Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik açıklamasında pandemi döneminde yiyecek-içecek sektörünün çok zarar gördüğünü belirterek, ‘’Burada iş yerlerinin çok uzun süre kapanmasından dolayı meslek erbapları, zanaatkârlar farklı sektörlere kaydı ve bu süreç tekrar mesleğe dönmemeye kadar ilerledi’’ diye konuştu. Eskişehir’de yaklaşık 5 bin yiyecek-içecek işletmesi olduğunu aktaran Arnik sahada bu kadar kalifiyeli elemanın olmamasının sektörü giderek zora soktuğunu belirtti.
Fahiş rakamlar
Sektörde asgari ücretle çalışan personelin olmadığını ve fahiş rakamlarla çalışıldığına dikkat çeken bu duruma rağmen yetişmiş kalifiyeli eleman bulmakta zorlandıklarını aktardı. Meslek liselerinin yetersiz kalmasıyla alttan elamanında yetişmemesinden şikâyetçi olan Arnik, ‘’Bu durum şu an şehir dışından eleman transferlerine kadar devam ediyor o yüzden sektörün gidişatını pek olumlu görmüyoruz’’ şeklinde konuştu.
3-4 ayda öğrenilmez
Yemek kurslarından da bahseden Arnik konuşmasını şu sözlerle bitirdi: ‘’İnsanlar bu kurslardan yetiştikten sonra sahada pratik anlamında tam yeterli olmuyorlar. Bu meslek 3-4 ayda öğrenilecek bir meslek değil bunun için yıllarımızı vermemiz gerekiyor. Kurslar bir nebze faydalı olabilir ama yeterli değildir.
İlksen Akkan