CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz ve Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yalaz, yapmış olduğu değerlendirmede, ülke ve şehir özelinde eğitim kalitesinin düştüğünü belirtirken, Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar ise ülke ve şehir genelinde eğitim kalitesinin düştüğünü söylemek binlerce öğretmene haksızlık olacağını söyledi.
Yalaz: Eğitim kalitesi düştü!
CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz konuyla ilgili yapmış olduğu değerlendirmede Türkiye'de eğitim kalitesinin düştüğüne vurgu yaparak, "Eğitim kalitesi düştü. Bu konuda “sizce, bizce” diye bir şey yok. Uluslararası sıralamalara dayanan reel araştırmalar da bunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.
sebebi iktidardır!
Eğitim kalitesinin hem ülke genelinde hem de şehir özelinde düştüğünü ve bunun sebebinin iktidarın kötü eğitim politikaları olduğunu söyleyen Yalaz, "Bunun sebeplerinin birincisi, iktidarın kötü eğitim politikalarıdır. Sık sık yapılan sistem değişiklikleri, eğitimin öncelenmemesi ve bilinçli bir şekilde siyasal amaçlara kurban edilmesi eğitimin kalitesini olumsuz etkiledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün temel ilkelerinden biri olan “vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme” gayesinden uzaklaşıldı. Ayrıca çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma hedefi, eğitim politikalarında terk edilmiş durumda" dedi.
Köy Okulları kapatılmamalı
Köy okullarının kapatılması büyük bir sorun olduğuna da vurgu yapan Başkan Yalaz, "Bilinçli ve sistematik bir şekilde 20 binden fazla köy okulu kapatıldı. Bu durum köyde yaşayan çocuklarımız için eğitimi çile haline getiriyor. Köylerde okullar kapandığı için çocuklar, ulaşım zorluğu çekerek daha uzak bölgelerde eğitim görmek zorunda kalıyor. Seyitgazi’de yaptığımız danışma kurulu toplantısında, 26 köyde imam bile olmadığını öğrendik. Bu durum, köylerin tamamen kaderine terk edildiğini gösteriyor. Köy okullarının kapatılması, eğitimin ulaşılabilirliğini ciddi şekilde baltalıyor" diye konuştu.
Devlet Okulları'nda kalite düştü
Devlet okullarındaki kalitenin düştüğüne ve bunun da özel okul sayılarının artışına sebep olduğunu belirten Yalaz, "Devlet okullarında eğitim kalitesinin düşmesiyle birlikte özel okulların sayısında ciddi bir artış oldu. Bu durum, anayasal bir ilke olan “eğitimde fırsat eşitliği”nin ihlal edilmesi anlamına geliyor. Eğitim, bir hak olmasına rağmen özel okullar nezdinde ticarethaneye dönüşmüş durumda. Elbette tüm özel okulları kapsayan bir yorum yapmak adil olmaz. Ancak çoğu özel okul, ticari kaygılarla hareket ediyor ve eğitim kalitesi ikinci plana atılıyor" dedi.
Eğitim ücretsiz olmalı
Savundukları görüşün net olduğunu ve eğitimin ücretsiz olması gerektiğini söyleyen Yalaz son olarak şu ifadeleri kullandı, "Anayasal bir hak olan eğitim, devlet güvencesi altında, eşit ve kaliteli bir şekilde herkese sunulmalıdır. Maalesef, bugün bu durum söz konusu değil. Eğitim sisteminin yukarıdan aşağıya bozulması, eğitim fakültelerinin nicelik olarak artarken nitelik olarak yetersiz kalması, eğitimi içler acısı bir duruma getirmiştir. Eğitim, ülkenin geleceğini şekillendirir. Kaliteli eğitimden ödün verilmesi, toplumun her alanında gerilemeye neden olur. Bu yüzden eğitim politikalarının köklü bir şekilde gözden geçirilmesi şarttır.”
Öğretmenlere haksızlık olur
Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar ise konuyla ilgili yapmış olduğu değerlendirmede, "Eğitim kalitesinin düştüğünü söylemek, özellikle Eskişehir’de görev yapan binlerce öğretmenimize haksızlık olur diye düşünüyorum" dedi.
Eskişehir eğitimde öncü
Eskişehir'in geçmişten bugüne bir eğitim şehri olarak bilindiğini söyleyen Akar, "Öyle ki Türkiye’de 3 üniversiteye sahip olan sayılı şehirlerden biridir. Eskiden sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de iki üniversite bulunurken, bu iller dışında iki üniversiteye sahip tek şehir Eskişehir’di. Bu da Eskişehir’in eğitim alanındaki köklü geçmişini ortaya koyuyor" diye belirtti.
Eskişehir her zaman üst sıralarda
Eğitim kalitesi açısından Eskişehir'in her zaman üst sıralarda yer aldığına vurgu yapan Akar, "Burada başarıyı değerlendirirken sadece zirvede birinci olanları değil, ortalamayı da göz önünde bulundurmak gerekir. LGS sonuçlarına baktığımızda Eskişehir’in ortalama bazda Türkiye’nin çok üstünde bir başarı gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle eğitimin geriye gittiğini söylemek doğru bir yaklaşım olmaz. Önemli olan, eğitimi nasıl daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz sorusuna odaklanmaktır" diye konuştu.
Devlet Okulları'nda başarı yüksek
Devlet okullarının yetersiz kaldığını belirten açıklamaları eleştiren Akar, "Aksine, Eskişehir’de nitelikli devlet okullarında ciddi bir başarı ve yoğunluk var. Özellikle fen liseleri ve bazı Anadolu liseleri, öğrenciler tarafından yoğun talep görüyor. Örneğin fen liselerinde 12. sınıfta bile kontenjan açığı yok. Bu da öğrencilerin başarıyla bu okullarda devam ettiğini gösteriyor. Geçmişte bazı özel okulların, 12. sınıftaki başarılı öğrencileri transfer ederek sınava kendi okullarının öğrencisi olarak girmelerini sağladıklarını gördük. Bu tür yöntemlerle başarıyı kendilerine mal etmeye çalıştılar. Ancak bugün devlet okullarımız, bu tür uygulamalara karşı öğrenciyi elinde tutmayı başarıyor" dedi.
Kalite sadece özellerde değil
Özel okulların varlığının ihtiyaç olduğunu ve bu okulların da eğitim sisteminin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Akar, son olarak şu ifadeleri kullandı, "Ancak eğitimin kalitesini sadece özel okullarla değil, devlet okullarımızdaki başarılarla da değerlendirmek gerekir. Eskişehir’de hem devlet okulları hem de özel okullar açısından kaliteli eğitim verildiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Eğitim sadece nitelik açısından değil, nicelik açısından da değerlendirilmelidir. Son 20 yılda Eskişehir’deki okul sayısı neredeyse iki katına çıktı. Ayrıca mevcut okulların %60-70’i tamamen yeniden yapıldı. Yeni okulların inşası da devam ediyor. Eskişehir’in eğitimde geriye gittiği söylemleri doğru değildir. Hem akademik başarıları hem de fiziki altyapısı ile Eskişehir, eğitimde her zaman üst sıralarda yer almayı sürdürmektedir.”