TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Orkun Kılıç konuşmasında Eskişehir’de depreme dayanıksız, eski ve yüksek binaların şehir merkezinde olduğunu belirterek kentsel dönüşüme merkezden başlanması gerektiğine dikkat çekti. Kılıç, ‘’Belediye ile yapı envanteri çıkartılmasına yönelik bir protokol imzalamıştık ve o kapsamda da Eskişehir’de 52 bin binayı taradık. Eskişehir’de acil yıkılması gereken 5-6 bin civarı bina var. Bu 5-6 bin binadan sonrada 2’nci kademede yenilenmesi gereken binalara bakarsak 20 bin civarı bina dönüştürülürse depremi çok düşük bir hasarla atlatırız’’ ifadelerini kullandı.
‘’50 yıllık yapılanma tek merkezli olmamalı’’
Eskişehir’in batıya doğru büyüdüğünü belirten Kılıç, ‘’Eskişehir’de doğuda sanayi bölgesi var, kuzeyde tarım alanı olarak Alpu ovası var o yüzden Eskişehir batıya doğru büyüyecek fakat sosyal konut üretmekle görevli olan TOKİ şehrin doğu bölgesinde de sosyal konutları arttırırsa şehir tek yöne doğru büyümek zorunda kalmaz’’ şeklinde konuştu.
‘’Eskişehir’de eski yapı stoğu var’’
Eskişehir’de eski yapı stoğunun fazlalığına dikkat çeken Kılıç, ‘’En son bizim 1/25 binlik büyük planımız iptal edildi. Dolayısıyla yeni 5 binlik planların hazırlanması eskiye göre çok daha zor olacağı için yeni yerleşim alanları kolay kolay açılabileceğini düşünmüyoruz. Bu 25 binlik planın iptal edilmesinin şehre bir sürü kötü sonucu var ama biz iyi yandan bakıyoruz çünkü bizim Eskişehir’de eski yapı stoğumuz var yeni yerleşim yerlerinin açılmaması da bu yapı stoğunun dönüşümüne katkı vereceği için olaya olumlu tarafından bakarsak burada ki dönüşümü hızlandıracak diye düşünüyoruz’’ dedi.
‘’Herkes müteahhit oldu’’
Konut almanın yatırım amacı olmaması gerektiğini belirten Kılıç, ‘’Barınma insanların temel ihtiyacıdır siz konutu bir yatırım haline getirirseniz parası olanın 5-10 evi var diğerine bakarsanız da başını koyacak evi yok bunlar bir yatırım argümanı olmamalı’’ ifadelerini kullandı. Artık müteahhit olmak için paraya ve eğitime gerek duyulmadığını anlatan Kılıç, ‘’Şu anda müteahhitliğin bir tanımı yok. Müteahhitlik için paranızın olmasına da gerek yok. Bunun sonucunda da tabi çok fazla yıkımlarla karşılaşıyoruz. Bunlar böyle basit işler değil. Basite indirgenerek şuraya 3 daire yapıyoruz ne olacak sanki denilerek yapılan evler depremde yıkılacak ve gelen yardımın ulaşmasını engelleyecek’’ şeklinde konuştu.
İlksen AKKAN