, bilişim suçları, KVKK ve finansal destekler gibi farklı başlıklarda oturumlar düzenlenecek. Eskişehir Defterdarı Cemil Müsevitoğlu, Baro’dan Av. Barış Günaydın ve KOSGEB yetkilisi Tarık Yılmaz, güncel ekonomik ve hukuki gelişmelere dair sunumlar yapacak.