İYİ Parti'den istifa eden Yenikent Belediye Başkanı Öztürk, AK Parti'ye katıldı İYİ Parti'den istifa eden Yenikent Belediye Başkanı Öztürk, AK Parti'ye katıldı

Adsız Tasarım 2025 02 16T175519.342

Geçmişte bakanlık yapmış deneyimli bir isim olarak ve Eskişehir Milletvekili olarak Eskişehir'in temel sorunları ve çözüm yolları nelerdir?

Eskişehir'de benim gördüğüm, vatandaşlardan da sıklıkla duyduğum birkaç temel sorun var. Bunların da inşallah en kısa sürede aşılmasını arzu ediyoruz. Eskişehir seçkin insanların çoğunun kent merkezinde yaşadığı bir şehir. Bugün nüfusu 920 bin - 1 milyon bandına yaklaşmış bir kentimiz var. Tarım, sanayi, eğitim kenti baktığınızda ve şehrin de neredeyse yüzde 85-90'lık kısmı merkezdeki iki ilçemizde yaşıyor. Bu bir milyon nüfusu 14 ilçeye dengeli bir şekilde dağıtmış olsak belki bu sorunlar bu kadar olmayacak. Ama yüzde 85’lik bir nüfusun merkezde yaşadığı yerde ciddi anlamda kentleşme sorunuyla yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımızın günlük karşısına çıkan sorunlarla da boğuşması gerekiyor. Bunun başında yaptığımız araştırmalarda vatandaşlarımızın bize vermiş olduğu cevaplarda birinci derece sorun trafik. Kent içi ulaşım hakikaten bugün Eskişehir'e yakışmayacak derecede insanımızın büyük vaktini alıyor. Bunun için de ne yapmak lazım. Biz yerel seçim öncesi hem adayımızla hem de uzman arkadaşlarımızla bu konu üzerine çalışmıştık. Bu yüzden kent içi ulaşım bence birinci derecede öncelikli konulardan birisi. Özellikle kavşak noktalarında, trafik ışıklarında ciddi anlamda beklemelerle karşı karşıyayız.

0E3Ebc91 7902 469E 9Bfd 56A3Cb0B621F

ÇOK KATLI KAVŞAK ŞART

Bir de birçok kentte aslında raylı sistem olmasına ve bunun yer altında olmasına rağmen burada raylı sistemin eski klasik usulle tramvay yöntemi ile çözülmüş olması da zaman içerisinde sorunu çözeceğine sorunun bir parçası haline gelmiş. Belki işin başında tramvay bir anda bir rahatlık getirebilir toplu ulaşım açısından ama geldiğimiz noktada artık tramvayın kent içi trafiğine mümkün mertebe şehir merkezinden yer altına alınması ya da belki kavşaklarla baypas edilerek ulaşıma devam etmesi büyük önem arz ediyor. Yine akıllı kavşak sistemleri var yani trafik sinyalizasyon. Ben İstanbul Belediyesinde uzun yıllar çalıştım. Orada İspark sinyalizasyon işlemlerimizi yapan şirketlerimizden birisiydi. Orada da ilk başlarda çok zorlanmıştık ama bu akıllı adaptif yöntemle çalışan sinyal düzenleme sistemlerine geçtikten sonra trafik akışının yoğunluğuna göre yani hangi hatta hangi güzergâhta yoğunluk var oraya daha fazla geçiş hakkı verecek şekilde bir düzenleme ile de bunlar yapılabilir. Basit çözümler bunlar ama bunlar da günün sonunda trafiği tamamen çözmez sadece bir miktar rahatlatır. Trafiğin çözümü için kesinlikle çok katlı kavşak çözümlerine ihtiyacımız var.

C33C77Dd 7728 437D 8897 C28077A45D37

Eskişehir'in en büyük sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Şimdi kent stokuna baktığımızda 2000 yılı ve öncesi yapılan binaların yarıdan daha fazlasını oluşturduğunu görüyoruz. Kentte aşağı yukarı 300 bin civarında bağımsız dairemiz var. Bunların yarıdan fazlası yani 150 binin üzerinde daire eski dönemlerde eski yönetmeliklere ve standartlara göre yapılmış. Bir de kabul edelim kentimizin bir kısmı porsuk çayından dolayı yumuşak zeminlerde kurulmuş. Evet, belki birçok kent gibi böyle 10 katlı 20 katlı binalarımız yok ama kent merkezinde ağırlıklı olarak 4 katlı 5 katlı 6 katlı binalarımız mevcut. Fakat zemindeki problemlerden ve yapı kalitesindeki sorunlardan dolayı Allah göstermesin bir deprem anında da sıkıntı yaşayabiliriz. 1999 depreminin merkez üssü Gölcük olmasına rağmen burada biliyorsunuz bizim vefatlarımız oldu, binalar yıkıldı. Daha yakın bir noktadan depreme maruz kalacak olsak daha kötü neticeler de olabilir. Kentsel dönüşümün süratle yapılması gerekiyor.

Bu konuda da aslında AK Parti olarak çeşitli vesilelerle hem Eskişehir'deki hemşerilerimiz hem de fikri takip açısından kentsel dönüşüm alanı afet riskli bölgeler için konuşuyorum. Gündoğdu Mahallesi ve Küçük Sanayi Sitesi'nde kentsel dönüşüm başta olmak üzere zamanında belediyenin inisiyatif alarak başlattığı ama ardından maalesef takip etmediği yıllardır sürüncemede bırakılan bir konuyla da karşı karşıyayız. Biz o bölgelere, o mahallelere gittiğimizde bu şikâyeti bize iletiyorlar. Üzüntü verici tarafı da belediyenin topu zaman zaman bakanlığa atıyor olması. Bakanlıkla da bunu defalarca görüştük. Bakanlık diyor ki; Odunpazarı Belediyesi'nin hazırlayıp göndermiş olduğu planlarda teknik standartlara aykırı bir takım düzenlemeler var. Biz kendilerine dönüş yaptık ve bu haliyle bu planları onaylayamayız, dikkate alınacak şekilde planlarınızı tamamlayın bize gönderin dedik. Ama bu yazının üzerinden aylar yıllar geçmiş olmasına rağmen bir hazırlık yapılıp gönderilmiş değil. Ben buradan bu vesileyle tekrar belediyedeki yetkililere başkan ve meclis dâhil olmak üzere seslenmek istiyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın kendilerine eksik bularak göndermiş olduğu planları lütfen süratle tamamlayıp göndersinler. İhtiyaç varsa o planlar gittikten sonra biz de bakanlık nezdinde girişimde bulunuruz.

B6335Dcc 3633 41Da B119 301B57761260

25 YILDA 24 DÖNÜŞÜM YAPTILAR

Diğer bir konu yeni imar alanları açılması hadisesi. Şimdi şehrimizde kira fiyatları ve konut fiyatlarının artma nedenlerinden birisi de konut sayısının yetersizliği. Örneğin sanayicimiz ile görüşüyoruz yatırım yapacağız ama korkuyoruz diyorlar. Niye korkuyorsunuz diyorum, işçi bulacağız işçi yok diyorlar. Burası sanayi kenti olmasına rağmen işçi bulmakta zorluk çektiklerini söylüyorlar. Ya da işçi buluyoruz fakat bizim onlara teklif ettiğimiz ücretler aslında Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen kira fiyatları başta olmak üzere kentteki yaşam maliyetlerinden kaynaklı olarak tatminkâr olmaktan uzakta kalıyorlar. Buradan da bir konut açığı olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü konutta da arz talep dengesi önemli. Yani talep daha fazla arz daha azsa kalitesiz konutların bile kiraları bugün almış başını gidiyor o açıdan konut açığını gidermek için de ciddi bir hazırlığa ihtiyaç var diye düşünüyorum. Koskoca 25 senede Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 24 tane kentsel dönüşüm kapsamında konut yapmış. Şimdi en son herhalde o başlayan bir projede bitecek bu 60’a tamamlanacak gibi gözüküyor ama bunlar yetmez.

OSB LOJMAN HAKKINA KAVUŞTU

TOKİ bugün itibariyle neredeyse 15 bin konutu yaptı teslim ediyor. 4. 5. Etap ihalesi için de bir hazırlık yapıldı. Bu yıl içerisinde 2 bin 300 konutluk projeleri de başlatacağız yine 'bir arsam bir evim' projesi kapsamında da biliyorsunuz tahsisler yapılmaya başlanıyor. Bunlar tamamlandıkça konut ihtiyacını kısmen gidermiş olacağız yine bir başka husus sanayicilerimizin önünü açacak bir girişimde bulunduk. OSB yönetmeliğinde bir değişiklik yaptık. Bunun için ben Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza da teşekkür ediyorum. Kendisine bir yıl önce konuyu açtım, OSB'ler kendi çalışanlarına lojman statüsünde ev yapsalar sizde bunun önünü açsanız diye sağ olsun onlar da yönetmelikte bir değişiklik yaptı. Bundan sonra OSB’lerimiz OSB içerisinde varsa OSB içerisinde, OSB içerisinde boş uygun alan yoksa da OSB'ye yakın başka bir yerde, bitişiğinde çalışanları için lojman yapma hakkına kavuşmuş oldular. OSB'deki mevzuatın hızından da yararlanmış olacaklar biliyorsunuz OSB yönetimleri adeta bir yerel yönetim gibi çalışıyor. Ruhsatlarını veriyor, iskânlarını veriyor, müşterek altyapı hizmetlerini karşılıyor. OSB’lere yakın yerlerde çalışanlar için böyle bir konut fırsatı verdiğimizde kent içi ulaşıma da faydası olacak. Şimdi sanayide çalışan işçi kardeşlerimiz emekçi kardeşlerimiz kentin muhtelif yerlerinde oturuyor. Ya kendi araçlarıyla ya toplu taşımayla ya da servislerle her gün OSB ‘ye taşınıyorlar. Dolayısıyla bu OSB projesinin kent içi ulaşıma da büyük anlamda faydası olur diye düşünüyorum.

Fbe7F7E1 Da93 4B64 9Eff B67Fc7C986F4

Eskişehir’de son dönemde siyasal iklim ülke geneline göre daha yumuşak bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Diyalog kapılarının sürekli açık olması Eskişehir’in sorunlarının çözümü için ne gibi etkiler yapacaktır, değerlendirir misiniz?

Eskişehir siyasal atmosfer açısından birçok kentimize göre bence iyi yönde ayrışan kentlerimizden birisi. Seçim rekabeti ve seçim atmosferinde zaman zaman bir takım tansiyon artışları olsa da seçimden sonra herkes işinde gücünde. Şunu ifade edeyim Eskişehir için doğru işler yapıldığında yanında olmaya, yanlış işler yapıldığında da bu yanlış arkadaş bunun yanında yer almayız, alamayız demeye devam edeceğiz. Şimdi bu açıdan da tabii yerelde belediye yönetimleri başta Büyükşehir olmak üzere ağırlıkla Cumhuriyet Halk Partisi'nde.  Yani bizim de yönettiğimiz belediyeler olsa da onların da zaman zaman kentle ilgili şehirde yaşayan hemşerilerimizle ilgili Ankara'dan projelerin onaylanması ve bazı prosedürlerin tamamlanmasına ilişkin birtakım talepleri, ricaları oluyor.

BİZ DESTEK OLMAYA HAZIRIZ

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın bize birkaç ay öncesinden ilettiği bir konu vardı. Kurtuluş Kapalı Pazaryeri'nin mülkiyet sorununun çözülmesi ile ilgili olarak. Bakanımızdan da rica ettik. Bu hakikaten ilçemiz ve kentimiz açısından büyük önem arz ediyor. Uzunca bir süredir tarafların anlaşamamasından kaynaklı bir sorun vardı. Sağ olsun bakanımız da hemen bir protokole bağlanmak suretiyle biz bu işi çözebiliriz dedi ve şu anda süreç olumlu yönde ilerliyor. Yine hayvan barınağı ile ilgili özellikle sahipsiz sokak hayvanlarının barınağı ile ilgili yetersiz olduğuna dair bir takım talep ve değerlendirmeler vardı. Onun tahsisini yaptırdık. Yine kentimizde mezbaha ile ilgili bir sorunumuz vardı. Burası tarım kenti, hayvancılık hem küçükbaş hem büyükbaş olarak var. Ancak modern mezbahamız yoktu. O yerle ilgili olarak da yer tahsisleri için destek verdik onlar da çözüldü. Sayın belediye başkanımız da benim daha önce bir açıklamamdan dolayı sağ olsun aramıştı görüşmüştük. Biz bir yer tahsisi için talepte bulunduk ve bu konuda desteğiniz olursa memnun oluruz demişti onun üzerine bizlerde ilgili bakanlığımızla görüşerek bu yer tahsilini gerçekleştirdik. Talep ettiği yerle ilgili söylüyorum faydalı olacağını düşündük ve bunu sağladık. Seçimlerden çıkalı daha 1 yıl olmadı ama kent ve hemşerilerimiz için faydalı olacak işlerde biz destek olmaya hazırız.

E1F712D0 279F 49B8 9203 7829E4713F17

ESKİŞEHİR'İ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR

Burada tabii şunu da ifade etmek lazım. Zaman zaman kamuoyunda da tartışılıyor belediyelerimizin yanlış uygulamaları var, hukuka aykırı işler olabiliyor, gündeme gelebiliyor. Kamu kaynağının belli şahıslara veya zümrelere kullandırılması ile ilgili birtakım iddialar var. Bunlarda yanlış. Buralarda da kesinlikle biz gerek meclislerde meclis üyelerimiz vasıtasıyla ya da kamuoyunda sizler vasıtasıyla de eleştirilerimizi dile getirmekten de çekinmeyiz.  Özetle Eskişehir açısından bence gelecekte ki haftalar, günler ve aylar daha olumlu geçecek diye düşünüyorum. Belediyelerin de bizlerle işbirliğine açık olması burada son derece önemli. Biz yıllarca kamuda, bürokraside, siyasette çalıştık. Yani oradaki arkadaşların da bu tip büyük projelerle ilgili yaklaşımlarını ve değerlendirmelerini bildiğimiz için bilgi ve tecrübelerimizle onlara destek olabileceğimizi ifade etmek isterim. Çünkü seçim geride kaldı önümüzde 3-4 yıllık seçimsiz bir dönem var burada biz bize düşeni yapmaya hazırız. Yeter ki medeni diyalog ortamı devam etsin.

Kaynak: 2Eylül Haber