‘Doğaya bir kıvılcım yeter paneli’ Eskişehir Taşbaşı Kırmızı Salonda gerçekleştirildi. Panele Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da katılım gösterdi. Panel hakkında bilgi veren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, “Dünyamızın geldiği noktada iklim değişikliği, su kaynaklarının durumu, hem dünya, hem ülkemiz hem de şehrimiz açısından oldukça kritik bir hal aldı. Tüm bu konuları ele almak ve birlikte değerlendirmek istedik. Panelin adını özellikle “Doğaya Bir Kıvılcım Yeter” koyduk. Buradan aslında mecazi olarak farklı mesajlar da çıkarılabilir. Bugün neler anlatacağız? Öncelikle, biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak anız konusunda bilgiler paylaşacağız. Anız nedir, anız yakmak nedir, kullanım alanları nelerdir, zararları nelerdir ve ülkemizde anız yakmanın cezai işlemleri nasıl uygulanıyor, bu konuları konuşacağız. Ormanlarımız dünyamızın üçte birini kaplayan önemli varlıklarımızdır. Bazen ormanlar yan yana dizilmiş ağaçlar olarak düşünülse de durum bundan çok daha fazlasıdır. Ormanlar, su kaynaklarımız ve diğer doğal kaynaklarımız gibi tükenebilir varlıklardır. Bu alanların içerisinde böceğimiz, çiçeğimiz, ağacımız, suyumuz, mikroorganizmalarımız, mantarlarımız ve pek çok canlı türü bulunuyor. Ormanlar yaşayan birer varlıktır.
Orman Haftası kapsamında bugün Dünya Ormancılık Günü, yarın ise Dünya Su Günü nedeniyle tüm bu önemli konuları bir arada ele alarak paydaşlarımızla birlikte bir farkındalık ve bilgilendirme etkinliği yapmak istedik” dedi.
TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcisi Gürsel Gür ise şunları söyledi; “Bu panelin amacı, bu konuda bir farkındalık yaratmaktır. TEMA Vakfı olarak çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Savunuculuk faaliyetlerimiz ve eğitim faaliyetlerimiz bunların başında geliyor. Bugün Eskişehir’de 960 öğretmenimizle birlikte 300’ün üzerinde okulda doğa eğitimi programları sunuyoruz. TEMA Vakfı’nın kuruluşundan günümüze, yani otuz iki yıllık süreçte, sekiz milyon çocuğumuza ekolojik olarak dokunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Orman konusuna gelirsek, TEMA Vakfı şimdiye kadar yaklaşık otuz sekiz milyon fidanı toprakla buluşturdu. Bu rakam, yaklaşık kırk beş bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık gelmektedir. Ayrıca yetmiş milyona yakın meşe palamudu da toprakla buluştu. Orman bizim geleceğimizdir ve ormanlarımızı korumak hepimizin sorumluluğudur.”
Panele katılım sağlayan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da panel ile ilgili görüşlerini bildirdi. Ataç, “TEMA, Ziraat Mühendisleri Odamız, Türkiye Ormancılar Derneği bir araya gelerek bu etkinliği düzenlediler. Çok güzel bir iş çıkardılar. Bunlar Eskişehir’imizde yapılan örnek ve değerli işler. Diliyoruz ki tüm şehirler benzer çalışmalar yapsın. Eskişehir bu açıdan şanslı bir kent. Kurumlar, görevlerini her zaman iyi değerlendiriyor. Özellikle son dönemlerde madenler konusunda da odalarımız bir araya gelip vahşi madenciliği önlemeye yönelik kararlar ve çabalar gösteriyor. Bunun en güzel örneği, geçmişte Alpu Ovası’ndaki termik santralin iptaliyle yaşandı. Tüm örgütlerin birlikte çalışması sayesinde bu sorun çözüldü. Bu süreçte TEMA çok önemli bir rol oynadı. Bu konularda çok hassaslar ve biz de TEMA ile birlikte, elimizden geldiğince vahşi madenciliği önlemeye çalışacağız. Çünkü Bozdağ gerçekten bir tabiat harikası. Orada büyük alanların maden sahalarına dönüştürülmesini kesinlikle istemiyoruz” ifadelerini kullandı.